
כך ברא אותם הטבע: החוות האורגניות הכי טובות
סך הרווחים מייצוא התוצרת האורגנית של ישראל לאירופה הוכפל בחמש השנים האחרונות, והוא עומד כיום על כ-600 מיליון שקל. נשמע טוב, אלא שרק חלק קטן מהפירות ומהירקות הגדלים כאן ללא ריסוס וללא הנדסה גנטית מיועד לשוק המקומי. ובכל זאת, ברשימה הבאה תגלו כי גם מה שנשאר בארץ, טרי, בריא וטעים לא פחות
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
מבחר עצום של ירקות ושל פירות אורגניים מכל חלקי הארץ נמכר לבתי עסק שמשווקים מזון אורגני במדינות האיחוד האירופי, ומספרם של אלה הולך וגדל משנה לשנה. בחמש השנים האחרונות הוכפל הרווח מהייצוא האורגני בארץ מ-300 מיליון שקל ל600- מיליון שקל, והמגמה הזאת באה לידי ביטוי, כמובן, גם כאן.
◄חקלאות אורגנית ליד הבית
◄רופא אורגני: המודל הנסתר של מצפה הימים
◄חקלאות אורגנית: בעולם תומכים, בישראל לא
במהלך הכנת הכתבה עלו שמותיהם של חקלאים העוסקים בגידול אורגני שנחשבים למובילים בתחום ולמתווי דרך, אולם תחקיר קצר גילה שתוצרתם נמכרת באירופה ולא בישראל. למעשה, בארץ פועלים יותר מ-400 חקלאים המוכרים את התוצרת האורגנית שלהם מחוץ לישראל. נכון, קצת חבל שזהו המצב, אבל אין טעם להתמקד ב-99% מהכוס הריקה. אחרי הכל, מה שנשאר אצלנו טוב לא פחות ממה שמקבלים הצרכנים האירופים.
מסקר של משרד החקלאות שנערך לאחרונה עולה כי רוב המוצרים האורגניים עומדים בתקנים שנקבעו בחוק. רק ב-3.6% מהדגימות נמצאו חריגות מהתקן האורגני - שיפור עצום לעומת 24 אחוזי החריגה שנמצאו לפני כשנתיים.
הרשימה הזאת, אם כן, הייתה יכולה להיות ארוכה יותר. מתוך כל השפע הזה בחרנו את עשרת המצטיינים - חקלאים שמחויבים לחקלאות האורגנית, ורובם עוסקים בתחום כבר שנים ארוכות ורואים בעבודתם לא רק פרנסה אלא גם שליחות.
איך בדקנו? ברחבי הארץ פועלים כמה מאות חקלאים העוסקים בגידול אורגני - כולם מחויבים לתחום ומשפרים בהתמדה את איכות התוצרת ואת השירות לצרכנים. רובם לא רק עומדים בתקן של משרד החקלאות, אלא גם מגדלים תוצרת טעימה שאפשר לקנות כאן. לצורך הסינון, קיימנו שיחות רבות עם טבעונים קנאים, שוטטנו בפורומים ובאתרים ייעודיים באינטרנט, התייעצנו עם מומחים בתחום, הבאנו בחשבון גם את טעמנו האישי, ובסופו של דבר הרכבנו את הרשימה הזאת:
מיזם אורגני של משפחת עוזיהו ממושב עין הבשור שבחבל הבשור. ההורים, לאה ואמנון, נמנים עם חלוצי החקלאות האורגנית. עוד לפני 28 שנים, כשירקות אורגניים היו נדירים כמו שלג באפריקה, הם הקימו משק אורגני.
כיום בנם רועי מנהל את המשק; הוא מגדל פלפלים, עגבניות,

תומר טנא הוא טייס בחיל האוויר ובארקיע שמתפרנס מפיזור זבובים בערבה במסגרת פרויקט של הדברה ביולוגית. הוא נולד בעין יהב, וחזר למושב כדי לגדל ירקות אורגניים יחד עם בת זוגו, רונית.
התוצרת שלהם מיועדת, ברובה, לייצוא, אבל מה שמגיע לצרכנים הישראלים - בעיקר חצילים, עגבניות שרי ופלפלים - עומד בסטנדרטים גבוהים במיוחד. המהדרין מוזמנים להגיע עד לעין יהב כדי לקטוף בעצמם את הירקות בחממה תיירותית גדולה שמשתרעת על פני שמונה דונמים, ותוך כדי כך להאזין לנאום ארוך של טנא על אודות השפעת הזבובים על היבולים.
