
בריטניה: נגיב בעוצמה על סגירת מצרי הורמוז
שר ההגנה הבריטי, פיליפ המונד, מזהיר כי אם המשטר בטהרן יממש את איומו לחסום את הנתיב האסטרטגי בכניסה למפרץ הפרסי, עלולה להגיע תגובה צבאית. "הפרעה לזרימת הנפט תאיים על הצמיחה הכלכלית. כל ניסיון מצד איראן לעשות זאת יהיה בלתי חוקי ובלתי מוצלח", יאמר בנאום בוושינגטון
בנאום שצפוי השר פיליפ המונד לשאת אחר הצהריים (ה') בפני המועצה האטלנטית בוושינגטון, הוא יאמר כי חיל הים המלכותי של בריטניה צפוי להשתתף בכל פעולה שתבטיח כי התנועה במצרי הורמוז תימשך כסדרה.

מפקד חיל הים האיראני עם מפת המפרץ הפרסי. צילום: רויטרס
"הפרעה לזרימת הנפט במצרי הורמוז תאיים על הצמיחה הכלכלית האזורית והעולמית. כל ניסיון מצד איראן לעשות את זה יהיה בלתי חוקי ובלתי מוצלח", יבהיר המונד, על פי עיקרי הנאום שפרסם משרד ההגנה בלונדון.
"הנוכחות הימית המשותפת שלנו במפרץ הערבי, משהו ששותפינו האזוריים מעריכים, היא המפתח לשמירת מצרי הורמוז פתוחים עבור הסחר הבינלאומי", יוסיף השר ויאמר. "זה האינטרס שלנו שנתיבי הסחר העולמי יישארו חופשיים, פתוחים ופועלים".
בשבוע שעבר הזהיר סגן נשיא איראן, מוחמד רזה רחימי, כי אם יוטלו סנקציות על הנפט האיראני, תחסום ארצו את המצרים. "אף טיפת נפט לא תעבור במצרי הורמוז", אמר. "האויבים שלנו יפסיקו עם המזימות שלהם רק אחרי שנספק להם לקח תקיף". מפקד חיל הים האיראני אף טען כי סגירת המצרים היא פעולה "קלה משתיית כוס מים".
הסכמה עקרונית באירופה על אמברגו
הצי החמישי האמריקאי, ששוכן בבחריין, הבהיר כי ניסיון לחסום את הנתיב לא יעבור בשקט. "הזרימה החופשית של מוצרים ושירותים דרך מצרי הורמוז הוא חיוני לשגשוג האזורי והעולמי", אמרה דוברת הצי. "כל מי שמאיים לשבש את חופש הניווט במצרים הבינלאומיים נמצא מחוץ לקהילת האומות.
לא נבליג על שיבוש כלשהו".
קרוב לשישית מצריכת הנפט העולמית עוברת מדי יום במצרי הורמוז שבכניסה למפרץ הפרסי. איראן רואה את המצרים בתור שטח שנמצא בריבונותה, והשבוע אף איימה כי תמנע מהצי האמריקאי להכניס חזרה לאזור את נושאת המטוסים שלו.
אמש נמסר כי מדינות האיחוד האירופי הגיעו להסכמה עקרונית על הטלת אמברגו מוחלט על הנפט האיראני, אם טהרן לא תשתף פעולה עם דרישותיה של הקהילה הבינלאומית בנושא תוכנית הגרעין. הפרטים הסופיים אמורים להיסגר במפגש שרי החוץ של הגוש בבריסל ב-30 בינואר.
באיראן הגיבו בזלזול. המנהל הבינלאומי של חברת הנפט האיראנית הלאומית, מוחסיין קמסרי, אמר כי לארצו נתיבים חלופיים לשוק האירופי. "אנחנו יכולים בקלות להחליף את הלקוחות", טען. "נייצא חלק מהנפט לשוק הסיני ולשווקים אחרים באסיה ובאפריקה".
אנליסטים הביעו אמש חשש כי תגובה איראנית על אמברגו הנפט, כולל סגירת מצרי הורמוז, עלולה להביא לזינוק אדיר במחירה של חבית נפט עד לרמה של 150 דולר. אמש כבר הגיע המחיר ל-103 דולר לחבית.