
מבקר המדינה: פיקוח לקוי על העברת בשר לרש"פ
עומס משימות מנע מיחידת הפיקוח על הצומח והחי לפקח על יבוא בשר לשטחי הרשות הפלסטינית. החשש: הבשר יוברח לישראל ועלול לפגוע בציבור ובבעלי החיים

מעבר סחורה לשטחי הרשות. אין פיקוח על הבשר צילום: איי-אף-פי
יחידת הפיצו"ח הוקמה לפני 17 שנה, על מנת לבצע פעולות פיקוח לאורך קו התפר למניעת הכנסת מוצרים חקלאיים: בעלי חיים ומוצרים מן החי - מהרשות הפלסטינית לישראל
לשם הגנה על בריאות הציבור ולמניעת הפצת מחלות בעלי חיים. כדי למנוע הברחות, היחידה מפקחת במעברים בין ישראל לרשות הפלסטינית על יבוא תוצרת חקלאית, מבצעת סיורים ממונעים לאורך קו התפר ועוד.
ואולם בשל המטלות הרבות שהטילה הנהלת המשרד על היחידה נפגעה פעילותה בנושא העיקרי של פיקוח במעברים. המבקר מציין, כי מדובר בניהול כושל של הנהלת המשרד, הפוגע במטרה העיקרית שלשמה הוקמה היחידה - הדאגה לבריאות הציבור.
המבקר ממליץ להנהלת משרד החקלאות לעשות עבודת מטה כדי לקבוע מהן המשימות שיוטלו על היחידה ואילו אמצעים יועמדו לרשותה ולוודא כי הן יתאימו לאפיה ולמשימותיה. "יש גם להגביר את ההרתעה של פעילות היחידה כי כיום היא אינה מספיקה", נכתב בדוח.
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "ככלל, יחידת הפיצו"ח מעולם לא ביצעה ליווי פיזי משערי הנמלים הבינלאומיים של מדינת ישראל לשערי האוטונומיה, כי אם בדיקת מסמכים בנמל ויידוע המפקחים במעברי האוטונומיה בדבר הגעה צפויה של משלוחי הבשר. למניעת זליגת בשר, המיועד לרשות הפלסטינית, לשטחי ישראל, ובמטרה לשמור על בריאות הציבור נוקט המשרד בפעולות שונות, בהן: איסוף תיעוד של כל משלוחי הבשר בנמלים; שיחרור מכולות הבשר בנמלים רק בכפוף לאישור רופא וטרינר; בדיקה השוואתית יומית בין כמויות הבשר המגיעות לנמלים ואלו המגיעות לרשות הפלסטינית".