לא רק בזמר המזרחי: עולם תחתון בכל מקום
פרשת מרגול חשפה את החיבור בין תעשיית הבידור לעולם הפשע, אך בשנים האחרונות הידקו העבריינים אחיזתם בכל תחומי החיים

דירות
דמי החסות באתרי הבנייה הם לא המקום היחיד שבו העולם התחתון משפיע על מחירי הדיור. מעורבות העבריינים בתעשיית כריית החול ותעשיית הברזל - שני מרכיבים עיקריים בתחום הבנייה - גורמת לעליית מחירים מיותרת.
משפחת הפשע פריניאן בלטה בעבר בתחום כריית החול, אבל לא רק היא. משפחות פשע רבות עוסקות בכרייה. את החול הן מוכרות לחברות הבטון או לקבלנים באופן ישיר בתעריף שנקבע על ידן, ובכך משפיעות בצורה ישירה על עלות הבנייה.
מחיר הברזל מושפע, בין היתר, מהיקף גניבות המתכות. גנבי המתכות, שחלקם מסונפים לארגוני פשע, מתמחים בגניבת מתכות מאתרי בנייה ומחסני ברזל ויוצרים מחסור בחומרי גלם - מה שמקפיץ מיד את המחיר. "כל שינוי במחיר הברזל לבנייה משפיע בסופו של דבר על רוכשי הדירות, והגנבים מצליחים לגרוף כסף גדול", אומר קצין בכיר במשטרה.
"כל עבריין שאתה עוצר ושואל למקצועו, עונה לך בלי להתבלבל:'אני? סוחר רכב'", מספר קצין בכיר במשטרה. מובן שלא כל העבריינים הם כאלה, אבל רובם מעורבים בצורה כזו או אחרת בסחר אסור במכוניות. החל מזיוף כלי רכב וכלה בהשפעה על נתוני מכוניות כמו מד-קילומטרים והיסטוריה של תאונות או תקלות.
התוצאה: העבריינים
אבל לא רק בסחר בכלי רכב עוסק עולם הפשע הישראלי, אלא גם בסחר בחלקי חילוף, שמקורם במשחטות לרכבים גנובים ביהודה ושומרון. החדרתם לתחומי ישראל משפיעה על מחיר ואיכות התיקון במוסך.
אחד התחומים שהפך בשנים האחרונות למוקד מתיחות בין משפחות הפשע הוא מיחזור הבקבוקים ופחיות השתייה. אחד משיאי המלחמה היה קרב שהתנהל מתחת לבניין שער העיר ברמת גן בין אנשי ארגון אברג'ל, ובראשם איציק אברג'ל, לבין האלפרונים, ובראשם אריה אלפרון. שני הארגונים רבו על קו איסוף בקבוקים מהמסעדות במתחם הבורסה.
הארגונים לא ניהלו את הקרב האלים מתוך רצון לתרום לאיכות הסביבה, אלא התחרו על הזכות לסחוט דמי חסות מבעלי המסעדות, שנדרשים להעביר לרשות העבריינים את כל הבקבוקים שנצרכו במסעדה - במקום להזדכות עליהם בעצמם. מדובר בהכנסה כפולה עבור העבריינים: מצד אחד סחיטה של אלפי שקלים מכל מסעדה ומצד שני דרך נוספת להלבין כסף שחור - שכן הזיכוי על הבקבוקים הוא במזומן, וכך ארגוני הפשע יכולים ליהנות מהכנסות לא חוקיות על ידי "הלבשתן" על תחום הבקבוקים. גם במקרה זה דמי הסחיטה מגולגלים לרוב על הלקוחות.
הבקבוקים אינם התחום היחיד המשפיע על מחיר הסטייק או השווארמה. בשנים האחרונות גילו ארגוני הפשע את קווי חלוקת הפיתות למסעדות ולמזללות, ושורה של בכירים בעולם התחתון, כמו האברג'לים, אורי לוזון והאלפרונים, עוסקים, על פי דוחות המודיעין של המשטרה, בשיווק פיתות במחירים מופקעים, מה שמייקר את מחיר המנה.
גז הבישול הפך גם הוא מקור הכנסה עבור משפחות הפשע. הארגונים מנסים להשתלט על סוכנויות גז או פותחים בעצמם סוכנויות גז פיראטיות וחוקיות. רק לאחרונה שוחרר העבריין הבכיר שלום דומרני למעצר בית בפרשת סחיטתו של איש עסקים מדרום הארץ באותו הקשר. הלקוחות העיקריים של העבריינים הם בעלי המסעדות, שנאלצים לרכוש מהם גז במחיר מופקע. כך, בכל פעם שמחממים מחבת עם שקשוקה על הכיריים - מי שמחמם את הביצה הוא הגז של ארגון הפשע.
הרבה מאוד מאמצים עשתה המשטרה על מנת לחדור לשוק הסיטונאי, שעבר למיקומו החדש בצריפין לפני כמה שנים, כדי לאמת את הידיעות המודיעיניות על כך שסוחרים נאלצים לשלם דמי חסות לארגוני פשע ומגלגלים את ההוצאה על הלקוחות.
מחירי העגבניות והמלפפונים היו יכולים להיות זולים בהרבה לולא המס שהטיל עולם הפשע על הציבור. "לא צריך ללכת רחוק עד העגבנייה או המלפפון", אומר קצין בכיר באגף החקירות של המשטרה. "מספיק לראות את דוכני התותים והפרחים הפרוסים בסופי השבוע ובחגים לצד כבישי ישראל.
אנחנו יודעים שמאחורי מרביתם עומדים גורמים עבריינים הקשורים למשפחות הפשע. הם אלו שקובעים בפועל את מחירי המוצרים שנמכרים בדוכנים הפיראטיים האלה".
מאז שהחלה הבנייה המאסיבית של מתקני הספורט באולימפיאדת בייג'ינג 2008, אשר הביאה למחסור עולמי ולעלייה חדה במחירי המתכות, גילה עולם הפשע הישראלי את הפוטנציאל בגניבתן. "כל חודש עבריינים מהמגזר הבדואי מכסחים עמודי חשמל, קווי מתח גבוה וסיבים אופטיים של בזק וחברות הטלוויזיה בכבלים", אומרים במשטרה.
במקרה של שירותי התקשורת, התוצאה היא נזקים של מאות מיליוני שקלים בשנה לחברות, ומשם - לחשבון שלנו. במקרה של חברת החשמל, אחד הרכיבים הקובעים את עלותו הוא מחיר הולכת החשמל לצרכן - וכך אנו משלמים יותר בגלל פירוק העמודים והכבלים.
לאחרונה נאלצו גם נוסעי הרכבות לשלם מחיר יקר: חלק מפסי הרכבת או תשתיות התקשורת שלה פורקו על ידי גנבי המתכות, דבר שהוביל לעצירת הרכבות במקומות מסוימים.

