מה עושים עם גג אסבסט?
רוצים לפנות את גג האסבסט הישן והמסוכן? קחו בחשבון 2,500 ש"ח נוספים כדי לבדוק שבחלל המבנה לא מרחפים סיבים שהשתחררו
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
גם אני לא ידעתי שכדי להיפטר מאסבסט צריך להיפרד מסכומים כאלה, ולכן ביקשתי הסברים מאשי אביזמר, ממונה האסבסט במשרד להגנת הסביבה. לפני הכל, אביזמר מציע להוריד את מפלס הפאניקה. "אם הגג במצב טוב, אין סכנה", הוא אומר, "רק גג שרוף או הרוס מוגדר כמפגע סביבתי, ואז אנחנו מחייבים את בעל הנכס לפנות אותו. הסיבים מהווים עשרה אחוזים מהגג, וכשהוא שלם הם לכודים בתוך הצמנט. הסכנה מתחילה רק כשהם משתחררים לאוויר. גם אם ילדים משחקים בכדור ושוברים חתיכה מהגג, כמות הסיבים שמשתחררת זעירה. במקרה כזה אנחנו ממליצים לצבוע או לתקן. הסכנה הכי גדולה טמונה דווקא בפינוי עצמו, כי במהלכו עלולה להשתחרר כמות גדולה של סיבים".

מי שמתלבט בשאלת הפינוי, יכול להזמין מפקח אסבסט מתוך רשימה של מפקחים מורשים שנמצאת באתר המשרד. אם החלטתם לפנות, באותו אתר יש גם רשימה של קבלני פינוי מורשים. פינוי עצמאי של אסבסט הוא עבירה על החוק.
בתום שלב הפינוי מגיע תור בדיקת המעבדה שהקפיצה את בת שבע: מטרת הבדיקה - לוודא שבחלל המבנה לא מרחפים סיבים שהשתחררו במהלך הפינוי. הדגימות נשלחות למעבדה, והמחיר, אבוי, 2,500 שקל, רק שבלי הבדיקה הזו אסור לחזור ולגור במקום.
אביזמר מודע לבעייתיות: "הבדיקה הזו היא חובה בכל המדינות המפותחות. בעבר גם הפינוי היה מאוד יקר, אבל בתוך עשור הצלחנו להגדיל את מאגר הקבלנים המורשים מ-15 בכל הארץ
עד שמעבדות נוספות יוכשרו והמחירים יירדו, איך אנשים קשי יום שמעל ראשם משתרעת חופת אסבסט אמורים להתמודד עם ההוצאה? אביזמר: "אם מדובר במפגע סביבתי שאנחנו מחייבים את פינויו, במידה שבעל הנכס עומד בקריטריונים סוציאליים מסוימים, אנחנו נבצע את העבודה והוא יהיה פטור מתשלום או יחויב בהשתתפות עצמית נמוכה. אם הגג לא הוכרז כמפגע סביבתי, פשוט אין סיבה לרוץ ולהחליף אותו".
aviv67@gmail.com