חזון מדינת ההלכה של שר המשפטים מתגבש
בגיבוי שר המשפטים שואפים בתי הדין הרבניים להעצים את כוחם. השאלה היא מי במדינה באמת רוצה בכך ומי יממן את המיזם השאפתני

נאמן אמנם פרופסור למשפטים אבל כמו רבים אחרים מהמגזר אליו הוא משתייך ליבו נתון לעולם ממנו הגיע. בליבו פנימה הוא מאמין שעולם הרוח היהודי דתי על ערכיו הלכותיו ואורחותיו נשגב על ההגות המערבית החילונית, שעומדת בבסיסה של המדינה המודרנית.
תפישת עולם זו משותפת לו ולרוב רובם של חברי הועדה לבתי הדין הרבניים של לשכת עורכי הדין, לפניה הונחה לפני מספר חודשים, הצעת החוק מבית מדרשו של נאמן, שמטרתה הרחבת סמכויות בתי הדין הרבניים. במקרה נקלעתי לדיוני הועדה, שרוב חבריה דתיים חובשי כיפות סרוגות ומעוטם חרדים ממש. כולם עורכי דין לענייני מעמד אישי, בקיאים בהלכה ומעורבים בנבכי עולם בתי הדין הרבני.
תכלית החוק שעמד להכרעה, אם להסבירו במלים פשוטות, היא להחיל את דיני התורה כחוק מחייב בינתיים, רק על חלק מהישראלים שלכאורה חפצים בכך. לא נתייחס כאן לסוגיית 'הרצון החופשי' בחברה החרדית דתית- נניח כאן לצורך הדיון שנשים, למשל, בוחרות בנפש חפצה וברצון חופשי להיות מושפלות מקופחות ופסולות, וכך גם אחים שאינם בכורים, גרים, קטינים, נכים, מזרחים, ועוד מקופחים רבים אחרים שעל פי ההלכה מקומם בהיררכיה הוא בתחתית החבית. נזכיר רק כי על פי המשנה הסדורה של מציעי החוק ובראשם נאמן, החלת ההלכה רק על חלק מהעם היא כמובן זמנית. בעתיד, אם ירצה השם, כל המדינה תסור למרות בתי הדין הרבניים.
על דבר אחד לא הייתה מחלוקת בין הנוכחים ובעיקר בין הנשים שבחבורה, על כך שנקעה נפשם מהדרך בה מתנהלים בתי הדין הרבניים, במיוחד בגלל יחסם המפלה והנוקשה כלפי נשים. לנוכח עמדה יצוקה זו, מה רבה הייתה תדהמתי, כאשר
"חס וחלילה", הבהירו לי אחדים מהנוכחים, במתק שפתיים, "לא מדובר בכפייה דתית על החילונים, אלא במיסוד רצונם של צדדים להשפט על פי הדין הדתי שהוא נר לרגליהם ומייצג נאותה את אורחות חייהם". על כך הגיב בציניות מופלגת אחד מעורכי הדין המוכרים שנכח אף הוא בישיבה, שממילא גם עכשיו בסתר ובניגוד לחוק, פועלים בתי הדין הרבניים הממומנים על ידי המדינה, כבתי משפט במגזר החרדי. החוק רק יתן לזה גושפנקא ומימון ממסדי, הפטיר עורך הדין המכובד ביאוש.
ומי יממן את הקמתם של בתי הדין החדשים, העזתי לתהות בקול רם, תוך שאני מתעלמת מהמבטים המזלזלים שנורו לעברי ומהמלמולים הבלתי רצוניים, שמהם הבנתי שגורלי נחרץ, ושבעזרת השם ובמהרה בימינו כאשר יונהגו כאן חוקי התורה, נשים כמוני (על פי קריטריונים של מוצא, מגדר, ודעות חריגות) יאושפזו במוסדות מתאימים.
התשובה כמובן מיותרת. מה זאת אומרת, מי ישלם? החלק היצרני, משלם המסים העובד למחייתו ומקריב את חייו, זה שמממן עכשיו יממן גם בעתיד. אותו ציבור הלוקה כנראה במוחו, יממן בדמו ובעמלו את חזון הביעותים של הקמת מדינת הלכה ברוח נביאי ישראל.
אותם טמבלים יבנו על חשבון החינוך של ילדיהם, בתי מדרש שיכשירו דיינים ורבנים לעתיד, שאין צורך לומר, תורתם אמונתם, ולכן יש לסבסד את לימודיהם ולממן להם מלגות וקצבאות ולפטור אותם משרות צבאי. ואם זה לא מספיק אותו ציבור מטומטם יבנה מכספי עמלו, היכלי פאר מאבן ירושלמית מסותתת, בהם ישוכנו לתפארת מדינת ההלכה, בתי הדין הרבנים החדשים שיצוצו בכל ישוב, גם במקומות שאין חרדי אחד לפליטה.
ואותו ציבור חילוני לא שפוי, יממן את הקמת המנגנונים האדירים, יסבסד את אגרות המתדיינים ואת משכורותיהם של אלפי הרבנים, הדיינים העסקנים, הפקידים, על עוזריהם ושמשהם – והכל הכל על מנת להקים מערכת משפט שתחתור תחת מוסדותיה הריבוניים של המדינה וחוקיה.
וכך, אם ירצה השם, לחרדים תהיה אורה ושמחה, בעוד 'הישראלים סתם' (עובדי הכוכבים והמזלות), לאחר שהופשטו מכל נכסיהם, יאוצו לתפוש את המטוס האחרון לחופש. בחזרה אליך כבוד השר נאמן.
כותבת הרשימה היא עורכת דין
הכותבת, עיתונאית לשעבר, מתמחית כיום בדיני תקשורת ובתביעות לשון הרע