פרס ספיר לשנת 2011 הוענק לסופר יורם קניוק

"הייתי בטוח שלא אזכה וכראייה לכך הבאתי איתי לכאן רק שני אנשים: את אשתי, כי לא היתה לי ברירה, ואת הרופא שלי למקרה שאקבל התקף לב", אמר קניוק הנרגש והוסיף: "הגיל ניצח את היופי".

כרמית ספיר-ויץ | 23/3/2011 21:38 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שנת העדנה של הסופר יורם קניוק נמשכת: זמן קצר לאחר קבלת תואר דוקטור לשם כבוד מטעם אוניברסיטת תל אביב, קניוק (81) הוא הזוכה במקום הראשון בפרס ספיר לשנת 2010. כך הוכרז הערב (ד') בטקס הענקת הפרס שנערך בנמל תל אביב.
 
יורם קניוק
יורם קניוק צילום ארכיון: אלי דסה

"הייתי בטוח שלא אזכה וכראייה לכך הבאתי איתי לכאן רק שני אנשים: את אשתי, כי לא היתה לי ברירה, ואת הרופא שלי למקרה שאקבל התקף לב", אמר קניוק הנרגש והוסיף: "הגיל ניצח את היופי".

קניוק נולד בתל אביב. חיים נחמן ביאליק היה הסנדק שלו ונתן לו את שמו. אשתו של יוסף חיים ברנר היתה הגננת שלו, נכדתו של פרישמן היתה המורה שלו, וטשרניחובסקי היה הרופא של כיתתו. כל אלה הרחיקו אותו מהרצון להיות סופר, אבל לימים גילה כי הכתיבה חזקה ממנו.

קניוק כתב למעלה מ-20 ספרים, בהם "הבית שבו מתים הג'וקים בשיבה טובה" (לילדים), "היהודי האחרון", "חימו מלך ירושלים", אדם בן כלב", "קסם על ים כנרת", אותו כתב בשם העט רויטל בק ועוד. חלק מספריו עובדו לקולנוע ולתיאטרון ורובם תורגמו לשפות זרות.

בשנת 2007 כתב את הספר "על החיים ועל המוות", בו תיאר את ארבעת החודשים שבהם היה מאושפז בבית חולים ונאבק במחלת הסרטן. הוא נחשב לאחד הסופרים הישראלים החשובים ביותר, וגרף פרסים רבים וביניהם פרס ברנר, פרס נשיא המדינה לספרות, פרס ביאליק ועוד.

קניוק שירת בשורות הפלמ"ח מגיל 17 ובמלחמת העצמאות השתתף בקרב נבי סמואל כחייל בפלוגה ד' של גדוד "הפורצים" בפיקודו של יוסף טבנקין. בקרב גבעת הרדאר הופקר עם חבריו על ידי מפקדם. האירוע הזה ואירועים נוספים התגלגלו אל ספרו "תש"ח". שבוע מאוחר יותר השתתף בקרב על מנזר סן סימון ונפצע תוך כדי לחימה בהר ציון. לאחר שהחלים מפציעתו, עבד בצוות של אניה שהסיעה מעפילים ניצולי שואה מאירופה לישראל.
חידוש: הספר יתורגם לערבית ולשפה זרה על פי בחירת הזוכה

עם ההכרזה, מצטרפים קניוק וספרו "תש"ח" (ידיעות ספרים) אל חיים סבתו ("תיאום כוונות"), דויד גרוסמן ("מישהו לרוץ איתו"), גיל הראבן ("שאהבה נפשי") וסופרים נוספים שזכו בפרס החל מייסודו בשנת 2000.
 
כזכור, בשנה שחלפה הוענק הפרס לאלון חילו על ספרו "אחוזת דג'אני", אולם בוטל מקץ זמן קצר, בטענה לניגוד עניינים של חלק מהשופטים. עם הענקת הפרס חשף "מעריב" את ניגוד האינטרסים שעלה בקרב חלק מחברי ועדת השיפוט שפגמו בהליך הבחירה.

כתוצאה מחשיפת הפרטים, דירקטוריון קרן ספיר של מפעל הפיס החליט על ביטול בחירת השופטים בזוכה, הספר "אחוזת דג'אני" מאת אלון חילו (ידיעות ספרים) ובחמשת המועמדים לפרס לשנת 2009, ועל פתיחתו של הליך בחירה מחודש לזוכה בפרס באמצעות יו"ר וצוות שופטים חדש. בעקבות הביטול הושגה פשרה, במסגרתה המועמדים קיבלו פיצוי כספי והכרה של מפעל הפיס בעוגמת הנפש שנגרמה להם.

גובה הפרס עומד על  150 אלף שקל, אך השנה נוספו דברים חדשים: הספר

יתורגם לערבית ולשפה זרה על פי בחירתו של הזוכה. ארבעת חבריו של הזוכה לשנת 2010, אף הם מ"הרשימה הקצרה" שגובשה על ידי חבר השופטים בראשותו של פרופ' זאב צחור, לא ילכו הביתה בידיים ריקות.

טרם ההכרזה על הזוכה בפרס הראשון שלשל כל אחד מחמשת המתמודדים ברשימה הקצרה לכיסו 25 אלף שקל: אסף ענברי על "הביתה" (ידיעות ספרים), סייד קשוע עם "גוף שני יחיד" (כתר), לאה איני על "ורד הלבנון" (כנרת זמורה ביתן) וניר ברעם עם "אנשים טובים" (עם עובד). בפרס הביכורים העומד אף הוא על סכום של 25 אלף שקל, זכתה ענת עינהר על ספרה "טורפים של קיץ" (עם עובד).

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/in_country/ -->