הצועדים לזכר הרוגי אוקטובר: "רוצחי בנינו למשפט"
אלפי בני אדם הגיעו לעצרת המרכזית לציון עשור לאירועי אוקטובר בכפר כנא שבגליל התחתון, ודרשו למצות את הדין עם האחראים לירי שהביא למותם של 13 מפגינים בשנת 2000. כמה מהנוכחים הניפו דגלי פלסטין, וקראו קריאות הזדהות עם תושבי הרצועה. בתום העצרת יידו צעירים אבנים על שוטרים, אך איש לא נפגע

"הדם של השהידים הוא קדוש", צעקו חלק מהמפגינים. חלק אחר ניצל את העצרת כדי להביע תמיכה בפלסטינים ברצועת עזה. "עזה אל תיכנעי - הפצצות הן כמו סוכריות", קראו. בתום העצרת החלה קבוצה של צעירים ליידות אבנים לעבר כמה מהשוטרים שהוצבו במקום, אך איש לא נפגע ולא נגרם נזק לרכוש.
מוקדם יותר אמר ח"כ טלב א-סאנע (רע"מ-תע"ל) כי צפויה התקוממות נוספת של הפלסטינים בשל מדיניותה של ישראל. "אינתיפאדת אל-אקצה השנייה צפויה, מאחר שהנסיבות חוזרות על עצמן, ויש כישלון בתחום המשא ומתן המדיני", אמר. "התסיסה העוינת של המשטרה כלפי ערביי ישראל והמצוקה והאכזבה, שבהן שרוי הציבור הערבי בישראל, הן קרקע למהומות שבפתח".
אירועי אוקטובר 2000 אירעו ארבעה ימים לאחר פרוץ העימות עם הפלסטינים, המכונה "אינתיפאדת אל-אקצה". ערבים אזרחי ישראל פתחו בהפגנות הזדהות, שגלשו לפסים אלימים במקומות שונים בארץ. במסגרת המהומות, חסמו מפגינים את כביש ואדי ערה (כביש 65) ויידו אבנים לעבר מכוניות חולפות ולעבר שוטרים. שוטרים ממשטרת מחוז הצפון וממשמר הגבול הגיבו בירי כדורי גומי ולעתים אף באש חיה.
בסך הכל, בעשרת ימי האירועים, נהרגו 13 אזרחים ישראלים, בהם 12 ערבים ואזרח יהודי, כמו גם אזרח פלסטיני. בין ההרוגים בלט במיוחד אסיל עאסלה, נער בן 17 שהיה חבר בארגון זרעים של שלום, ונהרג בנסיבות לא ברורות. עאסלה לא לקח חלק בהפגנות, ומסיבה לא ברורה ניהלו השוטרים מרדף אחריו. בעקבות עדויות סותרות של השוטרים וסירובו של אחד מהם להיבדק בפוליגרף, עד כה לא ידוע מי ירה בנער.
ההרוג היהודי באירועים הוא בכור ג'אן, בן 53 מראשון לציון, שנהרג מיידוי אבנים באיזור ג'סר א-זרקא. האבנים פגעו בחזהו והביאו לאיבוד הכרתו.
בעקבות האירועים האלימים, נכנעה
אחד השוטרים הבולטים שזכה לביקורת מצד הוועדה הוא רב פקד גיא רייף, ששימש מפקד משטרת משגב.
במהלך דיוני הוועדה תקף אותו אביו של אחד ההרוגים, וליד אבו-סאלח, שראה ברייף אחראי למות בנו ולמותם של ארבעה אזרחים נוספים. בעקבות זאת דחתה ועדת אור את דיוניה למשך שבועיים, עד שהקימה מחיצה של זכוכית משוריינת בין משתתפי הדיון לבין הקהל.
בוועדה קבעו כי רייף נהג להגיע ללא גיבוי מתאים להפגנות, כשל בשיקול דעתו ויצר סיכון משמעותי שהתממש. הוועדה קבעה כי אינו ראוי לשמש קצין.
ועדת אור המליצה כי מח"ש תחקור את כל אירועי הירי וירי הצלפים. בנוסף, הוועדה המליצה לטפל בדחיפות בקיפוח ההולך ונמשך של המגזר הערבי, להטמיע במשטרה גישה הרואה בערבי אזרח שווה זכויות ולהגביר את הפיקוח על המשטרה באמצעות המשרד לבטחון פנים.
בעקבות דוח הוועדה, הקימה הממשלה ועדת שרים, בראשות שר המשפטים, טומי לפיד, שתבחן דרכים ליישום ההמלצות. ועדת לפיד הפכה כמעט את כל המלצות ועדת אור להחלטות ממשלה.
מח"ש סיימה את חקירתה בשנת 2005, ובתומה סגרה את כל תיקי החקירה, מבלי שהגישה ולו כתב אישום אחד. החלטה זו זכתה לביקורת רבה במגזר הערבי.
