
פרקליט המדינה על הרשעת קצב: נפל דבר בישראל
פרקליט המדינה משה לדור כינס מסיבת עיתונאים שבה התייחס להרשעת קצב. "הנשיא לשעבר הורשע בעבירות מין מהחמורות שישנן, לא נתפס שכאלה עבירות נקשרות למוסד הנשיאות". לדור הביע את הערכתו למתלוננות: "מצדיע להן על תעצומות הנפש ועל העמידה האיתנה, בית המשפט הוכיח שגופן של נשים אינו הפקר"
- השופטים: העדויות אמינות, קצב שקרן
- הערכות: 15-10 שנות מאסר בפועל לקצב
- לקריאת הכרעת הדין המלאה - לחצו כאן
"מדובר ביום קשה למדינת ישראל", אמר. "לצד העצב והבושה, במובן מסוים זה גם יום של התעלות", הוסיף. "הרשעת קצב היא תעודת כבוד לחברה הישראלית ולמערכת המשפט שבה, ולכלל מערכות התביעה והאכיפה", המשיך לדור. "מעטות המדינות, דמוקרטיות או אחרות, שהיו מושיבות נשיא על ספסל הנאשמים באשמת אונס ומביאות למיצוי הליך פלילי בעניינו".
"הוכח שבמדינת ישראל כולם שווים לפי חוק וכי שררה לא תקנה חסינות", אמר. "אני רוצה לפנות לנשים שהוטרדו והעזו להשמיע קולן ולהילחם על כך שהאמת תצא לאור, גם כשמולן נישא הסמל השלטוני הגבוה ביותר, נשיא מדינת ישראל, וקודם לכן שר - אני מצדיע על תעצומות הנפש, על העמידה האיתנה והלא פשוטה בחקירות במשטרה ובבית המשפט, גם כשיש מולן כל כך הרבה כוחות שעובדים נגדן - בציבור, בתקשורת, בבית המשפט. כולנו חייבים להן תודה".
"בית המשפט הוכיח שגופן של הנשים אינן הפקר", הוסיף. "החוק שנועד להגן על נשים מפני ניצול ייאכף בקפידה, ללא משוא פנים. נשים, הפרקליטות איתכן בתיק זה ובתיקים אחרים", הבטיח.
לדור התייחס גם לשביתת הפרקליטים, שהגיעה אמש
"אלמלא נחישותם, יוזמתם ואומץ לבם לנקוט בהליכי חקירה ותביעה נגד קצב בלא מורא, לא היינו מגיעים לחשיפת האירועים והעובדות. ברגע זה כל החברה הישראלית חבה להם תודה עמוקה וגם התנצלות", אמר.

חרף שאלה שהופנתה אליו אחת העיתונאיות שנכחו באולם נמנע לדור מלהתייחס באופן ישיר לעסקת הטיעון שנרקמה עם קצב לפני שהוחלט להעמידו לדין - עסקה שבוטלה בסופו של דבר. לדבריו, ההחלטה קשורה בפערים שהתגלו בין חומר החקירה ובין החלקים מתוכו שהתבררו כקבילים בבית משפט.
"בית המשפט התייחס לנושא בהכרעת הדין המפורטת, וסיפק לכולנו את ההסברים המשכנעים והטובים, מדוע ככל הנראה המערכת כולה – היועץ המשפטי לממשלה והפרקליטות – נהגו בעניין זה בדרך שבית המשפט לא רק שלא ביקר אותה, אלא נצר ורשם את ההסברים כולם. אחד ההסברים הוא שחומר החקירה אינו בדיוק אותו חומר שבסופו של דבר עבר את כור ההיתוך של ההליך המשפטי שהתקיים בבית המשפט", הסביר.
"בנוסף, העובדה שבתיק כה מורכב וקשה, הפער בין הרשעה גורפת בשורת עבירות לבין ההחלטה שהחומר אולי אינו די משכנע כשהוא נבחן בשלבים הראשונים, הפער הזה בחלק מהתיקים הוא מצומצם מאוד. ההבדל הוא עצום בין הגשת כתב אישום לבין סגירת התיק. אבל הפער בין החלטה חיובית להחלטה השוללת את החלטת כתב האישום הוא פער שיכול להיות מצומצם, הוא עוסק בתחום שאינו מדע מדויק", אמר.
"הפרשה הזו דרמטית מאוד", הוסיף. "הבטחנו בעבר שנקיים תהליך הפקת לקחים כדי לבחון את התנהלותנו לאורך הדרך כולה. היא עדיין לא הסתיימה, אבל חלקים משמעותיים ממנה כבר מאחורינו. ברצינות ובמגמה לחשוף בפנינו את התהליך כולו, נבחן את הדברים בהמשך הדרך".

שלושת שופטיו של קצב, ג'ורג' קרא, יהודית שבח ומרים סוקולוב, הרשיעו אותו הבוקר בכל עבירות המין שבהן הואשם - שני סעיפים של אונס, שני סעיפים של מעשים מגונים ושני סעיפים של הטרדה מינית. כמו כן הורשע קצב בעבירה של שיבוש הליכי משפט. כעת יחכה קצב לגזר דינו, שעל פי הערכות שונות עשוי להגיע ל-10 עד 15 שנות מאסר בפועל.
משום שלעבירות שבהן הורשע קצב נלווה קלון, ישללו ממנו הטבות בסך עשרות מיליוני שקלים שלהן הוא זכאי מתוקף העובדה שכיהן כנשיא, אך לפי שעה נראה כי גם אם ייכלא ימשיך לקבל מהמדינה פנסיה חודשית בסך כ-46 אלף שקל.
שורה של אישי ציבור בהווה ובעבר ניצלו את ההזדמנות כדי לגנות את מעשיו של קצב ולברך על החלטת השופטים, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק, יו"ר האופוזיציה ציפי לבני, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר מני מזוז והנשיא שמעון פרס.
גם כמה מהמתלוננות נגד קצב, בהן א' מבית הנשיא וא' ממשרד התחבורה, הביעו סיפוק מההחלטה. במשפחתו של קצב, לעומת זאת, שבו על הטענות שהשמיעו במהלך התנהלותו של המשפט וטענו כי מדובר בעלילה, וכך אמרו גם כמה מתומכיו של הנשיא לשעבר בעירו, קריית מלאכי.