זכות הצבעה: בעלי המניות עוצרים בירוק

התמיכה הגוברת של בעלי המניות בהצעות ההחלטה הסביבתיות והחברתיות הופכות את ההצבעות הללו מזבוב טורדני שאפשר להתעלם ממנו למשהו הרבה יותר מהותי מבחינת החברות. עסק ירוק

רז גודלניק | 25/8/2011 15:28 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הקיץ הזה ייזכר בתור הקיץ שבו המחאה שברה שיאים חדשים. לא שזו היתה הפתעה למי שעוקב מקרוב אחרי המצב ומכיר את חוסר שביעות הרצון של המוחים הנחישות שלהם להמשיך ולהאבק עד שהשינוי יגיע. עדיין היו מי שהופתעו, בייחוד אלו שנמצאים על הכוונת של המוחים. מבחינתם היה בייחוד מפתיע לראות איך המחאה עוברת טרנספורמציה וזזה מהשוליים למיינסטרים. הם לא חשבו שזה יקרה, אבל הקיץ זה קרה. גם אם אין עדיין הרבה הישגים של ממש, השינוי נראה עכשיו קרוב מאי פעם.

לא, אני לא מדבר על מחאת האוהלים והמאבק החברתי, אלא על מחאת בעלי המניות לשנות את ההתנהלות הסביבתית והחברתית של חברות שהם משקיעים בהם. המחאה הזו שמיתרגמת להגשת הצעות לסדר היום בישיבות השנתיות של בעלי המניות תופסת תאוצה בשנים האחרונות והשנה שברה שיאים חדשים. אחוזי התמיכה הגדלים בהצבעות על ההצעות הללו, מראים לפי דוח חדש של ארנסט אנד יאנג על הערך ההולך וגדל שהמשקיעים מייחסים לנושאים סביבתיים וחברתיים. על עונת הפרוקסי לשנת 2011 בכתבה הבאה. עסק ירוק.

צילום: שאטרסטוק
ההתנהלות הסביבתית צוברת תאוצה צילום: שאטרסטוק
40% אחוזי תמיכה

התופעה של בעלי מניות אקטיביסטים איננה חדשה. עם זאת עוד בתחילת השנה, כפי שדיווחנו כאן, היה ניתן לראות שתהיה לנו עונת הצבעות מעניינת לאור הזינוק המרשים במספר ההצעות לסדר היום בנושאים סביבתיים וחברתיים. הנתון המעניין כאן הוא הגידול בחלק היחסי של ההחלטות בנושאים חברתיים וסביבתיים מסך כל ההחלטות שעליהן הצביעו השנה, כיוון שהוא מראה על הגידול בחשיבות היחסית של הנושאים הללו לעומת נושאים אחרים על סדר היום של בעלי המניות. ארנסט אנד יאנג מדווחים על קפיצה בחלק היחסי מ-30% ב-2010 ל-40% ב-2011. על פי הדוח, הקטגוריה הסביבתית/חברתית הינה עכשיו הקטגוריה מספר אחת מבין הנושאים השונים שעליהם מצביעים בעלי המניות.

נתון חשוב אחר השנה הוא העלייה באחוזי התמיכה בהצעות הללו. כאמור, ההצעות הללו מוגשות לא מהיום, אבל עד לשנה-שנתיים האחרונות הן זכו לאחוזי תמיכה שוליים, מה שאיפשר לחברות להתייחס אליהן כלא יותר מאשר זבוב

טורדני. השנה ראינו קפיצה משמעותית בתמיכה בהצעות הללו, כולל מספר שיא של הצעות שזכו לרוב - על פי הדוח של ארנסט אנד יאנג השנה 3% מההצעות זכו לתמיכה של מעל 50% לעומת 1%-2% בחמש השנים האחרונות.

אולם עיקר השינוי ניכר במספר ההצעות שזכו לתמיכה של 30% ו-40% שגם אם אינה מספיקה בכדי להעביר החלטה, עדיין נותנת לנו אינדיקציה על תמיכה מאד משמעותית בקרב בעלי המניות. צריך להזכיר כאן כי גם כשהצעה זוכה לרוב, אין לה תוקף משפטי מחייב ולכן ההצבעות הללו מתפקדות בעיקר כסקר פופולריות לנושאים שונים.

השנה, זכו 32% מההצעות לתמיכה של לפחות 30% מבעלי המניות לעומת 9% מההצעות שזכו לאחוזי תמיכה דומים ב-2006. כשמסתכלים על 40% אחוזי תמיכה, הגידול במספר התומכים עוד יותר מרשים – 12% מההצעות השנה זכו לתמיכה הזו לעומת 3% בלבד ב-2006.

