צינור הגז בצפון: כוננות שיא מחשש לעימותים

היום צפויה להתחיל הנחת הצינור על אדמות הדרוזים ובמשטרה נערכים בכוחות מתוגברים לתרחישים של התפרעויות אלימות במקום

אלי לוי | 4/5/2010 3:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שלושה חודשים אחרי חידוש העבודות להנחת צינור הגז הטבעי בצפון הארץ מגיע הפרויקט לשלב הקריטי: הטרקטורים והכלים הכבדים ינסו היום (ג') לפלס את דרכם לשטחים החקלאיים באדמות מנסורה מצפון ליקנעם. האדמות הן בבעלותם של חקלאים דרוזים, שלא הגיעו עדיין להסדר עם המדינה על קבלת אדמות חלופיות או פיצוי כספי, ובמשטרה חוששים מהאפשרות שבאיזור יתפתחו עימותים.

- נתניהו: להתחיל מיד בפריסת צינור הגז לחיפה
- לאחר ההפקעה: חשש מעימות עם הדרוזים
- הדרוזים מחו נגד צינור הגז: לא תהיה אלימות

הכלים הכבדים והצינורות בדרך לאדמות הדרוזים
הכלים הכבדים והצינורות בדרך לאדמות הדרוזים צילום: אלי לוי
בשל הרגישות הגבוהה לקראת העבודות הצפויות היום באיזור מנסורה והחשש הכבד למהומות בין הצדדים, נערכו במשטרת המחוז הצפוני לתרחישים השונים.

החל משעות הבוקר המוקדמות ובימים הקרובים יהיו פרוסים מאות שוטרים גלויים וסמויים לאורך איזור סלילת הצינור וצירי התנועה הסמוכים לאורך כביש 70, במטרה לחצוץ בין הנצים ולאפשר את קיום העבודות, בעוד הדרוזים מבטיחים להגיע ולהראות נוכחות.

כבר שנתיים שלא עמלו הפועלים על הנחת צינור הגז הטבעי, בשל אי הסכמה עם בעלי הקרקעות הדרוזים באיזור מנסורה על אדמות חלופיות או פיצוי כספי שהציעה להם המדינה. לפני שלושה חודשים הורה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לחדש את העבודות.

עד כה ביצעו הפועלים עבודות באזור יקנעם, כפר יהושע , קריית חרושת והסביבה. ל-nrg מעריב נודע כי אחרי חודשים של דיונים קדחתניים ומאמץ אדיר של גורמים רבים להגיע להסדר נותרו עוד מאתיים דונם, עליהם לא הגיעו הצדדים להסדר. גם אמש התקיימה ישיבה בין חברת נתיבי גז, שסוללת את הפרויקט, לבין נציגי הדרוזים. גם פגישה זו הסתיימה ללא תוצאות.
"לא ניתן לאיש לגעת באדמות שלנו בלי הסדר"

מדובר בפרויקט בעל חשיבות לאומית. הצינור, שעובר מחוף דור לכיוון יקנעם ומשם דרך צומת העמקים למפרץ חיפה, מיועד לספק גז טבעי לתחנת הכח במפרץ חיפה ולמפעלים שונים בסביבה, ובכך למנוע זיהום אוויר גדול. עד לפני שלושה חודשים הניחו הפועלים את הצינור בין חוף דור ליקנעם ובין צומת העמקים למפרץ חיפה, ובאמצע נפער "חור" באורך 12 ק"מ, בין יקנעם לצומת העמקים, שלא סללו בו תוואי לצינור, בשל המתיחות עם הדרוזים.

פהמי חלבי, מראשי המאבק ובעל קרקע בת כעשרה דונם במקום, יצא אמש לפגישה בתל אביב עם נציגי חברת נתיבי גז, הסוללת את הפרויקט, בתקווה להגיע להסדר. "הרי לא ייתכן שיפגעו באדמות שלנו", אמר. "אנחנו נגיע, נעמוד שם ולא ניתן לאיש לגעת באדמות שלנו בלי הסדר. חייב להיות כאן הסדר. אי אפשר שאנחנו נקבל מה שאומרים, ונצא המופסדים בסיפור. הרי לא אנחנו בעלי ההון. אנחנו חקלאים שרוצים להתקיים ממה שיש לנו".

יו"ר המועצה הדתית הדרוזית העליונה, השייח' מוופק טריף, מנסה כבר חודשים לסייע לצדדים להגיע להסדר. "אני

מקווה שלא יהיו מהומות ולא יהיו התפרעויות, אבל מישהו חייב לשמוע את הצד של הדרוזים, כי עשינו עבודה והגענו כמעט להסכמה עם כולם", אמר. "אני מקווה שזה יעבור בשקט". גורם המעורב בהקמת הפרויקט אמר אתמול: "יהיה כאן בלגן גדול עם הדרוזים".

ובינתיים, במשטרת המחוז הצפוני לא לוקחים סיכונים. מאות שוטרים יהיו פרוסים באיזור אדמות מנסורה משעות הבוקר ולאורך כמה ימים, הכל בהתאם להערכת המצב שיקיימו במקום מפקד משטרת מרחב החוף, תת ניצב רוני עטיה ומפקד המחוז, ניצב שמעון קורן. בחודשים האחרונים מפעילה המשטרה באיזור מערך מודיעין מוגבר, כדי לעלות על התארגנויות אלימות עוד לפני שהן קורות.

המתנ"ס המקומי בקריית חרושת יהפוך לתחנת משטרה לתקופה הקרובה, ועל הגבעות יהיו פרוסים שוטרים. המשטרה תזניק גם מסוק במידת הצורך, והשוטרים יישאו ומצלמות וידאו לתיעוד המתפרעים. בעבר כבר היו במקום עימותים קשים בין הצדדים, בשל המחלוקת על האדמות. קורן ועטיה מנהלים ערוץ הדברות עם מנהיגי העדה, כדי למנוע עימותים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים