נתניהו: מערת המכפלה וקבר רחל - באתרי המורשת
לאחר שמהתוכנית המקורית לשיקום והעצמת אתרי מורשת נפקדו כמה אתרים מרכזיים ביהודה ושומרון ובעקבות הזעם בקרב הימין, עליו פורסם הבוקר במעריב, הודיע רה"מ כי שינה עמדתו. במהלך ישיבת ממשלה מיוחדת שנערכה בתל חי אמר נתניהו כי ההחלטה התקבלה בעקבות בקשת שרי ש"ס. מועצת יש"ע: "זה הישג גדול"

בנימין נתניהו בישיבת ממשלה בתל חי. צילום: חמד אלמקת
גם השר לפיתוח הנגב והגליל הגליל סילבן שלום התייחס לשינוי בעמדת הממשלה ואמר: "התוכנית כפי שהוצגה בעבר, ללא מערת המכפלה וקבר רחל, היא תוכנית נכה שאינה תוכנית מורשת".
מועצת יש"ע מסרה בתגובה להודעה כי היא מברכת את ראש הממשלה והשרים על ההחלטה להכניס את האתרים הנמצאים מעבר לקו הירוק לרשימת אתרי המורשת. "התוכנית היא חיזוק החיבור עם ארץ אבותינו", נכתב בהודעת המועצה. "זהו הישג גדול של שדולת ארץ ישראל בכנסת".
600 מיליון שקלים לשיפוץ ושיקום
שדולת חברי הכנסת למען ארץ ישראל סיירה בצהריים במערת המכפלה במטרה להביע מחאה על אי הכללת האתר ברשימת אתרי המורשת הלאומיים. ואולם, במהלך הביקור נודע לח"כים כי נתניהו החליט לכלול את מערת המכפלה ברשימה, והסיור הפך למפגן שמחה. יו"ר השדולה, ח"כ אריה אלדד, אמר בתגובה כי הוא מברך את הממשלה על כך שהקשיבה ל"רחשי הציבור", וקרא
לצרף לרשימה גם תל שילה.
מנגד, מזכ"ל תנועת שלום עכשיו, יריב אופנהיימר, הביע זעם על שינוי הכיוון של נתניהו ואמר בתגובה כי "הממשלה ממשיכה לחבל בפתרון שתי המדינות ועושה הכל על מנת לסכל כל הסדר מדיני. במערת המכפלה מייסד נתניהו את המדינה הדו לאומית והופך את המשא ומתן לשלום לבלתי רלוונטי".
הבוקר עוד נראה היה כי הרשימה לא תכלול אתרים ביהודה ושומרון דוגמת מערת המכפלה בחברון וקבר רחל בבית לחם, עובדה שגרמה לזעם רב בקרב גורמים בימין, שהפעילו מכבש לחצים על ראש הממשלה והשרים.
על פי התוכנית, אותה גיבש במשך חודשים ארוכים מזכיר הממשלה, עו"ד צבי האוזר, הממשלה תשקיע 400 מיליון שקלים ותגייס עוד 200 מיליון שקלים לשיפוץ ושיקום אתרים בעלי חשיבות היסטורית, יהודית וציונית בישראל.
במסגרת התוכנית ישוקמו, ישוחזרו, יפותחו, ישופצו וישודרגו כ-150 אתרים היסטוריים ברחבי ישראל. התקציבים הרבים יושקעו באתרי מורשת והתיישבות עובדת, כמו למשל, בית טרומפלדור, תחנת הרכבת ההיסטורית בירושלים, שכונת מונטפיורי בתל אביב ועוד.