מלחמת האלכוהול של משטר האייתוללות
אחרי שנים של הדחקה מול הרגלי השתייה של תושבי איראן, השלטונות מודים: "האלכוהוליזם חמור יותר מסוכרת וממחלות לב"
מונשן לא עובד בלילות, זה הזמן שבו משטרת המוסר מקימה מחסומים כדי לתפוס מבריחי אלכוהול כמוהו. אם ייעצר, המורה לשעבר בן ה-59 צפוי לעונש מאסר, קנס כספי של אלפי דולרים ואולי אפילו מלקות. כל זאת בשל הפרת האיסור הגורף שיש במדינה על שתיית אלכוהול, שנוגדת את חוקי האיסלאם. בינתיים מאגר הלקוחות שלו רק הולך וגדל.

אחרי שנים של הדחקת ממדי השתייה הלא חוקית במדינה, גורמים רשמיים באיראן מתייחסים לראשונה בפומבי לתופעת האלכוהוליזם והסכנות הבריאותיות שהוא טומן.
הסכנה הבריאותית שלצד העבירה על החוק החמירה בשנים האחרונות מכיוון שרוב האנשים אינם יכולים להרשות לעצמם לקנות את המשקאות המובחרים: בקבוק יין צרפתי עשוי להגיע ל-40 דולר, ואילו בקבוק אלכוהול תוצרת איראן יעלה כשישה דולרים בלבד.
"לפעמים אנחנו מקבלים מבתי חולים דיווחים על מקרים של צריכת אלכוהול מוגזמת בשכונות בדרום טהרן, שם גרים אנשים מרקע מסורתי ומעמד כלכלי נמוך, וזה מדאיג", אמר בחודש מאי סגן שר הבריאות באקר לריג'אני.
זו הפעם הראשונה שאישיות ממשלתית בדרגה כה בכירה מכירה בתופעת השתייה המתפשטת באיראן. "האלכוהוליזם צריך לקבל יותר תשומת לב ממחלת לב או סוכרת", אמר לריג'אני.
בחודש שעבר, בטקס לציון היום הבינלאומי נגד שימוש בסמים והברחות, שר הבריאות מרזיה ואהיד דאסטג'רדי הודיע: "הכנו מפת דרכים כדי להתמודד עם האלכוהוליזם ולהוריד את רמות הצריכת של משקאות אלכוהוליים".
אבל אפילו בזמן שגורמים רשמיים מכירים בבעיה, הממשלה ממשיכה להתייחס לשתיית אלכוהול כאל פשע. רק לאחרונה נידונו למוות שני גברים בגין שתייה, זאת לאחר שכל אחד מהם הורשע פעמיים בעבר בצריכת אלכוהול.
ארגון זכויות האדם הבינלאומי אמנסטי הפציר בשלטונות איראן לבטל את גזרי הדין. "באופן הגיוני צריכת אלכוהול לא יכולה להיות מסווגת כאחד מ'הפשעים החמורים ביותר', הסטנדרט הבינלאומי המינימלי הנדרש לפשעים שהעונש עליהם הוא מוות", נמסר מהארגון.
לפי ההערכות, יותר מ-200 אלף איש באיראן מעורבים בהברחת משקאות, תעשייה שמגלגלת כ-800 מיליון דולר מדי שנה. העיתון הכלכלי המוביל במדינה ציטט השנה מפקד במשמר הגבול שאמר כי כמות האלכוהול המוחרם עלתה בשנה האחרונה ב-69 אחוזים.
נוסף לאלכוהול,
ההימנעות העקבית של הממשלה מדיון פומבי בהרגלי השתייה של האיראנים - אפילו מטיפים נמנעים מלהתייחס לעניין בדרשות יום השישי - נובעת מהאמונה או מהצורך העמוק להעמיד פנים ששלטון הדת הכפוי מייצג את רוב העם, ורק מיעוט זניח אינו מוסלמי אדוק.
לעלייה בצריכת האלכוהול יש גם השלכות פוליטיות על ההנהגה האיסלאמית, אומר חוסיין גאזיאן, סוציולוג ומרצה אורח באוניברסיטת סירקיוז. "אם הרבה אנשים צורכים אלכוהול, זה אומר שהאנשים אינם מוסלמים אדוקים כמו שטוענת הממשלה, אז למה שהם יסכימו לסבול את הממשלה האיסלאמית?".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אקטואליה -
