מצרים אינה איראן, עדיין

טהרן מנסה לחדש את יחסיה עם קהיר. אבל למרות כניסתו של מוחמד מורסי, איש האחים המוסלמים, לתפקיד הנשיא, אין הבטחה מצרית לירח דבש

יואל גוז'נסקי | 1/7/2012 14:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
תגיות: מצרים,איראן
בשבוע שעבר פרסמה סוכנות הידיעות האיראנית פארס ראיון בו נשמע נשיא מצרים הנבחר, מוחמד מורסי, אומר כי בכוונתו לחזק את הקשרים עם איראן, זאת כדי ליצור "איזון אסטרטגי באזור". עוד אמר מורסי, כביכול, כי יחסיו עם ישראל יהיו יחסים של יריבות, וכי בכוונתו לבחון מחדש את הסכם השלום עמה.
לא בטוח שיהיה קו מדיני חדש. מורסי בהשבעתו לנשיאות
לא בטוח שיהיה קו מדיני חדש. מורסי בהשבעתו לנשיאות צילום: איי-אפ- פי
במצרים מיהרו להכחיש את הדברים ולהבהיר שהנשיא כלל לא התראיין לאף אמצעי תקשורת. בנוסף, בדיקה של רצועת השמע המופיעה באתר הסוכנות מגלה כי קולו של הדובר בראיון אינו קולו של הנשיא.

למרות זאת המשיכו בפארס לטעון כי הראיון אותנטי ולא הורידו את הידיעה מהאתר. אם נכונים דבריו, אם לאו. בחירת איש תנועת האחים המוסלמים לנשיאות מצרים אינה מעידה בהכרח על קו מדיני חדש בקהיר ועל תפנית בעמדת מצרים כלפי איראן.

עליית האחים המוסלמים במצרים אינה מבטיחה "ירח דבש" ביחסים עם איראן בשל העובדה כי אין תמימות דעים בקרב "האחים" באשר ליחס כלפי איראן. אמנם בכירים אחדים בהנהגת האחים המוסלמים במצרים רואים בחיוב את תפקידה האזורי של איראן בתור מובילת מחנה ה"התנגדות", בראש ובראשונה בשל יחסה העוין לישראל. אך היות האחים ארגון סוני מובהק, מביאה אותו לנקוט ביחס שלילי לשיעה.
מצרים של מובארק זיהתה באיראן מתחרה

השייח' יוסף אלקרדאוי, הנחשב בעיני רבים כסמכות הדתית והאידיאולוגית העליונה של האחים המוסלמים, הביע מספר פעמים את חששו מפני סכנת "ייצוא המהפכה" האיסלאמית ותהליך "השיעיזציה" של סונים במדינות ערב.

מצרים של מובארק זיהתה באיראן מתחרה עיקרית להשפעה אזורית וככזו המבקשת אף לפגוע ביציבות השלטון בקהיר. מצרים של מובארק גם פעלה לעצור את שטף הברחות הנשק מאיראן ולבלימת מדינית של המחנה הרדיקלי. הייתה זו המהפכה האסלאמית שהביאה את איראן לקרר את יחסיה עם מצרים ולנתקם, עם התקרבותה לארה"ב

והחתימה על הסכם השלום הישראלי-מצרי.

מאז נעשו ניסיונות, ביוזמת איראן, לחדש את היחסים אך לשווא. נראה כי לטהרן יש כעת אינטרס לקדם פומבית מהלך של חידוש יחסים עם מצרים, מהלך שיקנה לה יתרון במאבקה מול המחנה הסוני ויאפשר לה להציגו כהישג למהפכה האסלאמית.

גם מבחינה פנימית סמכויותיו של מורסי מוגבלות על-יד המועצה הצבאית העליונה והוא יתקשה לבצע תפנית של 180 מעלות במדיניות. אם מורסי עדיין אינו יודע, יש לומר לו כי מהלך כזה יבודד את מצרים בזירה הערבית ויפגע במעמדה הבכיר באזור.

רומן קצר טווח

לישראל אינטרס כפול – הן שמצרים תפעל בשטח נגד הברחות אמצעי הלחימה מסודן דרך סיני בואכה עזה אך גם שתמשיך לשמש בלם מדיני אל מול ניסיונותיה של איראן לחזק את המחנה הרדיקלי.

ואכן, ספק אם מצרים מוכנה לשלם את המחיר שבחימום היחסים עם איראן, לא רק מול ארה"ב אלא גם מול סעודיה – שבסיועה תלויה הכלכלה המצרית יותר מתמיד – שלא תראה בחיוב מהלך כזה.

גם אם מצרים ואיראן ינהלו רומן, יהיה זה רומן קצר טווח. יחסיהן יישארו קרירים לנוכח יעדים ארוכי טווח שונים ותפיסה הגמונית אותה שתיהן אוחזות. עליית "האחים" לשלטון לא תשנה באחת את תפיסת הביטחון המצרית וצפוי כי איראן ושלוחיה באזור עדיין ייתפסו, בוודאי בטווח הארוך, כנוגדים את האינטרס הלאומי המצרי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

יואל גוז'נסקי

צילום: .

חוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב

לכל הטורים של יואל גוז'נסקי

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים