מאות אוטיסטים מחפשים "בית לחיים"
בעקבות גידול ניכר במספר האוטיסטים מעל גיל 21 צפוי מחסור חמור של מסגרות עבורם. משרד הרווחה: הוסטלים נפתחים לפי צורך

על פי נתונים שנאספו באלו"ט, הארגון המקצועי הגדול בארץ לטיפול באוטיסטים, תוך חמש שנים יסיימו 953 תלמידים אוטיסטים את לימודיהם במסגרות המיוחדות ויגיעו לגיל 21, אז הם אמורים לעבור למסגרות דיור מיוחדות.
נתונים אלה מתייחסים רק לאוטיסטים הרשומים במערכת החינוך המיוחד, אך במציאות ישנם הרבה יותר. בממוצע נפתח בישראל הוסטל "בית לחיים" מדי שנתיים. כל בית כזה מאכלס 24 דיירים בלבד, ולכן בכירים בתחום הטיפול באוטיזם מעריכים כי תוך כמה שנים ייוותרו מאות ואולי אלפי אוטיסטים בוגרים בלא פתרון.
באלו"ט חוששים כי הגידול במספר הילדים המאובחנים כאוטיסטים יגרום לכך שבתקופה הקרובה ייווצר מחסור חמור גם בבתי ספר מיוחדים עבורם. מנתוני משרד החינוך ומנתוני אלו"ט עולה כי בשנת 2003 למדו במסגרות החינוך המיוחדות לאוטיסטים 1,436 תלמידים. השנה לומדים בהן 4,685. גידול של יותר מפי שלושה. זאת בנוסף לאוטיסטים המשולבים במסגרות חינוך רגילות ובמוסדות חינוך שאינם מיועדים לאוטיסטים.
דובי עפר, קברניט באל על ואב לתאומים אוטיסטים, מכיר היטב את המצוקה. זה חמש שנים הוא פועל להקמת "בית לחיים" עבור אחד מילדיו ועבור 23 אוטיסטים נוספים המתגוררים כיום עם משפחותיהם באזור מודיעין.
"כבר לפני חמש שנים ארגנתי 35 הורים להקמת בית לילדים, אבל ההליכים הביורוקרטיים מתמשכים ללא סוף", הוא אומר. "מאחר שמשרד הרווחה נותן קצבה חודשית עבור תפעול בית כזה אבל לא שותף במימון הקמתו, כל גיוס הכספים מתרומות ומחסכונות
גם מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ', דיבר על המצוקה המתקרבת במהירות. בטקס הנחת אבן הפינה ל"בית לחיים" שיוקם בתוך כמה שנים בכפר סבא אמר המנכ"ל כי מחקר שהזמין משרדו גילה כי העלייה בשכיחות האוטיזם תחייב את הקמתם של לפחות 30 בתים נוספים תוך שלוש שנים, ולפי תחזית פסימית יותר יהיה אף צורך ב-100 בתים.
גורם בכיר בשירותי הרווחה אמר כי למרות הגידול במספר האוטיסטים המאובחנים בשנים האחרונות, זה עשר שנים לא עדכן משרד הרווחה את מספר התקנים לעובדים סוציאליים המטפלים באוטיסטים שמתגוררים עם משפחותיהם. כשעבר הטיפול באוטיסטים ממשרד הבריאות למשרד הרווחה לפני יותר מעשר שנים, היו מוכרים לשירותי הרווחה כ-200 אוטיסטים. כיום מוכרים כ-7,000, ועדיין מספר התקנים לעובדים הסוציאליים לא עודכן.
"המדינה חייבת לתת את דעתה לגידול המשמעותי באבחון ילדים עם אוטיזם", אומרת עינת קסוטו-שפי, מנכ"לית אלו"ט. "אנחנו מתריעים שוב ושוב על ביקוש רב לכל סוגי המסגרות בכל הגילים. אני ניצבת מול ההורים בכאב גדול, חסרת אונים, ללא יכולת לתת מענה".
ממשרד הרווחה נמסר בתגובה: "בכל מחלקה לשירותים חברתיים ישנם עובדים סוציאליים המטפלים באוכלוסייה האוטיסטית ובבני משפחותיהם. חלק מהמחלקות הגדולות מינו עובדים סוציאליים מיוחדים לנושא, ובמחלקות אחרות הנושא מחולק בין מספר עובדים סוציאליים. השירות פועל להקמת 'בתים לחיים' ובכל שנה נפתחות כארבע מסגרות חוץ-ביתיות לפי הצורך. כיום לא קיים מחסור במסגרות".
במשרד הרווחה סירבו להתייחס לדברי מנכ"ל המשרד עצמו נחום איצקוביץ', על הצורך בהקמתם של לפחות 30 "בתים לחיים" בשלוש השנים הקרובות.