דגל אדום בקפה

בשורה התחתונה, אחוזי תמיכה מרשימים שפעם היו מחזה נדיר הפכו לשגרה השנה. רק השבוע ראינו דוגמה נוספת לכך בחברת Smucker, יצרנית מוצרי מזון גדולה בארה"ב, שידועה בעיקר בריבות ובסירופים שלה, אבל הינה גם הבעלים של כמה מותגי קפה מוכרים כולל דאנקין דונאטס, Kava ו-Milestone. שני בעלי מניות מוסדיים, חברות ההשקעות Calvert Investment ו-Trillium Asset Management הגישוהצעה לסדר היום של ישיבת בעלי המניות בחברה שקראה לחברה לדווח לבעלי המניות כיצד היא מנהלת את הסיכונים הסביבתיים והחברתיים כמו גם ההזדמניות העסקיות הקשורות לעסקי הפקה של החברה ושרשרת הייצור שלה.

הטענה של שני בעלי המניות היתה מאד פשוטה – עסקי הקפה מהווים 40% מסך מכירות החברה ו-48.6% מסך רווחי החברה. במקביל, ידוע כי תעשיית הקפה חשופה במיוחד להשפעות שנובעות מההתחממות הגלובלית ואזורי הגידול של הקפה הינם רגישים במיוחד לשינויים הללו, בין אם מדובר בעלייה משמעותית בטמפרטורות או קיטון בכמויות הגשמים. השינויים הללו הינם בין הגורמים המיוחסים לקפיצה של כמעט מאה אחוזים במחירי הקפה בשנתיים האחרונות, שחייבה את Smucker לעלות את מחירי הקפה שלה ב-34% ב-15 החודשים האחרונים. 

כל הנתונים הללו הם מבחינת Calvert ו-Trillium פעמון אזעקה שקורא להערכת מצב מקיפה ככל האפשר, במיוחד בהתחשב בעובדה שמדובר בחלק כל כך גדול ממכירות ורווחי החברה. "כשאין חשיפה של מידע שכזה זה, עבורנו כמשקיעים זה מהווה דגל אדום", הסבירה רבקה הנסון מ-Calvert לניו יורק טיימס. על פניו, הדרישה הזו נשמעת סבירה לחלוטין ואפילו מתבקשת לאור הנתונים והחשש לפגיעה מהותית בעסקי החברה.

אפילו באקסון מובייל

מה היתה תגובת החברה? Smucker טענו בתשובה כי הם פרסמו דוח קיימות שכולל בין היתר התייחסות לדרך ניהול הסיכונים הסביבתיים והחברתיים של החברה, כמו גם ההזדמנויות העסקיות בהקשר הזה. מעבר לכך, הם כותבים "מאז שהחברה הוקמה, היא לוקחת בחשבון קיימות סביבתית, חברתית וכלכלית כחלק ממכלול המחויבות שלה כאזרח תאגידי טוב". על זה נאמר, נו שויין. מישהו ביקש מהם לגלות אזרחות תאגידיתת מופתית או להיות יותר אל גור מאל גור? לא ממש. בסך הכל ביקשו מהם לעשות בדיקה מקיפה שאמורה לשרת את התועלת הכלכלית והעסקית של החברה. ומה עם הדוח שהחברה נתלית בו? זה דוח קיימות מאד חביב, אבל אין בו שום דבר שמתקרב להערכת סיכונים/הזדמנויות מקיפה לגבי ההשפעות שינוי האקלים על עסקי הקפה של החברה.

בהצבעה שנערכה ביום שני השבוע זכתה ההחלטה לתמיכה של 30% מבין אלו שענו כן או לא (לא כולל נמנעים ואחרים). שאלתי את רבקה הנסון אם היא מרוצה מהתוצאות (גילוי נאות: אני סייעתי להנסון להכין הצעת החלטה דומה בחברת אמזון) והיא אמרה שהיא רואה בתוצאות אינדיקציה של ממש שבעלי המניות בחברה שותפים לאותן הדאגות שהניעו את Calvert ו-Trillium להגיש את ההצעה. התוצאה הזו היתה טובה יותר גם מממוצע התמיכה הכללי בהצעות סביבתיות וחברתיות שעמד השנה על 22%.

המקרה של Smucker הוא מקרה מייצג למה שקורה השנה בהצבעות, כאשר נושאים סביבתיים וחברתיים (בעיקר סביבתיים) שנוגעים ישירות לעתיד הכלכלי של החברה זוכים לתמיכה של ממש בקרב בעלי המניות, גם כאשר ההנהלה מתנגדת להצעה ומבקשת להצביע נגדה. נושא ההצבעה ב-Smucker היה גם הוא אחד הנושאים הפופולריים השנה, כמו גם ניהול סיכונים של תאונות סביבתיות, הפחתת פליטות גזי חממה, מיחזור ושימוש בנייר ממוחזר.

