בשורה לנחל חדרה: החל לפעול מט"ש בקה
פתיחת מכון טיהור השפכים החדש תקטין את כמות החומרים המזהמים שיזרמו בו. עמותת צלול מובילת המאבק: "יש לחדול מזיהום הנחל". תקווה לנחל המזוהם בארץ
◄ לוחמי הנחל: עמותת צלול יוצאת למסע הצלה
◄ על שפת הנחל: השפכים שפוגעים בנחל חדרה
◄ הפרטת הנחל: פנינת החמד בחדרה הפכה למוביל שפכים

מרחוק נדמה נוף נחל חדרה החלומי לגלויה של איזה מקום נידח אי שם בעולם: נחל המוצל על ידי צמחייה ענפה, פרפרים וציפורים מתעופפים, המקום המושלם לפיקניק בשבת. אלא, שאז מתקרבים, רואים שלט אזהרה מאיים.
מי הנחל כוללים את מי בריכות הדגים ששוכנות על גדותיו, שפכים של מפעלים שונים – שמוזרמים בהיתר או שלא בהיתר וביוב של חלק מהישובים ששוכנים בסמוך לו או ליובליו. המט"שים באיזור לא מסוגלים להתמודד עם כמות המים המזוהמים שמגיעה אליהם, תחת המים שפעם זרמו בנחל חדרה, עוברים בו היום מי ביוב ושפכים מזוהמים, המחלחלים למי התהום או מוזרמים לים. הנחל נחשב לאחד המזוהמים בארץ ואיכות המים בו ירודה ביותר.
במשך חצי שינה ניהלה עמותת צלול קמפיין בעיר חדרה וביישובי האזור להצלתו ולשיקומו של נחל חדרה המוגדר כמזוהם ביותר בארץ. במסגרת פעילותה פנתה "צלול" בדרישה למשרדי הממשלה השונים, המשרד להגנת הסביבה, משרד הפנים ורשות המים. השבוע, כאמור, לאחר מאבקים ממושכים באזור, הופעל לראשונה
אך כרגע ישנם ישובים נוספים באיזור שטרם השלימו את הקמת מכוני הטיהור שלהם ושפכיהם ממשיכים לזרום אל הנחל. בצלול מדגישים, שהתופעה של אי-הפעלת או אי-השלמת מכונים לטיהור שפכים (מט"שים) באזור גורמת לכשל כלכלי ולכשל סביבתי עצום. לאחרונה, ובעקבות פעילות "צלול" החל המשרד להגנת הסביבה לפעול כנגד המזהמים.
"הגיע העת שישובי האזור יפסיקו להתנער ממחויבותם לטהר את שפכיהם, כפי שעשו עד כה, ישלימו בהקדם את הקמת המכונים לטיהור שפכים ויחדלו באופן מידי מזיהום הנחל", אמרה היום דליה טל מנהלת קמפיין הנחלים בעמותת צלול. לדבריה, העובדה שמכונים לטיהור שפכים מוקמים, בעלות של עשרות מיליונים, אך אינם מופעלים, היא שערורייה שבאחריות משרדי הממשלה, אשר יש לשים לה קץ באופן מידי. "המשך אי הטיפול בשפכים גורם לא רק לאובדן מים יקרים וכסף, אלא גם לזיהום מי התהום, חופי הים ונחלי הארץ", הוסיפה.