דוח: 22 אלף תלמידים נפלטו ממערכת החינוך

דוח של הלמ"ס חושף מציאות קשה במערכת החינוך. אצל החרדים אחוז הנשירה הגבוה ביותר: 7.6 לעומת 2.1 בקרב החילונים. שיפור אצל הערבים

אפרת זמר-ברונפמן | 26/10/2010 8:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
למרות המאמצים שמשקיעה מערכת החינוך במאבק בתופעת הנשירה מבתי הספר, תוצאות האמת מגלות כי המציאות רחוקה מלהשביע רצון. דוח "פני החברה בישראל" שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגלה שיעור נשירה גבוה של תלמידים - 3.4 אחוזים המהווים 22,299 בסך הכל. גם השוואת הנתונים לשנים קודמות אינה נותנת סיבה לאופטימיות: החדשות הפחות רעות הן שהיקף הנשירה בחלק מהמגזרים נשמר, החדשות היותר רעות הן שהנתונים הולכים ומחמירים עם השנים.

בני נוער על הברזלים
בני נוער על הברזלים צילום: יהודה לחיאני
מי שמחפש אקטואליה יכול למצוא אותה בדוח הזה. מתנגדי התוספות לקצבאות לתלמידי הישיבות ודאי יוכלו לעשות שימוש באחד הנתונים היותר קשים בדוח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: היקפי הנשירה הגבוהים ביותר הם ממוסדות הלימוד הנמצאים בפיקוח של החינוך החרדי והם מגיעים לשיעור עצום של 7.6 אחוזים. אמנם 38 אחוז מהנושרים משתלבים בישיבות, אבל היתר נותרים ללא מסגרת רשמית. מכל מקום, מדובר בתופעה שהולכת ומחמירה.

נשירה קיימת גם מבתי הספר היסודיים, אולם עיקר הנשירה מתרחשת בחינוך העל-יסודי, ובמיוחד לאור העובדה שברוב הארץ חוק חינוך חובה חל רק עד כיתה י' ותהליך הרחבתו עד לכיתה י"ב מתנהל באטיות רבה.

גם בין המינים יש פערים: הנשירה בקרב בנים מגיעה לחמישה אחוזים, לעומת 1.8 אחוז בלבד בקרב הבנות. שיעור נשירה גבוה יחסית נרשם גם במגזר הערבי והוא מגיע ל-4.3 אחוזים, אם כי בהשוואה לשנים קודמות מדובר בשיפור קל. שיעור דומה של נשירה קיים גם במגזר הממלכתי-דתי.

במגזר החילוני-הממלכתי הנתונים שמרו על יציבות לאורך כל העשור, ואלה אינן חדשות טובות. הדבר מעיד כי לא נרשמה הצלחה בצמצום ממדי הנשירה, אם כי האופטימים ימצאו נחמה בעובדה שהעלייה בשיעור הנשירה בזרם החינוך הזה נבלמה.
"המספר האמיתי של הנושרים גבוה פי 2"

נתון מעניין ומדאיג נוסף מגלה כי בישראל חיים אלפי ילדים שלא נשרו מבית הספר מסיבה פשוטה: הם מעולם לא למדו בבית ספר. שלושה אחוזים מבני קבוצת הגיל שש עד 17, שאמורים ללמוד מדי יום בבית הספר, אינם לומדים.

0.5 אחוז מהם היו בבית הספר ונשרו ממנו בשנת הבדיקה של הדוח 2008. 1.5 אחוזים נשרו קודם לכן, ואחוז נוסף לא למדו מעולם במערכת החינוך, אף שבישראל קיים חוק חינוך חובה. אמנם מדובר באחוז בודד, אבל אסור לטעות - מדובר ב-14,705 ילדים.

לדברי ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה לשלום הילד, המספרים האמיתיים מדאיגים עוד יותר. "זוהי הנשירה הרשמית, אך המספר האמיתי גבוה לפחות פי שניים בשל מה שנקרא 'נשירה סמויה'",

אומר קדמן. "רבים מהתלמידים הרשומים אינם מגיעים לבית הספר למשך תקופות ארוכות. אין השקעה רצינית במניעת נשירה ובהחזרת נושרים למערכת החינוך. דוח מבקר המדינה האחרון הצביע על כך שמסגרות רבות של חינוך בלתי פורמלי כמו מועדוניות וחינוך משלים נסגרו, וההשפעה של כך ברורה".

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי משנת הלימודים הקודמת החל המשרד ליישם את חוק לימוד חובה לתלמידי י"א-י"ב, שנועד למנוע נשירה. שיעור הלמידה בישראל הוא מהגבוהים בארצות ה-OECD ובעולם, ומערכת החינוך היא מהמובילות בעולם בהחזקת התלמידים במוסדות החינוך. משרד החינוך מפעיל תוכניות רבות ומגוונות כדי לצמצם את מספר התלמידים הנושרים, בכל המגזרים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/in_country/ -->