בשולי הדרך: לוע-ארי גדול
אתם בטח מזהים את הפרח מכביש תל אביב - ירושלים. אבל אפשר למצוא אותו, עם גבעוליו הזקופים, גם בגליל העליון ובחרמון הנמוך

זהו צמח באורך 100-40 סנטימטר, גבעוליו זקופים או נטויים (בקירות ומצוקים), מסתעפים בחלקם התחתון ולאורכם עלים מאורכים. הפרחים מפוזרים, לא צפופים בחלק העליון של הגבעול. כל הצמח, כולל הפרחים בעל שערות בלוטיות (בקצה השערה יש בלוטה כדורית). כותרת הפרח גדולה (אורכה שלושה-ארבעה סנטימטרים) וארגמנית (לעיתים ורודה כהה), היא דו-שפתנית
על שפת הכותרת התחתונה בסמוך ללוע יש כתם לבן או צהוב. לאחר הפריחה מתפתח מהפרח פרי ביצני ובו זרעים קטנים רבים הנקרא בשפה הבוטנית הלקט; הלקט הוא מעין קופסה המכילה זרעים. הזרעים נפוצים דרך חריצים בחלק העליון של ההלקט, כמו במלחיה.

איפה נמצא?
לוע-ארי גדול גדל במפוזר בגליל העליון ובחרמון הנמוך, ונדיר בעמק החולה ובכרמל. תוכלו לראות אותו בכבישים היורדים מהר מירון מזרחה לכיוון דישון. יש לציין כי הוא נשתל על ידי מע"צ לאורך כבישים חצובים במקומות רבים בארץ, כמו בשולי כביש ירושלים – תל-אביב באזור אבו גוש, שם התבסס.
בגן הבוטני תוכלו לראות את הצמח כמעט בכל חלקי הגן, אנו נהנים מפריחתו כמעט לאורך כל השנה, אולם שיאה ממש בימים אלו. בקיץ אנו אוספים את הזרעים, מחלקים בין ידידי הגן וגם זורעים ומייצרים צמחים חדשים.

ד"ר אורי פרגמן-ספיר הוא המדען ראשי של הגן הבוטני האוניברסיטאי בגבעת רם, ירושלים