רוצים להיקבר באדמה? תכינו את הארנק
בעקבות המחסור בשטחים, הודיע משרד הדתות: השבוע נתחיל לטמון את כל הנפטרים בקברי קומות. קבורת שדה תעלה עשרות אלפי שקלים

שר הדתות יעקב מרגי אמר: "קיבלנו את אישור הרבנים הראשיים לישראל, שפסקו שקבורה רוויה ניתנת לביצוע 'מלכתחילה ולא בדיעבד'. אני יודע שלחלק מהציבור זה יכול להיות קשה בהתחלה, אבל אנחנו צריכים להיות פרקטיים. התהליך יצא לדרכו ואנחנו נילחם כדי לשמור על כבוד המת וההלכה מצד אחד, ולספק מענה למצוקת הקרקעות לקבורה מצד שני".
בישראל נפטרים מדי שנה 35 אלף איש הנקברים בקבורה יהודית. כדי להמשיך בקבורת השדה דרוש דונם אדמה אחד לכל 270 נפטרים. על פי החישוב, בכל שנה נדרשים 250 דונמים של אדמה כדי לקבור את כל הנפטרים.
במשרד הדתות מבהירים כי משפחות שלא יסכימו לקבור את יקיריהן בקומות ייאלצו לממן את עלויות קבורת השדה, עד 20 אלף שקלים. כיום, קבורה שמתבצעת ללא דרישות מיוחדות ניתנת בחינם. "מי שיתעקש להיקבר בקבורת שדה רגילה יצטרך להבין שמדובר בפריבילגיה שעליה צריך לשלם", אמר מנכ"ל המשרד לשירותי דת אביגדור אוחנה. "ההכנסות שיתקבלו מקבורת השדה יממנו את העלויות הגבוהות הכרוכות בבניית מקומות הקבורה לגובה".
מנהלים של בתי עלמין סיפרו כי קברי הקומות נבנים בדרך כלל רק עד גובה של שלוש קומות, זאת כדי לאפשר לאדם בגובה ממוצע גישה ישירה לכל אחת מהמצבות. "עד עכשיו, לפני שהחלו לחייב בקבורה רוויה, הרגע שבו המשפחה שמעה על קבורה בקומות היה הופך ללא נעים", אמר אחד ממנהלי בתי העלמין. "הם הביעו בהתחלה התנגדות,
אתמול כבר נראו סימני התנגדות ראשונים לתוכנית. קבוצת חרדים הפגינה בירושלים לביטול המהלך, בטענה כי קבורה רוויה מנוגדת להלכה. בראש המפגינים עמד הרב גדליהו אקסלרוט, לשעבר אב בית הדין בחיפה. "כואב לי שעוקרים את יסוד מצוות הקבורה", אמר.
"יש פסקים של גדולי הרבנים בעבר שאסרו את העניין הזה. הרב עמאר, עם כל הכבוד לו, לא יכול לבטל את 'שולחן ערוך'". בנוסף לזה בית הדין של "העדה החרדית", המייצג כמה אלפי תושבים בירושלים ובבית שמש, פרסם פסק הלכה נגד הנוהל. ה
שר מרגי התייחס אמש לגילויי ההתנגדות ואמר כי ישקול לאפשר לחרדים שידרשו להיקבר בקבורת שדה לעשות זאת בבתי עלמין מרוחקים שבהם אין מחסור בקרקעות לקבורה.