ועדה מקצועית תגבש רפורמה לאולפני השפה
בעקבות הפרסום במעריב על המצב הבעייתי של ההוראה באולפנים, קיימו היום ועדות החינוך והעלייה של הכנסת דיון. "לצאת לדרך חדשה"

הפרסום עורר סערה, גם מצד חברי כנסת וגם מצד ארגון מורות האולפנים שטען כי משרד הקליטה מעוניין להשלים מהלך שעלה כיוזמה בכנסת הקודמת והוא הפרטה של האולפנים. מרבית חברי הכנסת הביעו בדיון צורך ברפורמה, אך חלקם טענו כי מדובר בכוונה לבצע הפרטה. "אין עוד מדינה בגלובוס שפיתחה מיומנות כזאת בלימוד שפה למהגרים", אמרה ח"כ שלי יחימוביץ'. "יש לנו את המצוינות הזאת ואנחנו מכפישים אותה?".
ח"כ אלכס מילר אמר כי דווקא בתור מי שעבר בעצמו את לימודי האולפן הוא מאמין כי יש צורך ברפורמה. "צריך להתאים את המערכת למציאות החדשה", אמר. "לשני המשרדים, החינוך והקליטה, יש את הכוח לבוא ולבחון את מה שהיה עד עכשיו ואם יש צורך – לצאת לדרך חדשה. צריך להתמודד עם הבעיות".
ח"כ רוברט טיבייב (קדימה) שיזם את הדיון הוסיף כי "אולפן זה מותג של ציונות. ברור לי שכוונת משרד הקליטה היא הפרטה, לא סתם הייתה כותרת בעיתון". בדיון השתתפו כ-20 מורות אולפנים. נציגת ארגון מורות האולפנים, גלי צדיק, אמרה לנציגי משרד הקליטה: "לא בדקתם את התכנים הנלמדים באולפן, בדקתם איך העולים מרגישים".
לדבריה, "מפה ועד לקפוץ 5,000 ק"מ להגיד שהמורים לא מקצועיים המרחק רב. יש משמעות לכך שמשרד הקליטה הזמין את הסקר. אנחנו אנשים מקצועיים, עם השכלה, עם ניסיון, להגיד עלינו שאנחנו לא אכפתיים?".
הדוח שהביא לכינוס הוועדה מתבסס על מחקר שנערך בקרב אלפי עולים בקבוצות גיל ומארצות מוצא שונות. ממצאיו מגלים כי ישנה אי שביעות רצון מרמת הלימודים, כי תוכניות הלימוד מיושנות ולא רלוונטיות, והמסקנה שהיא אולי הבעייתית מכולן - העולים מרגישים שהאולפן הקנה להם עברית בסיסית בלבד, שאינה מספיקה להשתלבות בשוק העבודה, או בלימודים.
הדוח מתאר קשיים רבים בהקניית השפה לעולים. "ניכר כי רמת שביעות הרצון מהאולפנים בקרב העולים הייתה נמוכה יחסית",
מנכ"ל משרד הקליטה, דמיטרי אפרצב, מסר כי "כרגע האולפנים הם החוליה הכי חלשה בתהליך הקליטה בארץ. אין לנו עניין או מטרה לתקוף את משרד החינוך, להפך, אנחנו רואים בהם פרטנרים. היה צורך לעשות בדק בית אצלנו ולגלות מה הבעיות ולמצוא סוף סוף פתרון אמיתי".
לדבריו, "בשבועיים הקרובים נעשה יום עיון משותף לאנשי המקצוע ממשרד החינוך וממשרד הקליטה ונגיש המלצות מקצועיות למשרד האוצר. נחפש פתרונות כי חייבים פתרונות. אין כוונה להחליף את הבעלות של משרד החינוך ואין כוונה ללכת להפרטה".