המאבק בתחנת הכוח: באשקלון כיבו האורות
ערב ועידת האקלים בקופנהגן כיבו תושבי אשקלון וסביבתה את האורות כחלק ממחאה על הקמת תחנת הכוח הפחמית. טענו: היא תסכן את חיי ילדינו
ההחשכה התבצעה תחת הסיסמה "תחנה פחמית – חושך בעיניים, חושך בריאות". על גג עיריית אשקלון התמקמו אנשי מטה המאבק ובראשם ראש העירייה, בני וקנין, וצפו משם בשכונות השונות בעיר.
בשכונת שמשון, הקרובה ביותר לאיזור בו אמורה לקום התחנה, היענות התושבים הייתה כמעט מוחלטת. בשכונות אחרות ההיענות הייתה חלקית, אך במטה היו מרוצים וקראו לראש הממשלה להכריז בקופנהגן על ביטול התחנה.
"החשכנו את אשקלון כי אנחנו חרדים לבריאותם של ילדי אשקלון והדרום", אמר וקנין. "העתיד שלהם שווה יותר מעוד מגה וואט של חברת החשמל. ישנן חלופות ירוקות וידידותיות לסביבה. לא נפסיק את המאבק עד שיוחלט שלא להקים את התחנה המזהמת והמסכנת חיי אדם".
לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה הקמת התחנה הפחמית באשקלון תוסיף יותר מעשרה אחוזים לפליטת הפחמן בישראל. בנוסף לכך, היא תגביר את פליטת המזהמים העלולים לגרום מחלות נשימתיות בקרב התושבים.
"המחאה הזאת היא צעד אחד ממאבק שלם של התושבים, ושלי באופן אישי, למנוע את ההקמה של התחנה הפחמית", אמר ראש עיריית אשקלון ויו"ר פורום החירום, בני וקנין. "אנחנו מקווים שלפני שכל העולם יורה לנו לא להקים כאלה תחנות מזהמות, אנחנו נעצור אותן בעצמנו".
ימים ספורים אחרי תום ועידת קופנהגן צפויה הוועדה לתשתיות לאומיות להמליץ בפני הממשלה אם להקים את התחנה השנויה במחלוקת. "ההמלצות יינתנו בפזיזות בלי שיהיה אפשר לקיים דיון רציני על השלכות ועידת קופנהגן", אמרו במטה המאבק.
מזה כעשור מתכננת חברת החשמל להקים תחנת כח פחמית נוספת באשקלון.על אף טענות המתנגדים כי הטכנולוגיה להפקת חשמל מפחם היא יקרה, מזהמת ומאופיינת ביעילות נמוכה. למחנה המתנגדים הרחב, בנוסף לארגונים הירוקים, חברו גופים שונים מכל
המתנגדים טוענים כי תחנות הכח הפחמיות הן גורם זיהום האוויר הגדול ביותר בארץ, וכי ייצור חשמל בטכנולוגיה זו נחשב כמזהם ביותר מבין כל השיטות הקיימות, עד פי 11 מייצור חשמל בגז.
גם משרד הבריאות מתנגד נחרצות. מחקרים רפואיים מוכיחים קשר ישיר בין זיהום האוויר לתחלואת נשימה. אם תקום התחנה, ואיתה הארובה הנוספת, צפויה עלייה של עשרה אחוזים במספר הפונים לטיפול רפואי בשל בעיות בדרכי הלב ומערכת הנשימה, באיזור המועד הכולל לא רק את אשקלון לבדה, אלא גם את קריית גת, שדרות וניצנים.
במשרד להגנת הסביבה מודים כבר היום כי האמנה המחודשת לצמצום פליטות גזי החממה שתיחתם בקופנהגן בסוף השנה תחול גם על ישראל. לכן ברור כי ישראל תידרש החל משנת 2012 לנקוט בפעילות ממשית להפחתת גזי החממה.
לדבריהם, הקמת תחנת כח פחמית גורמת לפליטת גזי חממה בהיקף משמעותי ולכן אישור תחנת כח פחמית בשלב זה משמעו אישור פרויקט בעל עלויות חיצוניות גדולות שיפלו על כלל המשק החל משנת 2012.
-
צילום: אדי ישראל
1 / 9אשקלון בחשכה .
-
צילום: אדי ישראל
2 / 9אשקלון בחשכה .
-
צילום: אדי ישראל
3 / 9אשקלון בחשכה .
-
צילום: אדי ישראל
4 / 9אשקלון בחשכה.
-
צילום: עיריית אשקלון
5 / 9אשקלון בחשכה.
-
צילום: אדי ישראל
6 / 9אשקלון בחשכה .
-
צילום: אדי ישראל
7 / 9אשקלון בחשכה .
-
צילום: אדי ישראל
8 / 9אשקלון בחשכה .
-
צילום: אדי ישראל
9 / 9אשקלון בחשכה.