מי שמתעצל לנסוע עד לשם או מעדיף לוותר על נאום הזבובים, יוכל למצוא את התוצרת של טנא בשוקי האיכרים ובחנויות הירקות.
90 חברים ו-70 ילדים חיים כיום בקיבוץ נאות סמדר שבערבה, שהוקם בשנת 1989. רוב החברים עוסקים בחקלאות אורגנית. באתר האינטרנט של הקיבוץ הם שוטחים את משנתם, העוסקת בחיוניות בחיי הפרט והכלל, במצבו של האדם בעולם דרך יחסים, בעשייה, בהתבוננות ובחיים מלאים ללא סתירות וניגודים.
בפועל, הם מגדלים משמשים, אפרסקים, אגסים, שזיפים, תפוחים, זיתים, תמרים ועזים שמחלבן הם מכינים גבינות ויוגורטים משובחים. המוצרים שלהם משווקים בעשרות חנויות טבע ברחבי הארץ. ולא, לא צריך להתחיל להאמין ב"חיים מלאים ללא סתירות וניגודים" כדי ליהנות מהם.
יואל ורונית בלומנברג הגיעו למושב עופר שבחוף הכרמל ב-1998, והקימו משק אורגני קטן שבו העבודה מתנהלת על פי כללים אקולוגיים: לכל פעולה יש הסבר מפורט - החל בהעסקת עובדים מהאזור, שנועדה להפחית את זיהום האוויר הנובע מנסיעות ארוכות, וכלה בטיהור מי ביוב והשבתם למשק.
הם מגדלים ירקות אורגניים על שטח של כ-30 דונם - בעיקר מלפפונים, עגבניות, תפוחי אדמה, בטטות, בצלים, סלקים, כרוביות, כרובים, קישואים ופלפלים - ואת התוצרת הם מוכרים בשלושה ימי שוק שמתקיימים במשק ובמשלוחים לתושבי האזור (בין חיפה לחדרה).
בפייסבוק הם משתדלים להדגיש את הצדדים המשעשעים של חיי הכפר באמצעות סיפורים על זיווג היסטורי בין חמור לאתון ותחרות פורימית להוצאת גזרים. טבעונים מאזור הצפון שקונים בקביעות את התוצרת של הבלומנברגים, מספרים שאפילו הבצל שלהם גורם לדמעות צחוק.
אליעזר מטס ממושב נטעים גילה את האור לפני כ-20 שנה: הוא היה חקלאי רגיל שריסס את מטעיו כמו כולם, עד שיום אחד ראה אנשים נכנסים למטע מרוסס ויוצאים ממנו היישר לבית חולים. עד היום לא ברור מה גרם לאותם אנשים למהר מהמטע לבית החולים, אבל החיזיון שינה את חייו של מטס מן הקצה אל הקצה: הוא הפך את המטעים לאורגניים ומיהר לפתוח חנות טבע בתל-אביב.
מטס, שוויתר זה מכבר על החיים בעיר הגדולה, מגדל אבוקדו, תפוז סיני, קרמבולה, אנונה ופלפל. את התוצרת שלו אפשר למצוא בחנותו שבנטעים, והוא גם משווק את הירקות שלו במשלוחים לגוש דן ולשפלה. המחירים לא תמיד הכי נמוכים, אבל הסחורה סבירה והמגוון הרחב מעניק תחושת שפע לטבעונים, שרגילים בדרך כלל לקושש מצרכים בחנויות קטנות ודחוסות.
הקיבוצניקים של הרדוף הם חלוצי החקלאות האורגנית בישראל. הקיבוץ נוסד ב-1982באזור נחל ציפורי שבגליל התחתון על ידי חבורה של אנתרופוסופים המאמינים בתורתו של ד"ר רודולף שטיינר. על פי תורתם, הרוח שורה בכל דבר, והריפוי הוא דרך חיים. ריפוי טבעי, כמובן.
