קללת רם: התייבשות האגם ההיסטורי בצפון
ברכת רם בצפון רמת הגולן, המוזכרת במדרש כאחד משלושת האגמים היחידים ששרדו את המבול, מתייבשת כמעט לחלוטין ואלפי דגים מתים צפים על מימיה. מקורות, השואבת מהמאגר הטבעי לטובת יישובי הסביבה: "ההנחיות ניתנות על ידי רשות המים"

בעבר הגיע אורכה של הברכה ל-900 מטרים ורוחבה ל-600 מטרים , אך כעת היא התכווצה כמעט לחלוטין. אחד התושבים באזור סיפר כי כשנכנס למרכז הברכה הגיעו המים לגובה של 70 ס"מ בלבד, זאת בשעה שהעומק המרבי במרכז הברכה הגיע בעבר לכ-13 מטרים . "זו הפעם הראשונה שאני רואה כזאת תמותה מסיבית של דגים בברכה שהייתה בשבילנו מקום הבילוי הכמעט יחיד", אמר נבי עוו'ידת, תושב מג'דל שמס. "היינו נוהגים לנפוש כאן, לשחות ולדוג דגים. פשוט כואב הלב שברכת רם התייבשה. נראה שהמאגר הזה פשוט הולך למות".
גם


קצת אחרי כיבוש רמת הגולן החלה חברת "מקורות" לשאוב מים מברכת רם לטובת השקייה. בחברה אומרים כי 60 אחוזים מהמים מוקצים לגידולים החקלאיים של הדרוזים בארבעת כפרי צפון הרמה, ו-40 האחוזים הנותרים מופנים לקיבוצים ומושבי הגולן.

פרופ' משה גופן, מומחה לאגמים ומאגרים ומדען במעבדת מיג"ל שבגליל העליון, מאשים במצב הדגה את "מקורות". "מי שרוצה לתפעל מאגר מים כזה גדול וחשוב חייב לעשות בדיקות לאיכות המים גם בתקופה שלא שואבים", הוא אומר, ומסביר שתמותת הדגים נובעת ככל הנראה מהיעדר חמצן מספק במים בשל התרבות מוגברת של אצות.
"אנחנו לא יודעים על תמותת הדגים", אמר רפי נוי, מנהל מחוז צפון של "מקורות". "אנחנו עושים שם ניטור רק בזמן שאנחנו שואבים מהברכה, אבל הפסקנו לשאוב ממנה לפני שבוע מאחר שהיא התרוקנה כמעט לחלוטין ורמת העכירות של המים גבוהה".
"בשנים האחרונות בתקופה הזאת של השנה הברכה מתייבשת כמעט לחלוטין", ממשיך נוי, "זה קורה כי שטחי המטעים בעשרים השנים האחרונות הכפילו את עצמם, ושנות הבצורת גורמות למאגרי המים להידלדלות".
מחברת "מקורות" נמסר בתגובה: "הנחיות השאיבה והניטור ניתנות על ידי רשות המים.' מקורות' היא גוף מבצע".
טרם התקבלה תגובת רשות המים.