האופיום הפך לכלי ההישרדות באפגניסטן

ממשלת אפגניסטן מגבירה פעילות נגד שדות האופיום, אבל בינתיים מחיר הסם רק עולה ויותר חקלאים רואים אותו בתור השקעה לעתיד

ניק פטון וולש | 23/6/2011 15:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הרחק מאזור המלחמה, בגבעות של בדאקשן, מתנהל קרב נוסף. כשהם מתגלגלים עם רכבי שטח לתוך העמקים על פני דרכים מאובקות, חברי כוח המשימה האפגני מתקדמים לעבר המטרה הבאה שלהם: תעשיה כה רווחית שרבים חוששים שהיא האפשרות המעשית היחידה של אפגניסטן מרגע שהמערב יסיג את החיילים ואת הכסף.

הצטרפנו לאנשי המשרד ללוחמה בסמים שמחפשים אופיום. פה, בבדאקשן, הטאליבן לא מהווים בעיה. הסוגיה האמיתית פה היא העסק שסייע לאפגנים לשרוד במשך שנים רבות.
 
אנשי ביטחון אפגנים הורסים שדה אופיום.
אנשי ביטחון אפגנים הורסים שדה אופיום. צילום: אי-אף-פי
 
נאט"ו הקלה מעט את המאבק בסחר האופיום לתקופה מסוימת, אחרי שהרגישה כי האויבים שנוצרו בעקבות זאת הקשו עליה להילחם במתקוממים שמהווים את העדיפות הראשונה במעלה. אבל השנה השתנו הדברים מסיבה מסוימת.

על פי המשרד לבקרת סמים של האו"ם באפגניסטן, מחיר הסם שולש וכך הרווחים יגיעו לרמות שיא. "המשמעות היא שלמי שמרוויחים יותר מכל – הסוחרים, שאינם בהכרח החמושים – יש תמריץ להמשיך עם האלימות, שהיא הסיבה לכך שהם הצליחו לרשום את הרווחים האדירים האלה היום", אמר מנהל המשרד, ז'אן קלוד למניו.

זה מגיע בזמן שלא יכול להיות גרוע יותר עבור אפגניסטן. בעוד מרבית הכסף מסחר האופיום זורם לתוך הכלכלה השחורה, חלקו מגיע גם לחמושים. בכל מקרה, זה לא מסייע לחזק את שלטון החוק שבנאט"ו רוצים כדי לעצור את נפילתה של אפגניסטן לרמה של מדינה כושלת.
 



אף אחד לא יודע מה יקרה בשנים הקרובות, ולכן האופיום נחשב לרכישה טובה. אפשר לאכסן אותו במשך שנים, הוא קטן מספיק כדי להסתיר אותו בבית והוא שווה הרבה מאד עבור החקלאי העני. זאת – יחד עם המחיר הגבוה פי שלושה – הסיבה לכך שהוא כל כך פופולרי.

אבל בכפר הקטן שאנחנו מבקרים באזור ארגו, כמעט אין משמעות לטיעונים האלה. האופיום הוא הטיעון הבסיסי בשביל הישרדות. הם לא מגדלים חיטה בכפר הזה, אלא אופיום.

מוחמד מתקרב אלינו, בדיוק אחרי שהמשטרה הרסה חלק מהיבול שלו. הוא איבד רגל בפיצוץ בקאבול וכעת הוא צריך להתמודד עם אובדן של יבול שהיה יכול להביא לו להכנסה של אלף דולר.



"גידלו אופיום בגלל העוני, לא הייתה לנו אפשרות אחרות", אמר. "לא גידלנו אותו במשך ארבע שנים, אבל הממשלה לא עזרה לנו ובגלל זה התחלנו שוב. בלי זה, היינו מורעבים".

מוחמד לא אומר למי הוא מכר את היבול. אבל הקרטלים האלה הם הדאגה הגדולה ביותר פה. המלחמה מממנת קרוב לשני שלישים מהכלכלה, וכאשר הכסף של נאט"ו ייגמר, יהיה צריך להחליף אותו במשהו אחר. אופיום הוא התשובה הקלה ביותר, ואתה באים גם החמושים והחשש מפני מדינת סמים.

פה, הרחק מהמלחמה, גידול האופיום הפך לטיעון כלכלי פשוט – הקל ביותר ולפעמים גם היחיד שמאפשר להרוויח כסף.

ניק פטון וולש הוא כתב רשת CNN באפגניסטן.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

כתב זר

מיטב הבלוגים של כתבי CNN מרחבי העולם אשר יביאו את הסיפורים הקטנים מאחורי הכותרות הגדולות.

לכל הכתבות של כתב זר

עוד ב''כתב זר''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים