
"אם ישראל תתקוף את איראן – היא תנקום"
סרגיי ריאבקוב, הממונה על התיק האיראני במשרד החוץ הרוסי, לא מאמין שהסנקציות יובילו לפתרון ומציע דרך אחרת: דיאלוג עם טהרן

הנושא המרכזי שנידון בין ריאבקוב לעמיתיו בישראל היה אופן הטיפול בתוכנית הגרעין האיראני. בניגוד מוחלט לעמדת המערב וישראל, ריאבקוב טען בראיון בלעדי למעריב כי יש לנטוש את ערוץ הסנקציות על איראן שאינו מועיל, ולהשקיע מאמצים בחידוש הדיאלוג בין המעצמות לאיראן.
כאשר נשאל מי לדעתו אחראי לסדרת הפיצוצים במתקני הגרעין האיראניים, הוא ענה: "חוסר היציבות באזור, כולל בצד המזרחי של המפרץ הפרסי, מאוד מטריד. היינו עדים לתקריות שונות בשטח איראן, שבמהלכן נהרגו אנשים ונפגעו מתקנים שונים.
"אני לא מתכוון להאשים אף אחד, אך רוצה להגיד שזה מפחית את הסיכויים למציאת פתרונות אחראיים לבעיות. אני סבור שיש להמתין לתוצאה של החקירות, אך אני מתייחס לזה כאל נושא רציני. תמיד אמרנו שכל אירוע טרור, אם זה אירוע טרור, ראוי לגינוי. לא סיבה פוליטית, אידיאולוגית או דתית יכולה לשמש כסיבה לכל פעולת טרור".
האם איראן זכאית להחזיק בפצצה גרעינית?
"לא. כמדינה שחתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני (NPT), אין לאיראן זכות להחזיק בפצצה גרעינית. אני לא יודע מהן הכוונות האיראניות. ברור שאיראן מתקדמת בתוכנית הגרעינית שלה. אני יודע שרמת שיתוף הפעולה של איראן עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית והקהילייה הבינלאומית אינה מספקת. זה נותן לנו סיבות גוברות לדאגה".
אם כך, מדוע רוסיה מתנגדת לחבילת סנקציות נוספת במועצת הביטחון? נתניהו סבור שרק סנקציות משתקות יעצרו את תוכנית הגרעין.
"המשוואה (שמתייחסת לנתניהו, א"ב) מוטעית מיסודה. כיסינו את כל האפשרויות של הטלת סנקציות שמיועדות להגביל את תוכנית הגרעין האיראנית, להאט אותה כדי שלא תהיה סכנה של הפצה (של טכנולוגיה נשק גרעיני).
"אך אנו לא יכולים להמציא או לפתח שום סנקציות נוספות בנושא. הסנקציות שארה"ב, האיחוד האירופי, קנדה, אוסטרליה יפן, דרום קוריאה ומדינות נוספות אימצו מאז - אין להן שום קשר לאי הפצה גרעינית. בנקים איראניים נמצאים במתקפה, חברות תעופה איראניות הפכו ליעדים וכך גם חברות ספנות איראניות. אלה אמצעים להעניש את כל המדינה והאוכלוסייה באיראן ולהביא לפרוץ מהפכה אזרחית ולהתקוממות נגד הממשלה. זו דרך ליצור חוסר יציבות במדינה וזה לא לגיטימי".
איזו חלופה אתם מציעים לערוץ הסנקציות?
"הבעיה פה היא שבמשך השנים המערכת הבינלאומית בשיתוף עם רוסיה פיתחה את הערוץ הראשון של הסנקציות, החלטה אחרי החלטה שאושרו במועצת הביטחון. עד היום לא השקענו מאמצים מדיניים בערוץ של דיאלוג מול איראן. המאמצים בכיוון של דיאלוג נמצאים הרחק בהשוואה להשקעה הבינלאומית בערוץ הסנקציות.
"רוסיה סבורה שצריך לאזן את המאמצים מול איראן עם ערוץ הדיאלוג ולהשקיע בו. ככל שהזמן עובר, קטנים הסיכויים שנוכל לפתח עסקה סבירה עם האיראנים וזאת בעיה. ולכן רוסיה הציגה את התוכנית הידועה בשם 'תוכנית לברוב' וזו דרכנו לקדם את הדיאלוג".
דיאלוג נתפס בקרב רבים בקהילה הבינלאומית כניסיון למשיכת זמן מצד האיראנים.
"אם נהיה רציניים לגבי משא ומתן ולא רק נעמיד פנים ומצד שני נבוא עם עוד סיבוב של סנקציות אז יש לנו סיכוי להחזיר את האיראנים למשא ומתן. מה שאני יודע על האיראנים זה שהם לעולם לא יציעו ויתורים תחת לחץ. זה מנוגד למנטליות שלהם ואסור להפחית בערכם. הם מרגישים שמשפילים אותם בדרך הזאת.
"ולכן, צריך להיות רציניים ולתת להם כבוד בבואנו לטפל בזה. האיראנים הראו בחודשים האחרונים עניין ניכר בהצעות שלנו וכן בשיתוף פעולה נוסף עם סבא"א. הם הזמינו משלחת בכירים של סבא"א באוגוסט, כשלא הייתה להם סיבה לחשוב שדוח כזה של סבא"א יופיע. הם האריכו
"ולכן, אני מנסה לומר שעלינו לנצל כל סיכוי מסוג זה. פרט לדיאלוג ולמחוייבות לעניין, אחד המטרות של תהליך זה הוא להביא את האיראנים ליותר שקיפות, שמומחים של סבא"א יבקרו בעוד אתרים. ולבסוף אנחנו צריכים שאיראן תסכים לחזור ליישום של הפרוטוקול הנוסף (המאפשר לסבא"א את הזכות לערוך ביקורי פתע במתקני הגרעין של המדינות שהצטרפו להסכם אי הפצת הנשק הגרעיני, א"ב). זה יהיה צעד משמעותי שיכול להסביר חלק מאי ההבנות שיש לנו שם".
אלא שאתם מדברים על דיאלוג בזמן שדוח סבא"א האחרון קבע שאיראן נחושה להשיג נשק גרעיני. כיצד זה משתלב?
"ניתחנו ברצינות את הדוח האחרון של סבא"א. אנו סבורים שחלקי מידע רבים שמופיעים בדוח אינם חדשים והם ידועים ונידונו בעבר בסבא"א. לדעתנו מה שמפריע כאן הוא הניסיון של מזכ"ל סבא"א ד"ר יוקיה אמאנו ומזכירות סבא"א להיות פוליטיים.
"סבא"א פרסמה את הדוח בעיתוי שאינו מועיל, כיוון שיש מאמצים להחזיר את האיראנים למשא ומתן. הצגת הדוח שלא כלל שום דבר חדש אך כלל אמירות פוליטיות ומסרים שהאשימו את איראן בכל מיני דברים - והלך לכיוון של החלטה פוליטית, זו הייתה בחירה שגויה".
אם רוסיה הייתה יודעת על ניסיון לתקוף את איראן - האם הייתם פועלים למנוע זאת?
"כן. בעיניי זו שאלה היפוטתית, אך אומר שרוסיה תנסה למנוע בכל האמצעים תרחיש כזה. זו תהיה התשובה המלאה והלא דיפלומטית שלי. כי אני חושב שמי שיעמוד מאחורי כזאת התקפה יהיה אחראי על טעות מדינית גדולה. זה משהו שרק יוסיף במידה רבה לבעיות, הצרות ושפיכות הדמים. האם מדינת ישראל צריכה את זה? אני לא חושב.
"התוצאות של התקפה כזאת יהיו יצירת הפרעות נוספות בקרב האוכלוסיות המוסלמיות באזור. תהיה עליה משמעותית ביותר בסיכונים לביטחון הלאומי של ישראל. יש אנשים שחושבים שאסור להרשות לפתוח במלחמה נגד מדינה שלא עשתה שום דבר לא לגיטימי והם (הכוונה לאיראן, א"ב) ירצו לנקום בדרך זו או אחרת".
אם ישראל תצטרף לאמנה ותפתח את מתקניה הגרעיניים לפקחים של סבא"א - האם זה יכול לסייע למאמצים מול איראן?
"לא סוד הוא שאחת המטרות של רוסיה היא להגיע למצב שממשלת ישראל והעם הישראלי יבחרו שישראל תצטרף לאמנה. אני יודע שמדובר בהחלטה קשה וכבדת משקל. אך אני יודע שאם אנחנו רציניים בשמירת המערכת הבינלאומית, צריך להבטיח שהחוקים דומים עבור כולם.
"אני יודע שאתם חיים בסביבה בינלאומית מאתגרת מאוד. התשובה שלי היא שיש לכם זכות להתמודד מול האיומים השונים ולהיות בטוחים שיש לכם אמצעי הרתעה אמינים. אך רוסיה מחויבת לפירוז העולם מנשק גרעיני. ונמשיך בעבודה שלנו למטרה זו".