שווייץ: התושבים אמרו "לא" לעתיד של זהב
הזהב שהתגלה בקרבת כפר בעמק באלפים היה אמור להכניס מיליוני פרנקים לתושבים. אבל הם הצביעו נגד כדי לשמור על הטבע
ההערכות היו כי מצבור הזהב הראשון של שווייץ, שלא נמצא בתוך הבנקים המוכרים, היה אמור להגיע לשווי של 1.2 מיליארד דולר. חברת כרייה השייכת לתאגיד קנדי כבר תכננה לבצע את החפירות כדי לקבוע כמה זהב באמת מסתתר במקום.

מטילי זהב. צילום: אי-פי
המכשול היחיד לפני תחילת החפירות היה משאל בקרב כ-450 התושבים המקומיים של הכפר הקטן ששוכן בעמק פסטורלי בין הרי האלפים. אם אכן הייתה מתגלה כמות הזהב המוערכת, היו זוכים הכפריים לנתח של כ-40 מיליון פרנקים שוויצרים בעשר השנים הקרובות שהיו פותחים עידן של שגשוג.
ראש הכפר, פטר בינץ, היה אחד התומכים הבולטים בעסקת הזהב. "האוכלוסייה מצטמצמת – 850 תושבים התגוררו כאן בשנות השישים – ולכן אנחנו מחפשים הזדמנויות חדשות", אמר. "המכרה יכול להביא דם טרי. אנחנו לא יכולים להישאר בתור מוזיאון, אנחנו צריכים עתיד לצעירים שלנו. לעשות כלום זו לא אופציה, ככה אנחנו רק נמשיך למות בתור קהילה".
אבל אחרי שנערך המשאל בקרב התושבים בשבוע שעבר התברר כי למרות ההבטחות לעתיד כלכלי טוב יותר, החליטו שני שלישים מהמצביעים לדחות את ההסכם ולמנוע את עבודות הכרייה לצורך חיפושי הזהב.
אחת הסיבות העיקריות להתנגדות הנחרצת הייתה הרצון לשמור על הסביבה הטבעית, שכוללת יערות עצומים של עצי מחט ונשרים בשמיים. "המכרה היה יכול להשפיע עמוקות על העמק, וזה היה גורם למחיר עצום עבור הסביבה", אמרה ניקול ונזין בת ה-17. "הכסף היה יכול להיות נחמד. אבל איזה עתיד היה לנו אם היינו הורסים את הסביבה?".
הגברים
המקומיים גם חששו כי הכורים שיגיעו לאזור יגנבו להם את הנשים, וגם הצעירות הפגינו מורת רוח מהעתיד הצפוי. "אני לא רוצה שיגיעו הרבה אנשים ממדינה אחרת לעבוד פה", אמרה איריס מון בת ה-25. "מאד שקט בעמק. אבל אם היו מרשים למכרה לפעול, היו פה הרבה מכוניות והרבה אנשים".
התומכים במכרה לא הסתירו את אכזבתם. "המכרה היה יכול להיות חיובי מאד", אמר תומס בוהם, עובד במלון מקומי. "אם שום דבר חדש לא יקרה פה, העמק ישוב לאחור. לא יהיה עתיד לצעירים. הכפר גוסס, אבל אנשים פה חושבים רק מיום ליום".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
