הפיתוח החדש שמאיים על המנהרות בעזה
בוגרי "תלפיות" פיתחו את טכנולוגיית "מספר חזק" שתחשוף את המנהרות התת קרקעיות. תוך שנה וחצי היא תוצב לאורך 10 ק"מ בגבול

תוצאות הפרויקט מרשימות. פיר מנהרה שנחשפה בעזה. צילום ארכיון: דובר צה"ל
במהלך הניסוי חפרו לוחמי יחידת יהל"ם שורה של מנהרות בעומקים שונים ותוך שימוש בכלי חפירה שבהם נוהגים הפלסטינים לחפור. "התוצאות היו מרשימות", אמר קצין בכיר. מאחורי פיתוחה של המערכת הזו עומדים שלושה בוגרי הפרויקט היוקרתי "תלפיות", שרק לפני כשנתיים קיבלו על עצמם את המשימה הקשה.
סגן הרמטכ"ל כבר הקצה את הכסף לפיתוח, ועד סוף השנה הבאה המערכת תוצב לאורך עשרה ק"מ בגבול הרצועה. "אנחנו סבורים שמצאנו פתרון לבעיית המנהרות, ולאיום הזה תהיה בקרוב תשובה טובה", אמר הקצין הבכיר.
מפקד החטיבה הדרומית באוגדת עזה, אלוף-משנה טל חרמוני, אמר לאחרונה כי האיום התת קרקעי ממשיך להטריד. "חמאס חופר מנהרות לישראל כדי לחטוף חיילים". הוא ציין גם כי המענה של צה"ל לאיום הוא בעיקר מודיעיני.
עלות הפיתוח: 200 מיליון שקלים
"כישלון מתמשך בטיפול בבעיית המנהרות", כך כתב מבקר המדינה בשנת 2007 בבדיקתו את התחום לאחר ש-17 חיילים נהרגו במישרין או בעקיפין כתוצאה מהמנהרות. "ההתמודדות הייתה לקויה בתפיסת ההפעלה, המאמץ הטכנולוגי והמודיעין". בדוח הביקורת הובאו דוגמאות לשלוש מערכות צבאיות ואזרחיות שצה"ל ניסה לקדם, אך הן לא עמדו בקריטריונים.
השיטה שבה עובדת הטכנולוגיה החדשה הינה מסווגת, אולם ניתן לומר כי שלושת המפתחים בחנו היטב את השיטות שנכשלו ופיתחו גיאופונים שיוטמנו בעומק 1.5 מטרים בתוך האדמה. מכשירים אלו אמורים לגלות גלי
אנרגיה באדמה, והורכבו עליהם רכיבים אקוסטיים שנלקחו מחיישנים שונים אשר פועלים בחיל הים, כמו גם רכיבים המשמשים לאיתור נפט. "זה יצר מערכת שיודעת לתת התרעה על חפירה באופן מרשים", הסביר הקצין הבכיר.
לנוכח הצלחת הניסוי נתן סגן הרמטכ"ל, האלוף יאיר נוה, אור ירוק לפיתוח, וכבר בחודש הבא יוצא מכרז לחברה שתייצר את המערכת.
בשלב הראשון, שאמור להסתיים עד סוף שנת 2013, תופעל המערכת לאורך עשרה ק"מ בגבול הרצועה, ולאחר מכן יושלמו עוד 54 ק"מ. העלות הכוללת, כולל שלב הפיתוח, תעמוד על כ-200 מיליון שקל.
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
