אדמדמות, מטוללות, חינניות. כלניות

הן פורחות זמן ארוך, נפתחות בימי שמש ונסגרות בימי סגריר. צאו לחפש אותן במורדות הגליל, בהר מירון ובדרום רמת הגולן. פריחה מקומית

ד''ר אורי פרגמן-ספיר | 18/2/2010 12:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר
כלנית צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר

הכלנית המצויה היא מהפרחים היפים והמוכרים בארץ. היא נפוצה סביב אגן הים התיכון ובמיוחד בחלק המזרחי של איזור זה – מישראל ועד ליוון. הכלנית מוכרת לנו בחורף ובתחילת האביב במרבדים הנשמרים תודות להיותה צמח בר מוגן. מעבר לזה הכלנית היא צמח נוי מקסים – צמח גינה ופרח קטיף.

צבעי הכלנית הם – אדום, ורוד, ורוד-מגנטה, סגול לבן ומספר צבעי ביניים. הצבעים

נקבעים גנטית. בטבע נפוצות במיוחד הכלניות האדומות, אלה נראות לאורכה של ישראל, מהנגב ועד לחרמון. זני הצבע האחרים "מפונקים" יותר ונפוצים בעיקר בצפון הארץ. המחקרים מראים כי יש קשר כללי בין צבע הפרח וסוג הקרקע – הזנים הלא אדומים חובבים קרקעות עמוקות וכבדות יחסית והזן האדום נפוץ במגוון קרקעות ובעיקר בקרקעות יבשות יחסית במרכז ובדרום הארץ.



צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר
כלנית סגולה צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר

פרח הכלנית מעניין במיוחד, הוא פורח זמן ארוך בו הוא נפתח בימי שמש ונסגר בימי סגריר וכך מגן על האבקנים היבשים מהגשם. הפרח אינו מייצר צוף, הוא מייצר רק כמויות גדולות של אבקה כהה, פרח יחיד יכול לייצר כשני מליון גרגירי אבקה. רק חלק קטן מאבקה זו משמש להאבקה, השאר נאכל על ידי החרקים המבקרים בפרח או מופץ ברוח. חלק מהאבקה גם מופץ ברוח וכך מגיע לפרחים אחרים.

הכלנית מהווה כאמור מקור מזון אולם חלק מהמבקרים בפרח מגיעים למטרות לינה וחלקם אף מזדווגים בו. מעניינות במיוחד הכלניות האדומות – הדבורים אינן רואות כלל צבע זה ולכן אינן מבקרות בפרחים, רק חיפושיות רואות את הצבע האדום בדומה לעין האנושית. אלה מבקרות בפרחים ניזונות מהאבקה ואף נשארות ללון בפרח. בנוסף לזה יש בכלנית האדומה כתם לבן במרכז הפרח, כתם גדל עם גילו של הפרח ומדגיש את גמול המזון הכהה – האבקה.

צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר
כלניות צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר

דמות מפתח במחקר הכלנית בישראל היא ד"ר אורה הורוביץ מהאוניברסיטה העברית בירושלים, מחקריה הרחיבו את הידע ועסקו בצמח בטבע וגם בטיפוחו כצמח תרבותי. תצפיות ומחקרים נוספים התבצעו על החוקרים - יריב עברי ז"ל, פרופ' אבי שמידע וצוות רת"ם ופרופ' אמוץ דפני.

צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר
כלניות צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר

איפה נמצא כלניות?
בשמורת בארי בדרום יש מרבדי כלניות אדומות, במורדות המזרחיים של הגליל – בין טבריה לצפת מרבדי כלניות לבנות. בשמורת איריס הביצות ליד חיספין בדרום הגולן תוכלו לפגוש כלניות בצבע ורוד מגנטה. בקרחות החורש בהר מירון בגליל העליון יש כלניות בכל הצבעים; וכך גם בגן הבוטני בגבעת רם בירושלים. בגן תוכלו לראות כלניות בר שהוצלו מאתרי בניה בירושלים כמו גם כלניות בכל הצבעים מזנים שונים.

צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר
שדה כלניות צילום: ד''ר אורי פרגמן-ספיר

ד"ר אורי פרגמן-ספיר הוא המדען ראשי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם, ירושלים

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פריחה מקומית

צילום: הגן הבוטני ירושלים

מזג האוויר משתנה, אבל פרחי העונה ממשיכים להפתיע אותנו. בואו איתנו בשיתוף הגן הבוטני בירושלים למסע פרחוני

לכל הכתבות של פריחה מקומית

עוד ב''פריחה מקומית''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים