מחקר: ירידה במקרי האלימות בבתי הספר
מנתוני משרד החינוך עולה שתכניות התערבות הביאו לצמצום התקריות האלימות. גדעון סער: "אלימות מחייבת התמודדות וטיפול ממוקד"

אלימות בבית הספר צילום אילוסטרציה: יהודה לחיאני
מדובר בבתי ספר ששמו את המאבק באלימות בראש סדר העדיפויות והפעילו תוכנית מיוחדת הכוללת בין היתר הקמת צוות למאבק באלימות, הצבת גבולות ברורים ומדיניות ענישה עקבית.
ממחקר איכותני שליווה את הפעלת התוכנית ובחן את ההבדלים בין בתי ספר בהם היא הצליחה לעומת בתי ספר בהם לא נרשם שינוי משמעותי עולה כי על מנת שהתוכנית תצליח יש צורך בארבעה מרכיבים מרכזיים: מעורבות מנהל בית הספר, מעורבות הורים, מעורבות תלמידים בתהליך קביעת התקנון, ויצירת דיאלוג בין המורים לבין התלמידים.
"הורי התלמידים צריכים לסייע"
שר החינוך גדעון סער הביע שביעות רצון מהנתונים, אך אמר כי התהליך עוד ארוך. "המאבק באלימות והפעלת תוכניות התערבות חינוכיות צריכים להיות באופן קבוע על סדר היום של מערכת החינוך", מסר סער בתגובה לנתונים. "האלימות שפשטה על החברה בבתי הספר, במגרשי הספורט, ברחובות ובמקומות הבילוי, מחייבת התמודדות וטיפול ממוקד ומשמעותי
של כל הגורמים הרלוונטיים".
לדבריו, "מערכת החינוך מתמודדת עם אתגר לא פשוט וגם על ההורים והקהילה להעניק תמיכה וגיבוי ולהיות שותפים להובלת תהליך השינוי. הורי התלמידים צריכים לסייע ולהירתם להעצמת סמכות הצוות החינוכי- המורים והמנהלים".
עינב לוק, ראש היחידה למניעת אלימות במשרד החינוך, אמרה ל-nrg מעריב: "הנתונים מדברים בעד עצמם. בתי ספר שלוקחים את הנושא הזה על עצמם מובילים מהלך משמעותי חברתית. אין דרך אחרת לטפל בבעיה. יש בתי ספר שלוקח להם יותר זמן להיכנס למהלך הזה כי צריך להבין שמדובר במהלך לא קל שמחייב הרבה מאמץ מצד בית הספר".
מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, אומר כי הנתונים מוכיחים כי אין צורך במדיניות החמרת הענישה עליה הכריז משרד החינוך לפני מספר חודשים במסגרת המאבק באלימות בבתי הספר.
"הנתונים האלה מוכיחים כי אין קשר בין הגברת השעיות לשיפור אקלים בית ספרי. להפך, איפה שיש דיאלוג בין המורים והתלמידים, ואיפה שההורים והתלמידים מעורבים בתהליך, שם עולים על המסלול הנכון", אמר קדמן ל-nrg מעריב. קדמן מתייחס לחוזר מנכ"ל שיצא לאחרונה ובו תקנון נוקשה יותר מבעבר ביחס למשמעת.