בעקבות הזמן האבוד: מה השלכות שעון הקיץ?

הרייטינג יצנח אבל הבלבול יצמח, הלב יחלש אך השינה תשתפר. כמה דברים מעניינים שלא ידעתם על שעון הקיץ שמגיע הלילה

גייל זאבי ציבלין | 29/3/2012 16:48 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תגיות: שעון חורף
הלילה זה קורה. בשעה ‭02:00‬ בלילה מזיזים את השעון שעה אחת קדימה. שעון הקיץ כבר כאן. המשמעות: שעה אחת פחות לישון, אבל יש גם בשורות טובות: יותר שעות אור.
שעון קיץ, מבלבל
שעון קיץ, מבלבל צילום הדמיה: רויטרס


אז לא לשכוח להזיז את השעונים וגם לא לזלזל בבקשה במשמעות של הצעד הזה: כי אם כביכול נדמה לכם שלהזזה של שעה אחת בשעון אין משמעות גדולה על הגוף שלנו, כדאי שתחשבו שוב: מחקרים רבים מצאו שאפילו שעה אחת יכולה לשבש לנו את כל ההרגלים. הבשורה הטובה: מתרגלים מהר.
שעון עולמי

ומסתבר שההרגלים האלו משתבשים כבר 117 שנים. הראשון שהעלה את הנהגתו של שעון קיץ כפי שהוא מוכר כיום, היה הניו זילנדי ג'ורג' ורנון הדסון אשר ב‭16-‬ באוקטובר ‭,1895‬ הציע להקדים את השעה בשעתיים במשך חודשי הקיץ.

המחסור בפחם, שהורגש ביתר שאת בימי מלחמת העולם הראשונה, הביא את גרמניה לאמץ בפעם הראשונה את רעיון שעון הקיץ. זה הונהג בשטחה ובשטחים שכבשה באירופה ב‭30-‬ באפריל ‭.1916‬ מדינות אחרות באירופה הלכו בעקבות גרמניה, אך לאחר המלחמה רובן חדלו מהנהגת שעון קיץ. לעומת זאת בבריטניה מזיזים

את השעונים ללא הפסקה מאז ‭.1916‬

סוגיית שעון הקיץ עלתה לדיון שוב ושוב במדינות רבות במהלך המאה ה‭20-‬ ובתחילת המאה ה‭,21-‬ וזה הונהג ובוטל באזורים שונים, ממש כמו אצלנו. כיום נוהג שעון קיץ השתרש ככמעט בכל מדינות אירופה, בצפון אמריקה, באוסטרליה, בניו זילנד, ובמספר מדינות בדרום אמריקה ובמזרח התיכון.

באירופה ובצפון אמריקה נעזרים בשעון הקיץ במרבית ימי השנה - כשבעה חודשים לפחות. במדינות מסוימות, כמו רוסיה ואיסלנד, שונה אזור הזמן לחלוטין, כך שכביכול נוהג בהן "שעון קיץ" בכל ימות השנה.

צילום: אי-אפ-פי
פסל שעונים בצרפת, שעון הקיץ - נוהג של 117 שנה צילום: אי-אפ-פי
איפה הכסף?

שעון הקיץ יוצר קונפליקט בין האינטרס של אנשים פרטיים לבין בעלי העסקים והמערכות הממשלתיות: בזכות שעון הקיץ, העבודה והלימודים מתחילים בשעות הקרירות יותר של הבוקר, וכך אפשר לחסוך שעה שלמה בהפעלת המזגנים היקרה במקומות העבודה ובבתי הספר - חיסכון שממנו נהנים המעסיקים והממשלה. מאידך, שעת כיבוי המזגנים לפנות ערב מתאחרת בשעה כאשר רוב האנשים בביתם וכך הם נאלצים לשלם עבור שעה נוספת של מיזוג אוויר יקר.

