ניצול השואה נגד ביטוח לאומי: בג"ץ יכריע
ליאון איווניר, ניצול שואה בן 78, נקלע למצוקה כלכלית, אך לא זכאי להבטחת הכנסה בשל תשלום מגרמניה עבור תרופות וטיפולים רפואיים

איווניר עתר לבג"ץ והשיג בימים אלה צו על תנאי, המורה למדינה לנמק מדוע לא תיענה לבקשתו ומדוע לא ייקבע כי קבלת כספים מגרמניה לטיפולים רפואיים של הניצולים אינה מהווה "הכנסה" ואינה שוללת מהם קבלת קצבת הבטחת הכנסה בישראל.
הצו גם מורה למדינה לנמק מדוע לא זכאי איווניר להבטחת הכנסה, לפי החוק, עקב מצבו הכלכלי הקשה. בכך מבקש איווניר לבטל פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה שלא נעתר לבקשתו. השופטים אדמונד לוי, סלים ג'ובראן וחנן מלצר הבהירו למדינה בעת הוצאת הצו כי טענתם של איווניר ופרקליטו היא כבדת משקל ומחייבת דיון מעמיק שיתנהל בקרוב בפני הרכב שופטים.
אם תתקבל העתירה תהיה לכך השלכה על מצבם של אלפי ניצולי שואה שנשללה מהם זכאותם לקצבת הבטחת הכנסה רק בשל תשלום חודשי שהם מקבלים מגרמניה עבור תרופות וטיפולים. בעתירה שהגיש באמצעות עו"ד שלמה אייגנר קובל איווניר כי חוק הבטחת הכנסה מונע ממנו לקבל קצבת הבטחת הכנסה וקצבת שארים, "באופן מפלה, בלתי סביר ובלתי מידתי", למרות היותו זכאי לכך.
"זהו חוק לא חוקתי הנוגד את הוראות חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו והפוגע לא רק בזכותי להתקיים בכבוד, באיכות חיי וברווחתי, אלא בקיומי הפיזי ממש", התקומם.
עו"ד אייגנר טוען כי המדינה לא שקלה בעת התקנת התקנות, על פי החוק, את הנזקים הקשים והאפליה החמורה מהם עלולים לסבול העותר וניצולים כמוהו, הלוקים במחלות ופגיעות גופניות בעקבות השואה, ואשר הגיעו בערוב ימיהם למצב כלכלי ירוד ומצוקה קשה.
איווניר היה ילד בן 10, בצפון רומניה, כשהצבא הנאצי כבש את האיזור והוביל את היהודים למחנות ריכוז והשמדה. במשך שנות המלחמה הוא
איווניר עלה לישראל בשנת 1949, עבד כשכיר, אחר כך כעצמאי והקים משפחה. במשך השנים החל לסבול ממחלות שנגרמו - והוכרו – כתוצאה מהייסורים שעבר במהלך השואה. רעייתו נפטרה, הוא נותר בגפו ונאלץ להשתמש בכל חסכונותיו ולמכור את רכושו כדי להתקיים.
בשנים האחרונות הוא מתקיים מקצבת זקנה, בת 1,900 שקל, שאינה מספקת כדי מחייתו. "אין לי כל פנסיה. נותרתי עירום ועריה, ללא מקורות מחיה ואין לי הכנסה מכל מקור אחר", הדגיש.
במצוקתו הכלכלית פנה לביטוח הלאומי בבקשה לקבל השלמת הכנסה ואולם זה סירב בנימוק שהישיש החולה מקבל מממשלת גרמניה סכום של כ-600 יורו לחודש, בגין נזקי גוף ובריאות, שנועד לצרכים רפואיים ושיקומיים.
"סכום זה" ,אמר איווניר, "משולם על ידי לצרכים רפואיים, טיפוליים, הוצאות שיקום, השגחת מטפלת סיעודית ותרופות אשר אינן כלולות בסל. במצבי הנוכחי אני תלוי לחלוטין בעזרת הזולת ומוכר כסיעודי על ידי הביטוח הלאומי. אבל אותו מוסד מסרב לתת לי קצבת הבטחת הכנסה בטענה שהתשלום מגרמניה הוא בחזקת "הכנסה" ממנה אני יכול לקיים את עצמי...ומה אני אעשה עם התרופות והטיפולים?".
בית הדין הארצי לעבודה פסק כי מאחר שהתשלום לנזקי גוף ובריאות מגיע במחזוריות חודשית, יש לראות בו "הכנסה". לטענת המוסד, צירוף התשלום מגרמניה לקצבת הזקנה, שמקבל איווניר בישראל, מביא לסך כולל העולה על הסכום המרבי המקנה זכות להבטחת הכנסה לפי החוק.
לא עזרו טענותיו של עו"ד אייגנר, כי יש להתייחס למהות התשלום (הוצאות טיפול רפואי) ולא לאופן המחזורי-הטכני בו הוא משולם. בלית ברירה עתר איווניר לבג"ץ נגד הפסיקה וכעת הוא ממתין לדיון בעניינו.