קללת רם: התייבשות האגם ההיסטורי בצפון

ברכת רם בצפון רמת הגולן, המוזכרת במדרש כאחד משלושת האגמים היחידים ששרדו את המבול, מתייבשת כמעט לחלוטין ואלפי דגים מתים צפים על מימיה. מקורות, השואבת מהמאגר הטבעי לטובת יישובי הסביבה: "ההנחיות ניתנות על ידי רשות המים"

עדי חשמונאי | 27/9/2010 8:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
יוסף בן מתתיהו כינה אותה בכתביו "הפיילה" (הקערה), במדרש היהודי היא מוזכרת כאחד משלושת מקורות המים היחידים שצלחו את המבול של נח, אבל לאחר ששרדה אלפי שנים, תושבים ומטיילים ברמת הגולן נדהמו לגלות בימים האחרונים כי ברכת רם שבצפון רמת הגולן התייבשה כמעט לחלוטין, ואלפי דגים מתים צפים על מימיה.

צילום: זיו ארדמן
ברכת רם השבוע. גובה המים: 70 ס''מ בלבד צילום: זיו ארדמן

בעבר הגיע אורכה של הברכה ל-900 מטרים ורוחבה ל-600 מטרים , אך כעת היא התכווצה כמעט לחלוטין. אחד התושבים באזור סיפר כי כשנכנס למרכז הברכה הגיעו המים לגובה של 70 ס"מ בלבד, זאת בשעה שהעומק המרבי במרכז הברכה הגיע בעבר לכ-13 מטרים . "זו הפעם הראשונה שאני רואה כזאת תמותה מסיבית של דגים בברכה שהייתה בשבילנו מקום הבילוי הכמעט יחיד", אמר נבי עוו'ידת, תושב מג'דל שמס. "היינו נוהגים לנפוש כאן, לשחות ולדוג דגים. פשוט כואב הלב שברכת רם התייבשה. נראה שהמאגר הזה פשוט הולך למות".

גם

זיו, שטייל במהלך החג ברמת הגולן, נדהם לגלות כי הנופים הקסומים של המים המתוקים והבהירים אותם הוא זוכר מילדותו נעלמו כמעט לחלוטין. "את ברכת רם זכרתי כמאגר מים מרהיב ושליו באחד האזורים היפים ביותר בארץ", סיפר זיו, "אבל כשהגעתי לשם השבוע, כולי מלא ציפיות והתרגשות, נדהמתי לגלות בור שומם שבמרכזו שלולית. יותר מכל המראה היה עצוב. רק לפני שבועיים חזרתי מטיול בין האגמים של דרום גרמניה, ואני בטוח שלמרות שכמות האגמים שם גדולה בהרבה, אף אחד לא היה מעלה על דעתו לייבש אגם סתם כך".

צילום: חמד אלמקת
מחסור בחמצן והתרבות האצות גרמו לתמותה המונית של הדגים. ברכת רם, אתמול צילום: חמד אלמקת

צילום: חמד אלמקת
הדגים מתים בברכת רם, אתמול צילום: חמד אלמקת
ושאבתם מים

קצת אחרי כיבוש רמת הגולן החלה חברת "מקורות" לשאוב מים מברכת רם לטובת השקייה. בחברה אומרים כי 60 אחוזים מהמים מוקצים לגידולים החקלאיים של הדרוזים בארבעת כפרי צפון הרמה, ו-40 האחוזים הנותרים מופנים לקיבוצים ומושבי הגולן.

צילום: חיים אזולאי
האגם לפני תשע שנים צילום: חיים אזולאי

פרופ' משה גופן, מומחה לאגמים ומאגרים ומדען במעבדת מיג"ל שבגליל העליון, מאשים במצב הדגה את "מקורות". "מי שרוצה לתפעל מאגר מים כזה גדול וחשוב חייב לעשות בדיקות לאיכות המים גם בתקופה שלא שואבים", הוא אומר, ומסביר שתמותת הדגים נובעת ככל הנראה מהיעדר חמצן מספק במים בשל התרבות מוגברת של אצות.

"אנחנו לא יודעים על תמותת הדגים", אמר רפי נוי, מנהל מחוז צפון של "מקורות". "אנחנו עושים שם ניטור רק בזמן שאנחנו שואבים מהברכה, אבל הפסקנו לשאוב ממנה לפני שבוע מאחר שהיא התרוקנה כמעט לחלוטין ורמת העכירות של המים גבוהה".

"בשנים האחרונות בתקופה הזאת של השנה הברכה מתייבשת כמעט לחלוטין", ממשיך נוי, "זה קורה כי שטחי המטעים בעשרים השנים האחרונות הכפילו את עצמם, ושנות הבצורת גורמות למאגרי המים להידלדלות".

מחברת "מקורות" נמסר בתגובה: "הנחיות השאיבה והניטור ניתנות על ידי רשות המים.' מקורות' היא גוף מבצע".

טרם התקבלה תגובת רשות המים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''סביבה''

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ordering_new_1/ -->