סוף הפרשה: הבישוף האנגליקני לא יגורש
הלחץ השפיע: שר הפנים אלי ישי חזר בו מהכוונה לגרש את נציג המלכה באזור והחליט להעניק לו ולבני משפחתו תעודות זהות זמניות

הבישוף האנגליקני סוהיל דואני ושר החוץ האנגלי, וויליאם הייג צילום ארכיון: פלאש 90
הפרשה שהסעירה במהלך השנה האחרונה את בכירי עולם הנצרות החלה בעקבות מידע שהגיע לידי ישי, שלפיו הבישוף היה מעורב בפרשת הונאה שבמסגרתה הועברו קרקעות בבעלות יהודית לידיים פלסטיניות. בעקבות זאת, הורה ישי באוגוסט 2010 לא לחדש את אשרות השהייה של הבישוף, אשתו ובתו בישראל ונאמר להם כי הם מגורשים מישראל.
בשנה האחרונה עשו בכירי הכנסייה האנגליקנית ומנהיגי מדינות בעולם מאמצים אדירים לשכנע את ישי לחזור בו מהחלטתו, שהתקבלה מבלי שניתנה לדואני הזכות להפריך את ההאשמות נגדו. בין המעורבים בניסיונות השכנוע: הארכיבישוף מקנטרברי, המשמש כסמכות העליונה של הכנסייה ובישוף הכנסייה בוושינגטון.
הבישוף מוושינגטון אף פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו ולנשיא ארצות הברית ברק אובמה בדרישה שיתערבו בפרשה הרגישה, שהייתה עלולה להסתיים בפגיעה קשה ביחסי הכנסייה וישראל. פניות נעשו גם ליועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה וינשטיין, אולם דבר לא הניע את שר הפנים מעמדתו.
"חבל שנדרש לחץ של האישים הבכירים"
בשבוע שעבר, בעקבות עתירה שהגיש עו"ד ד"ר רענן הר-זהב בשמם של הבישוף והכנסייה האנגליקנית בישראל, התקיימו כמה פגישות בהשתתפות נציגי מערכת הביטחון ונציגי משרד הפנים, החוץ והמשפטים. בסיום הדיונים הוחלט להורות לשר הפנים להעניק לבישוף ולבני משפחתו תעודות זהות ארעיות לתקופה של חצי שנה.
גורם משפטי בכיר המצוי בפרטי הפרשה אמר אתמול למעריב כי "אם הייתה מסתיימת אחרת, אפילו בהרחקה של הבישוף
ומשפחתו מישראל, הדבר היה יכול להיות רע מאד למדינת ישראל, והיה יכול לגרום נזק תדמיתי חסר תקדים לרשויות החוק כאן ולמדינה בכלל".
לדברי הגורם, "היה כדאי לפני שמורים לראש כנסייה לעזוב את הארץ או בכלל לכל אדם, לבוא ולהציג בפניו את אותם חומרים שלכאורה הוא מעורב בהם. חבל שזה היה צריך להתגלגל עד למעורבות ולחץ כבד של האישים הבכירים ביותר בעולם הנצרות ובוודאי לפתחו של בית המשפט".