רופאי משפחה: הופכים אותנו למלשינים
החוק מחייב רופאים לדווח על מטופלים שמחלתם עלולה להשפיע על הנהיגה, אך רובם מעדיפים להעלים עין. "אם נדווח, נפגע באמון החולים"

לאחרונה נעשה ניסיון לשנות את החוק, אלא שלפני שבוע זומנה רופאה לחקירה במשטרה ועוררה את כעסם של הרופאים. "אל תהפכו אותנו לשטינקרים", קוראים הרופאים.
ביום שישי שעבר, בסביבות 11 בבוקר, הגיע למרפאתה של ד"ר ויקטוריה קרבצ'נקו, רופאת משפחה בפתח תקווה, חוקר של משטרת התנועה. החוקר ביקש מהמזכירה לקרוא בדחיפות לד"ר קרבצ'נקו בזמן שטיפלה בחולים בחדרה.
החוקר סיפר לה כי מטופל שלה, הסובל מסוכרת, סטה מהנתיב ופגע בניידת משטרה בעקבות מקרה של ירידת סוכר (היפוגליקמיה). אף שלטענת הרופאה לא נרשמו למטופל אירועים קודמים של ירידת סוכר, האשים אותה החוקר בכך שלא דיווחה על כך למכון הרפואי לבטיחות בדרכים כנדרש בחוק.
הוא זימן אותה לחקירת משטרה כמה ימים לאחר מכן, תוך שהוא ממליץ לה להתייעץ עם עורך דין. "אין לי ספק שאין פסול במעשיה של ד"ר קרבצ'נקו",
המקרה של ד"ר קרבצ'נקו מלמד על הקושי שעמו מתמודדים הרופאים, בעיקר רופאי המשפחה. על פי פקודת התעבורה, כל רופא המטפל בחולה ו"מאבחן אצלו מחלה וסבור כי אותו אדם עלול בנהיגתו לסכן את עצמו או זולתו" צריך לדווח למכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד). תפקידו של המכון לזמן את החולים, לבדוק את רמת מסוכנותם ובמקרה הצורך אף לשלול את רישיונם.
אף שכולם מסכימים כי צריך לפקח על החולים שעלולים להוות סכנה על הכביש, מבחינת מרבית הרופאים מדובר במשימה בלתי אפשרית.
"המדינה הופכת אותנו לשוטרים", טוען פרופ' אבינועם רכס, יו"ר הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית. "זה מעמיד את הרופאים בדילמה אתית: האם לדווח ולפגוע באמון החולה או לעבור על החוק?".
לטענת פרופ' רכס, במדינות אחרות נעשו מחקרים שהראו כי במדינות שבהן רופאים מחויבים לדווח, המטופלים נוטים להסתיר מידע או להמעיט בחומרת הבעיות על מנת לשמור על רישיון הנהיגה שלהם. עוד טוענים הרופאים כי ההנחיות מאוד כלליות וכי לא כל חצי מיליון חולי הסוכרת, שרובם מקבלים אינסולין להורדת הסוכר, מהווים סכנה על הכביש.
כך גם חולים הסובלים מהפרעות קצב או מדמנציה. "אם מחר בבוקר אני ושאר הרופאים נדווח על כל אחת ואחת מהמחלות ברשימה, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים יקרוס בתוך שנייה", אומר ד"ר שלמה צביאלי, רופא משפחה.
בסופו של דבר, רופאים רבים בוחרים לא לדווח על המחלות ובכך הופכים את עצמם לעבריינים ומסתכנים בהעמדתם לדין. בנוסף לכך, אי-הדיווח פוגע במעקב אחר נהגים שעלולים להוות סכנה על הכביש.
לאחרונה נעשה ניסיון למצוא פתרון למצב, ואף הוגשה הצעת חוק על ידי ח"כ ד"ר אפו אגבריה על מנת שהדיווח ייעשה על ידי גורם אחר. לפני כמה שבועות אף התקיים דיון בנושא בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות והוחלט על קידום נוהל מוסכם של קופות החולים להסדרת הדיווח לרשויות בלי לפגוע ביחסים בין הרופא למטופל.
אלא שזימונה של ד"ר קרבצ'נקו לחקירה והדרך שבה זומנה עוררו חשש כי לא מדובר במקרה יחיד. במכתב ששלחו אתמול יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר ליאוניד אידלמן ופרופ' רכס לח"כ ד"ר אגבריה נכתב: "מבירור שערכנו נודע לנו כי בשבועות האחרונים התקבלה הנחיה 'לנקוט יד קשה למען יראו וייראו' ברופאים שלא מדווחים על מטופלים הנמצאים בסיכון.
"השינוי במדיניות גרם לדאגה רבה בקרב רופאים ששמעו על הסיפור, רופאים החוששים כי גם הם עלולים להיות חשופים להליכים משפטיים עקב כל תאונה שבה יהיה מעורב מטופל שלהם", נכתב.
מדובר אגף התנועה, רפ"ק יגאל הבשור, נמסר: "כל רופא מחויב על פי חוק לדווח למרכז הרפואי לבטיחות בדרכים במשרד הבריאות בדבר אי-כשירותו של נהג לאחוז בהגה עקב מצבו הרפואי. מיותר לציין כי דיווח מסוג זה משמעותו הסרת סיכון כלפי משתמשי הדרך והינו בגדר הצלת חיים, כאשר כל מקרה נבחן לגופו".
מדוברות מחוז תל אביב של המשטרה נמסר: "מדובר בתאונת דרכים שבה נהג רכב סטה מנתיב נסיעתו. במסגרת החקירה זומנה הרופאה המטפלת של נהג הרכב לחקירה באזהרה בחשד לאי-קיום חובת הדיווח הקיימת על רופא על פי דין. יודגש כי החקירה לא נעשתה במרפאת הרופאה. לרופאה ניתנה הזמנה לסור למשטרה במהלך השבוע. העובדה כי מעורבת גם ניידת משטרה אינה מעלה או מורידה ".