חברות אנרגיה היו יעד בולט השנה להצעות החלטה וגם שם אפשר היה לראות אחוזי תמיכה גבוהים להחלטות הללו. אחד הנושאים החמים השנה היה הנושא של ניהול סיכונים הקשורים לתהליך השבירה ההידראולית בהפקת גז פצלים, כמו זיהום מקורות מים, סיכונים הנובעים משימוש בכימיקלים ואחרים. ההצעות הללו זכו כאמור לאחוזי תמיכה מרשימים – 44% ב-Carrizo Oil and , 41% בשברון, 42% ב-Ultra Petroleum ו-49.5% ב- Energen. אפילו באקסון מובייל ההחלטה הזו זכתה ל-28 אחוזי תמיכה. בממוצע התמיכה עמדה השנה על 40% לעומת 30% בשנה שעברה.

האסימון נופל

גם החלטות בנושא בטיחות בבתי זיקוק של נפט זכו לאחוזי תמיכה משמעותיים – 54.3% ב-Tesoro ו-43.3% ב-Valero Energy. בחברת Sunoco החלטה דומה ירדה מסדר היום לאחר שהחברה הגיעה להסכמה עם המציעים לאמץ קודים חדשים של בטיחות ודיווח. הדוגמה הזו חזרה על עצמה בלא מעט חברות, שם הורדו הצעות מסדר היום לאחר שהצדדים הגיעו להסכם פשרה ביניהם. ארנסט אנד יאנג לא בדקו את מספר ההצעות שלא הגיעו להצבעה, אבל מדווחים כי מדובר במספר משמעותי ובעוד אינדיקציה חשובה להשפעה ההולכת וגוברת של בעלי מניות אקטיביסטיים. אולי בדוח הבא שלהם יהיו מספרים של ממש גם לגבי ההצעות הללו.

אחוזי התמיכה הגבוהים ביותר בהצעת החלטה נרשמו בחברת תשתיות המים Layne Christensen, שם הצעה לפרסום דוח קיימות על ידי החברה זכתה לתמיכת ההנהלה ולתמיכה של 93% בהצבעה. החברה גם פעלה שם בזריזות וכבר הוציאה את הדוח האמור.

ככלל, הסבירה מינדי לובר, הנשיאה של Ceres, קואליציה של משקיעים, ארגונים סביבתיים וקבוצות אחרות הפועלים ביחד לקדם בנושאי קיימות, עונת ההצבעות החזקה שהיינו עדים לה השנה מראה דאגה משמעותית של בעלי בעלי המניות לגבי הדרך בה חברות מנהלות את הסיכונים הסביבתיים שלהם ואת המעבר לכלכלה גלובלית המתבססת על משאבים נקיים יותר. התמיכה הגוברת בהחלטות הללו, מוסיפים באנרסט אנד יאנג, גם מסבירה מדוע מספר הולך וגדל של חברות מוכנות להגיע להסכמי פשרה עם מציעי ההחלטות. כדוגמא הם מביאים את העובדה שמתוך תשע הצעות החלטה בנושא השבירה ההידראולית שהוגשו השנה, בארבעה מקרים הושגה פשרה ורק בחמישה מקרים עלתה ההחלטה להצבעה.

גם אם השינויים בפועל עדיין מועטים יחסית, אפשר היה לשמוע איך האסימון נופל הקיץ לעוד ועוד חברות. התמיכה הגוברת של בעלי המניות בהצעות ההחלטה הסביבתיות והחברתיות הופכות את ההצבעות הללו מזבוב טורדני שאפשר להתעלם ממנו למשהו הרבה יותר מהותי מבחינת החברות, כזה שצריך לתת עליו את הדעת ברצינות רבה יותר. אני לא אתפלא אם אפילו ב-Smucker הסרבנית משהו אנחנו נראה בשנה הקרובה שינוי תפיסתי אצל הנהלת החברה והבנה רבה יותר לחששות של המשקיעים ולכך שהם דואגים  לעתיד החברה לא פחות מאשר לעתיד הכדור.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עסק ירוק

צילום: SXC

רז גודלניק, כלכלן, בעל תואר שני במנהל עסקי ויועץ לשעבר לשר הפנים. כיום מתגורר בניו-יורק, ארה"ב, עוסק בפיתוח עסקים ירוקים מרצה וכותב על כך

לכל הכתבות של עסק ירוק

דעות וטורים

המייל הירוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים
vGemiusId=>/channel_news/green/ -->