כמעט כל 480 חברי הקיבוץ הם טבעונים קיצוניים שאינם מחסנים את ילדיהם, ולאחרונה הם עוררו עליהם את חמת שכניהם ביישובי הסביבה, החוששים שילדיהם יידבקו במחלות רק משום שילדי הרדוף אינם מחוסנים. בהרדוף לא נבהלו מההאשמות: כשלהם משק משגשג והמתנה של חמש שנים כדי להתקבל לחברות, למי יש זמן להתעסק עם חיסונים.
ירקות אורגניים - גזרים, מלפפונים, עגבניות, פלפלים, קישואים, זיתים ומשק חלב אורגני הפכו את הרדוף מיישוב קטן של טבעונים לחברה עשירה ומצליחה. לפני כעשר שנים תנובה השתלטה על המותג "הרדוף" ושילבה את היישוב הפסטורלי במערך השיווק וההפצה של תאגיד המזון הענק.
היו אז מי שחששו שמכירת המותג תפגע באותנטיות של מוצרי היישוב האנתרופוסופי, אבל למוצרי החלב האורגני של הרדוף, כמו גם לירקות, עדיין אין תחליף. אמנם הירקות המשווקים ברשתות המזון ובחנויות הטבע נראים רע - קטנים ומקומטים כתינוקות שזה עתה נולדו - אבל טעימים כמו הירקות של פעם.

טבעוני אמיתי יחשוב פעמיים, ואפילו שלוש, לפני שיכניס לפיו ירק או פרי שלא הבשיל בעונת הגידול הטבעית שלו. איריס בן צבי, מושבניקית מכפר יהושע, מקפידה במיוחד על גידול ירקות בעונה.
בן צבי התחילה לגדל ירקות אורגניים ב-1983, ומאז היא משווקת אותם בכפר יהושע והסביבה. לתושבי יוקנעם המשלוחים בחינם. תושבי חיפה משלמים 15 שקל עבור משלוח. אתר האינטרנט המושקע שלה מתאר בפרוטרוט, לעתים בטרחנות, את תהליכי הזריעה והנביטה של כל ירק.
לצד מועדי הזריעה והנביטה אפשר למצוא שם גם את פילוסופיית החיים של בן צבי, המופיעה לצד שירים שעוסקים בגננים שאוהבים את הטבע, כמו למשל זה: "הם זן נדיר / זן שנכחד? / היום בגינון / הכל ממוכן / נחתך בגסות / מתבצע במהירות". נו טוב. הירקות שלה הרבה יותר מוצלחים מהשירים.

אהוד כנות ממושב כחל שמדרום לצפת הוא אחד המגדלים האורגניים הצנועים בארץ: בלי אתר אינטרנט מושקע ובלי פרסומת, שמו עובר מפה לאוזן באזור הצפון במהירות של קטיושה שנוחתת בלי אזהרה. הירקות שלו, בעיקר מלפפונים ועגבניות, זוכים להצלחה גדולה בצפת והסביבה ונחשבים למשובחים במיוחד.
באוקטובר 2003 ייסדה בת עמי שורק - אשת חינוך שעברה הסבה לחקלאות אורגנית - את חוות חוביזה: שדה אורגני שמשתרע על פני 50 דונם בכפר בן נון שבעמק איילון. בחווה מגדלים 100 סוגים שונים של ירקות, שאותם הלקוחות יכולים לקטוף בחווה או לקבל במשלוח, אם כי אופציית המשלוח מיועדת למנויים בלבד באזור תל-אביב וירושלים.
חוביזה, אגב, מפעילה לא פחות מ-12 חוות כאלה ברחבי הארץ. באתר האינטרנט שלה מתפרסמת טבלה מסודרת ובה זמני הקטיף של כל אחד מסוגי הירקות. כל זה נקרא, בשפה אורגנית, "חקלאות בשיתוף הקהילה", אבל גם אם אתם לא זקוקים למילים נשגבות וחברתיות בסלט שלכם, אתם יכולים ליהנות משפע של ירקות טובים במחירים סבירים.

בקיבוץ מעגן מיכאל הבינו היכן נמצא הטרנד הכי לוהט, ולפני כמה שנים חלק מהמטעים, בעיקר אלה של האבוקדו והפפאיה, עברו הסבה לחקלאות אורגנית. במשך כמה שנים ניהל את המטע שחר שקד - פעיל אורגני ותיק ושחקן כדורסל בהפועל מעגן מיכאל. האבוקדו של מעגן מיכאל משווק ברחבי הארץ ובחנויות טבע באזור חוף הכרמל.