גם בשאלת ההשפעה של שעון הקיץ על הבריאות ואיכות החיים ישנם תוצאות סותרות ולא מוחלטות. נטען כי שעון הקיץ משפר את איכות השינה, כיוון שהוא מאפשר שינה ממושכת יותר בשעות החשכה שבהן השינה עמוקה יותר. עובדה זאת משפרת לכאורה את הערנות ואת פריון העבודה. מצד שני, הזזת השעון עשויה להשפיע על השעון הביולוגי למשך מספר שבועות, ומחקרים שונים טענו כי עצם השינוי מעלה את שכיחותם של התקפי לב ושל מקרי התאבדות.

דוגמה נוספת להשפעה של שינוי השעה היא בנושא תאונות הדרכים. מצד אחד, יש יותר אור שמש בשעות שבהן הכבישים עמוסים וידוע שבשעות אור סכנת התאונות פחותה מבזמן החשכה. מאידך גיסא קיימת סכנה מוגברת לתאונות דרכים בימים הראשונים שלאחר שינוי השעה, כיוון שהנהגים עלולים לסבול מחוסר שינה בטרם התרגלו לשעון החדש.

צילום אילוסטרציה: אי-אף-פי
סיכוי גבוה לתאונות בימים שאחרי שינוי השעון צילום אילוסטרציה: אי-אף-פי
זמן קפה

יצאתם לחופש היום? חשבתם על זה שאם הזמנתם לילה במלון אתם עומדים בעצם להפסיד שעה אחת? מסתבר שבמלון גרנד ביץ' בתל אביב חשבו על זה ואפילו מציעים פיצוי. דודי אשכנזי, מנכ‭''‬ל המלון, החליט לפצות את אורחי המלון שישנים בו הלילה בגין ה"שעה האבודה‭,"‬ וכך כל אורח שיתארח במלון יקבל זיכוי של כ‭28-‬ שקל עבור שעת האירוח אותה הוא הפסיד.

סביר להניח שאת הזיכוי הזה הוא ימהר לבזבז עבור מעט קפאין. הרי הוא ישן שעה פחות בלילה וכשהוא יקום בבוקר הוא ירגיש קצת יותר עייף, ומה עושה ישראלי שקם בבוקר עייף? את אותם הדברים אבל לאט. עם קפה. הרבה קפה.

מבדיקת שוק שערכה חברת ‭''‬קופי טים‭,''‬ נציגת חברת ‭''‬גאג'יה‭''‬ האיטלקית, עולה שבימים שאנשים ישנים פחות - בין שעה לשעתיים בלילה - בהתאמה לממוצע השינה שלהם, אם זה מבחירה ואם זה מ"כפיה" יש עלייה של בין ‭15-12‬ אחוז בשתיית כוסות קפה למחרת בבוקר. ההערכה שמחר בבוקר ישתו הישראלים למעלה מ‭6.5-‬ מיליון כוסות קפה.

והנה עוד נקודה למחשבה: מבדיקה של חברת פוג'יקום עולה, שבערב של יום חמישי, לפני שמזיזים את השעון שעה קדימה, הישראלים יצפו בין חצי שעה לשעה פחות בשידורי הטלוויזיה. הישראלים יעדיפו ללכת לישון מוקדם ולפצות על שעת השינה החסרה עם קצת פחות אח גדול.

ואיך נקום? מחקר שוק שערכה חברת "שעוני עדי" לקראת הזזת השעון לשעון קיץ גילה ש‭72-‬ אחוז מהישראלים מתעוררים בעזרת שעונים מעוררים, 20 אחוז באמצעות השעון המעורר בטלפון הסלולרי, ו‭8-‬ אחוז סומכים על השעון הביולוגי.

בקרב הצעירים עד גיל ‭- 25‬ כ‭45-‬ אחוז משתמשים בטלפונים הסלולריים, מה שהביא לירידה של כ‭30-‬ אחוז ברכישת שעונים מעוררים בישראל. הערכה שבישראל נמכרו בשנת 2011 כ‭200-‬ אלף שעונים מעוררים.

והכי חשוב: לא לשכוח להזיז את השעון ולהתעורר מחר בזמן.

דביר כחלון
פחות שעות טלוויזיה הערב דביר כחלון
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים