ענן של פרחים סגולים: הגעדה הקיפחת
הפרח מורכב מגביע פעמוני. הוא נותר רק בשלושה אתרים ברחבי הארץ. בגן הבוטני מגדלים אותו בחלקת הצמחים הנמצאים בסכנת הכחדה

הגעדה הקיפחת היא צמח עשבוני רב-שנתי לא מוכר ומאד יפה, גובהו 60-50 ס"מ. לאורך הגבעולים יש עלים טיפוסיים, מחולקים לאונות צרות. הגבעול מסתעף מאד בחלק העליון לתפרחת מרובת פרחים הנראית כענן יפהפה של פרחים סגולים. בשיא הפריחה הצמח מאד מרשים.
הגעדה
למרווה בה יש לפרח 2 שפות, לגעדה יש רק שפה תחתונה. פרח הגעדה הקיפחת מורכב מגביע פעמוני, שפת כותרת תחתונה ובחלק העליון ארבעה אבקנים ועמוד עלי מקושטים (ראו צילום).

הגעדה הקיפחת היא אחד מהצמחים הנדירים ביותר בישראל, היא נותרה בשלושה אתרים במישור החוף וברמת מנשה. תוכלו לחפש אותה בשמורת בני ישראל בשרון ולאורך הכביש המוביל לרמות מנשה, אולם קשה לאתרה כי כאמור מאד נדירה. בגן הבוטני אנו מגדלים עשרות צמחים בחלקת הים התיכון כחלק ממיזם גן המקלט לצמחים בסכנה. אנו מציגים אותה ומלמדים עליה ועל מינים נדירים נוספים. במשתלת השן אנו מרבים אותה מזרעים ומייחורים ובשטח מייצרים אוכלוסיית גיבוי ממנה נוכל לייצר עוד צמחים, לאשש אוכלוסיות בטבע ואף ליצור אוכלוסיות חדשות.
חשוב לציין שבמרומי החרמון גדל עוד מין של געדה הנקרא געדה מזרחית, צמח זה מאד דומה לגעדה הקיפחת אולם הוא שעיר ודביק. הגעדה המזרחית פורחת מאוחר יותר מסוף מאי ולאורך יוני.
ד"ר אורי פרגמן-ספיר הוא המדען ראשי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם, ירושלים