בלעדי: כמה כסף חילק משרד החינוך כמלגות?
ההורים הפעילו לחץ ודרשו שקיפות - משרד החינוך נענה ויפרסם כמה כסף חילק לבתי הספר ברחבי הארץ במסגרת התמיכה בתלמידים נזקקים
בעקבות ביקורת על כך שמלגות רבות מוענקות לתלמידים באיזורי פריפריה, ולא לפי נתונים אישיים של כל תלמיד ומצב משפחתו.

בעקבות הפניות הועלה לאתר האינטרנט של משרד החינוך קישור לרשימה המפרטת כמה כספים חולקו ולאיזה בתי ספר התבצעה החלוקה. משרד החינוך הודיע להורים כי יתבצע רענון נהלים לבתי הספר על מנת להגביר את המודעות להורים בנוגע לאותן מלגות.
"בדיקה שלנו העלתה שבהרבה בתי ספר ההורים לא מודעים כלל לאפשרות לקבל מלגה", אומרת עו"ד גלי עציון, שהובילה את המהלך מול משרד החינוך יחד עם עו"ד יחזקאל סיבק, שניהם הורים לילדים במערכת החינוך.
על פי נהלי משרד החינוך, בית הספר מקבל הודעה על הסכום העומד לרשותו. ועדת מלגות בית ספרית קובעת מי התלמידים שייהנו מהמלגה, והם מקבלים את הסכום, שלרוב נע בין 200 ל-360 שקלים לתלמיד.
בסך הכל מחלק משרד החינוך כ-55 מיליון שקלים בשנה, אך הפעם לראשונה יהיה דיווח מפורט על חלוקת הכספים, ומשרד החינוך התחייב לרענון הנהלים לבתי הספר.
"עכשיו סוף סוף אנחנו ההורים מבינים מי נגד מי", אומרת עציון, "אנחנו יכולים לבדוק האם בתי הספר שבהם לומדים ילדינו ניצלו את המשאב הזה. מדובר בעליית מדרגה בשקיפות כלפי ציבור ההורים".
התחייבות נוספת נוגעת למי שיקבלו את התקציבים. משרד החינוך הודיע להורים כי ישקול מחדש את אופן חלוקת המלגות, שכיום מחולקות ברובן המוחלט בבתי ספר פריפרייליים.
לטענת עו"ד עציון, במצב הכלכלי הנוכחי בישראל ישנם תלמידים רבים שנזקקים לתרומה, למרות שהם מתגוררים באיזורים שאינם נחשבים לחלשים מבחינה סוציו-אקונומית.
"החלק הארי של הכספים מחולק על פי קריטריונים
בתשובה שקיבלו מהמחלקה המשפטית במשרד החינוך נכתב כי "הקצאת סכומי המלגות נעשית בהתאם למודל הקצאה שוויוני, הבנוי על בסיס מדד הטיפוח המשרדי של כל בית ספר. לוועדת המלגות בכל מוסד נותר שיקול הדעת, תוך שאנחנו מנחים אותם להתחשב בשיקולים הנוגעים למצב הסוציו-אקונומי של התלמיד ומשפחתו. בעקבות פנייתכם נשוב ונבחן את המודל ואת הצורך בהנחיה מדוקדקת יותר של בתי הספר".