בתחום זה מכתיב עולם הפשע הישראלי את הרגלי הנופש של חלק מהציבור. זה התחיל בשנות ה-80, כאשר ארגוני הפשע הוציאו מטוסים עם מהמרים לטורקיה, קפריסין ורומניה.
בשנים האחרונות מחזיקים לא מעט מראשי ארגוני הפשע בתי מלון בפראג, רומניה, בולגריה והונגריה. באותם מקומות ההימורים חוקיים ובתי הקאזינו הם חלק בלתי נפרד מהמלון.
בפעם הבאה שתרכשו חבילת נופש, גם מסוכנות מוכרת ואמינה, ייתכן שחלק מהסכום שתשלמו ייכנס ישירות לכיסם של העבריינים.
אחת הבעיות הכואבות של מערכת המשפט הישראלית היא התמשכות הדיונים וחוסר היכולת של ההוצאה לפועל לממש פסקי דין. לוואקום הזה בדיוק נכנסו ארגוני הפשע, ולא מעט עבריינים הפכו להיות "שופטי עליון בעולם התחתון".
כך למשל, בפרשת מרגלית צנעני הגיעו הזמרת ואמרגנה אסף אטדגי לבורר בעולם התחתון, כאשר העבריינים מיכאל חזן ושלום דומרני שימשו כ"שושבינים" ו"אנשי הוצאה לפועל" לקידום פסק הבוררות.
רק בשבוע שעבר התבטא מפכ"ל המשטרה, יוחנן דנינו, בהקשר לסוגיה: "מדאיגה התופעה שבה אזרחים נורמטיביים שנקלעים לסכסוכים עסקיים בוחרים בגורם בעולם התחתון לשמש כבוררים, דבר המחזק את אותם גורמים עבריינים".

ביחידה הארצית למלחמה בפשיעה הכלכלית מנסים כבר תקופה ארוכה להתמודד עם תופעה התופסת תאוצה בעולם הפשע - זיוף מותגים. כמעט כל אביזרי האופנה והמותגים המזויפים מיובאים היום מסין, ומדי יום מאתרים אנשי יחידת הקניין הרוחני של היאל"כ מכולות מלאות במוצרים מזויפים. הנזקים שנגרמים ליבואנים החוקיים של המותגים נאמדים בעשרות עד מאות מיליוני שקלים בכל שנה.
מרבית הסחורה המזויפת מופצת בשווקים או בחנויות לא מורשות, והדבר פוגע גם ביוקרתו של המותג. היבואנים החוקיים נאלצים לא רק להתמודד עם אובדן ההכנסות, אלא גם עם מימון חוקרים פרטיים כדי להתחקות אחר המוצרים המזויפים. בדומה למקרים הקודמים, גם הפעם מי שמשלמים את אובדן ההכנסות ואת ההוצאות המרובות הם הלקוחות.
בימים אלה חוקרת המשטרה את הפרשה המכונה "הכדור המרכזי". טרם הוגשו כתבי אישום, אך מצעד הנחקרים - הכולל את יו"ר ההתאחדות לכדורגל, אבי לוזון, מאמנים, שחקנים, עסקנים ושופטים - מטריד מאוד.
החשד של המשטרה הוא שארגוני הפשיעה חדרו לעולם הכדורגל הישראלי, שמגלגל מאות מיליוני דולרים בשנה בהימורים בלתי חוקיים המתבצעים בישראל ומחוצה לה. מדובר באובדן הכנסות של הטוטו או של גופי הימורים חוקיים אחרים, האמונים בין היתר על תרומה לקהילה.

