צב חירום: ביקור במרכז להצלת צבי ים

מאבק ההישרדות של צבי הים מתחולל בזירה מוכרת - חוף הים, ומקפל הרבה יסודות דרמטיים, ולכן הילדים מתחברים אליו בקלות. המרכז להצלת צבי ים מספק חוויה ששווה אלף הרצאות

סופ
אביב לביא | 22/10/2011 7:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
דווקא את רגע השיא בסיור הילד החמיץ. מראה גבה המבוקע של צבת הים, תוצאה של מפגש טראומתי עם מדחף של סירת מנוע, היה קצת יותר מדי בשבילו. כשהתחבטנו אם לקחת את הילדים לביקור שבת במרכז להצלת צבי הים במכמורת, תהינו כמה עניין הם יגלו בשלב ההסברים התאורטיים על בעלי החיים המיוחדים הללו.

בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק

נחל אלכסנדר, צב ים בדרך חזרה לטבע
נחל אלכסנדר, צב ים בדרך חזרה לטבע צילום: אסנת איתן, רשות הטבע והגנים
בדיעבד, את המפגש עם המדריכה המוצלחת עדי, שכלל מצגת וסרטים, הם עברו בעיניים פעורות ואוזניים כרויות. כשהגיע שלב המפגש הבלתי אמצעי עם הצבים, עדין הנפש כבש את ראשו בחולצה: מתברר שהקושי שלו לראות דם תופס גם לגבי צבים, הגם - כפי שלמד רק כמה דקות לפני כן - שמדובר בבעלי דם קר.

סיפורו של המרכז להצלת צבי ים במכמורת הוא סיפור ישראלי טיפוסי: תחילתו ביוזמה אישית של יניב לוי, שלפני 12 שנה שמע על צבה מתה בחוף, וכשהגיע למקום גילה שהיא אמנם פצועה, אבל חיה לגמרי. הדבר הבא שגילה היה שאין כתובת שאליה אפשר לפנות עם צב במצוקה, אז הוא החליט להמציא אותה.

עם הזמן זיהו ברשות הטבע והגנים שמדובר באחד הפרוייקטים החשובים לשימור בעלי חיים שמתקיים בארץ, ולקחו עליו בעלות. תוכניות להצלת צבי הים מתקיימות כיום במדינות רבות בים התיכון. קודם בני האדם מחריבים את הטבע, אחר כך מתגייסים כדי לנסות להציל את מה שנשאר.
שמונה צבות ים ירוקות

מאבק ההישרדות של הצבים מתחולל בזירה מוכרת - חוף הים, ומקפל הרבה יסודות דרמטיים, ולכן הילדים מתחברים אליו בקלות. הוא מתחיל כשהנקבה עולה מהמים כדי להטיל ולהטמין בחול כמאה ביצים, ונמשך מספר חודשים אחר כך, כשהצבונים בוקעים ויוצאים לאודיסאה של חייהם - המסע בחזרה אל המים.

הרבה מכשולים עלולים למנוע מהם את ההגעה אל היעד, רבים מהם קשורים למה שמכונה "קדמה": גלגלים של ג'יפ דורסני, שקית ניילון שהושארה על החוף, תאורה מלאכותית. הילדים תוהים: איך האור קשור לעניין? המדריכה מסבירה: הצבונים בוקעים בלילה, ומוצאים את דרכם אל הים על פי הקצף הלבן של הגלים שמואר באור הירח. כל מקור אחר של אור עלול לבלבל אותם. פתאום הילדים מבינים שאולם שמחות על קו המים, או אפילו קומזיץ שמתרחש באיזור הטלה, גובים מחיר כבד.

20 שנה אחרי המסע הראשון, הנווטן הפנימי, מכשיר פלאי שהקדים בכמה מיליוני שנים את ההמצאות של סטיב

ג'ובס, יכוון את הנקבה הבוגרת בדיוק אל אותה נקודה בחוף, שם היא תטיל את הדור הבא. אם במקום חוף חולי יהיה שם חניון או מסעדה, היא תיאלץ להיפטר מהביצים במים והן יאבדו לעד.

לפני מאה שנה קיננו בחופי ישראל אלפי צבות ים ירוקות; היום נותרו כעשר. מצוידים במספר הזה, הילדים יוצאים אל בריכות הטיפול, מעין גיגיות ענק שבהן שוחים הצבים הפגועים: אחד הסתבך עם קרס דייגים ואיבד את גפו הימנית; שנייה חטפה בראש ממדחף של סירה; שלישית נמצאת כאן כבר שבע שנים, וכבר אף פעם לא תהיה בריאה מספיק כדי לחזור אל הים הגדול.

הילדים מתבוננים בצבים מרותקים. זה שווה יותר ממאה הרצאות נמלצות על חשיבות השמירה על הסביבה. כעבור כמה שעות, אני שומע את אחד מהם אומר לבן דודו: "לעולם, לעולם אל תעשה קומזיץ בחוף שאסור להבעיר בו אש".

סיורי השבת במרכז להצלת צבי ים מתקיימים בקבוצות של כ-20 משתתפים, הרשמה בטלפון 3639*.

aviv67@gmail.com

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

לא עוצר בירוק

צילום: דעות

אביב לביא במסע שבועי במטרה להפוך את הסביבה למקום נעים יותר

לכל הכתבות של לא עוצר בירוק

פייסבוק

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים