בונים בנגב? הוועדה אסרה - השופל עבד
השבוע אסרה ועדת ערר לבצע עבודות בשיזף, ספק כפר סטודנטים ספק יישוב, וקבעה כי ההיתר להקמתו אינו חוקי. זה לא הפריע לשופלים לעלות על השטח ממש מתחת לאף של המועצה שאמורה לאכוף את האיסור
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
יריית הפתיחה של הקרבות הקשים המתנהלים בנגב בין החברה להגנת הטבע לבין המועצה האזורית רמת הנגב נשמעה בפברואר השנה. אז חנך המשנה לראש הממשלה והשר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום "יישוב חדש בנגב" בשם שיזף. במעמד גזירת הסרט נכח גם שמוליק ריפמן, ראש המועצה האזורית רמת הנגב. כשאורות הפלאשים של הסיקור התקשורתי כבו, המעמד "ההיסטורי" סלל את הדרך לערר שהגישה החברה להגנת הטבע לוועדת הערר של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה בדרום.
החברה להגנת הטבע טענה כי לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה של רמת הנגב לא היתה הסמכות לאשר הקמה של יישוב חדש. החברה הדגישה כי היא תומכת בחיזוק ההתיישבות בנגב בעיבוי יישובים קיימים ולא בהקמת יישובים חדשים, שיכולה לפגוע בשטחים הפתוחים המכילים נוף וטבע, אשר גם כך הולכים ומתכלים בשל תנופת הפיתוח הישראלית.
◄מקום לדאגה: מה בונים לנו בשיזף?
◄סקנדל ופסטיבל: יישוב או כפר סטודנטים?

ברמת הנגב טענו כי כפר הסטודנטים הוקם על קרקע שייעודה הוא קריית חינוך והוסיפו: "מאחורי הערר עומדים אינטרסים זרים וניסיון למנוע מתן היתר התואם את הוראות התוכנית. הוועדה המקומית פועלת בהתאם לחוק ולא על-פי גחמות שמייצרת החברה להגנת הטבע. לכשיתקבל לידיה הערר תשיב לו הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה רמת הנגב כמקובל".
במשרד לפיתוח הנגב והגליל הדפו את הביקורת, ואף שבאתר המשרד מתנוססת גם בימים אלה הכותרת המבשרת כי השר שלום "חנך יישוב חדש בנגב", טענו במשרד כי מדובר ב"התיישבות" ולא ב"יישוב".
ספק אם במשרד לפיתוח הנגב והגליל לא ידעו כי הקמת יישוב חדש כרוכה לרוב באישור הממשלה, בהחלטה של המועצה הארצית לתכנון
ועדת הערר של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה בדרום ענתה: "הקמת מגורים אינה מותרת בקריית חינוך כשימוש עיקרי ובלעדי, אלא רק כשימוש נלווה", כלומר, על מנת שניתן יהיה להוציא היתר למגורים בקרקע שייעודה קריית חינוך יש להקים מוסד חינוך ואז לבנות מגורים כשימוש נלווה. "כאשר אין כל מוסד חינוך במקרקעין, לא ניתן להוציא היתר בנייה למגורים בלבד", כתבה הוועדה, "ההיתר שניתן אינו תואם את התוכנית ועל כן בלתי חוקי".
עוד קבעה הוועדה כי מאחר שלא דווח על שימוש חורג או על הקלה - דינו של ההיתר להתבטל. ועדת הערר הקצתה לוועדה המקומית 3 חודשים להסדרת האישורים הנדרשים והורתה לא לבצע עבודות חדשות בתקופה זו. עוד היא קבעה כי אם בתום התקופה לא יוסדרו האישורים הנדרשים ייהרסו כל המבנים שהוצבו בשטח בשל ההיתר הבלתי חוקי.
יום לאחר פרסום הפרשייה המביכה התבשרנו כי שי טחנאי, רכז מחוז הדרום של החברה להגנת הטבע, גילה בשיזף שופל העובד בשטח הסמוך למשרדי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. כשנשאל נהג השופל על פשר העבודות ענה כי עליו להרחיב את הדרך הקיימת וליצור דרכים חדשות ביישוב.
בחטיבה להתיישבות של הסוכנות היהודית הסבירו כי הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה בישרה להם על איסור העבודות רק ביום שעלה השופל על הקרקע, כלומר, ביום שהוועדה המחוזית דרשה ממנה להפסיק את העבודות במקום. מהחטיבה להתיישבות נמסר: "פעלנו להקמת 5 מבנים מתוקף היתר של המועצה האזורית. אנשי החטיבה יצאו מהאתר שלשום ברגע שהוצא צו הפסקת עבודה, והם ממתינים לחידוש ההיתר".
מהמועצה האזורית רמת הנגב נמסר: "נציגי החברה להגנת הטבע עסוקים באובססיביות במעקבים ובתצפיות על כל פיסת פיתוח התיישבותי, כפי שהיא עושה בכפר סטודנטים שיזף. ממתי מוגדרת החברה להגנת הטבע כחברה לפיקוח על בנייה? לצערנו, זה יותר מעשור היא נוקטת אג'נדה אנטי התיישבותית קיצונית אשר הופכת אותה ללא רלוונטית בדיאלוג המתקיים עם כלל הגופים הירוקים לפיתוח בר קיימא באזור. העבודות הופסקו בהתאם להחלטת ועדת הערר, ואנחנו מקווים כי נציגי החברה להגנת הטבע יוכלו להתפנות עתה לעיסוק בשמירה על ערכי טבע ונוף ובחינוך לטיפוחם".