מפכ"ל המשטרה הקודם, דודי כהן, אמר לא אחת כי השלטון המקומי בישראל הוא הנגוע ביותר בשחיתות הציבורית. ערב פרידתו מהמשטרה הוא דיבר על לא פחות מ-32 תיקי חקירה שמנהלת המשטרה נגד גורמים בשלטון המקומי בישראל. מרבית התיקים עוסקים בהטיית מכרזים ובהעדפת גורמים עבריינים בקבלת עבודות ומכרזים ברשויות המקומיות, כמו מכרזי תשתית, כריית חול ופינוי אשפה.
לאחרונה חשפה המשטרה את "קרטל הגיזום", שבו קבוצות עברייניות השתלטו על ענף הגיזום והכתיבו את מחיר הגיזום לכלל הרשויות המקומיות, לחברת החשמל ולגופים נוספים.
צה"ל הוא צבא העם, ובשנים האחרונות גם אנשי ארגוני הפשע עושים הרבה כבוד לחיילים. הסיבה: הצבא הפך לספק הנשק העיקרי שלהם. רימונים, רובים, אקדחים, טילים ותחמושת נוספת מועברים מדי יום ממחסני צה"ל לעולם התחתון. בחלק גדול מהמקרים זיהו במשטרה ובמצ"ח שיתוף פעולה של חייל ים ואנשי קבע עם עבריינים. מעבר לסכנה הצי בורית במכירת כל י הנשק לעולם התחתון, ההתמודדות עם התופעה עולה למערכת הביטחון הון. בנוסף לכך, בכירי העבריינים עצמם מעדיפים לקבל את שירותיהם של חיילים משוחררים מיחידות קרביות כמאבטחים אישיים.
מנהל חדר המיון לשעבר בבית החולים איכילוב, ד"ר ג'קי סרוב, כמעט ונשלח אל הכלא לאחר שהתברר כי קיבל שוחד מבני משפחת אבוטבול, שתבעו שבכל פעם שמישהו מאנשי ארגון הפשע ירגיש ברע, חדר המיון באיכילוב יתגייס כולו לקראתו ויקבל אותו ללא תור ועם שירות וי-איי-פי.
ארגוני הפשע לא צריכים שביתה נוסח המתמחים כדי לקבל את הטיפול הרפואי הטוב ביותר במערכת הציבורית. במשטרה מעריכים כי תיק סרוב הוא לא היחיד, ושלכל משפחת פשע יש את בית החולים והרופאים המועדפים עליה.

העולם התחתון הצליח להוכיח בעבר כי חדר במלוא העוצמה למערכת הבנקאית, ומתחת לאפו של בנק ישראל וגופי הבקרה האחרים הביא לקריסתו של בנק. זה קרה לאחר שאתי אלון, עובדת בסניף הבנק למסחר, רוקנה למעלה מ-300 מיליון שקל מחשבונות הבנק והעבירה אותם לאחיה עופר מקסימוב, שהיה יקיר העולם התחתון.
בשנים האחרונות הקים העולם התחתון רשת של מלווים בריבית, וכל ארגון מחזיק בכמה סניפים להמרת מטבע חוץ. הסניפים מהווים מערכת בנקאית חלופית למערכת הממוסדת, עוסקים בהלבנת כספים, פורטים צ' קים ומציעים פעולות פיננסיות אחרות.
"בשנים האחרונות מנהלת משטרת ישראל מערכה בלתי מתפשרת נגד ארגוני הפשיעה, השחיתות הציבורית, גניבות הרכב, נגע הסמים, הפריצות לדירות ועברות האלימות", נמסר מהמשטרה.
"נתוני הפשיעה מדברים בעד עצמם. בשנים האחרונות נכלאו הדמויות המשפיעות מקרב ראשי ארגוני הפשיעה עם מדיניות של מיצוי דין מלא - קלה כחמורה. רשות המסים השתלבה אף היא לצד המשטרה במאבק בפשיעה החמורה, המאורגנת והכלכלית, והפירות נראים בתיקי ענק המשלבים טיפול בפשיעה לצד טיפול בעברות מס. משטרת ישראל חילטה מאות מיליוני שקלים, תוך מיסוד התקיפה הכלכלית בתיקי חקירה".
"באמצעות מאבק שיטתי בתופעת גניבות הרכב, שכלל תקיפה ישירה של מחוללי התופעה, ובראשם שוק החלפים וכנופיות הרכב, ירד בשנים האחרונות מספר הגניבות ביותר מ-40 אחוז".