ברקס לחזירות: הדירים המזהמים על הכוונת
דירי החזירים בצפון הארץ נוטים לצפצף על החוק ולזהם את מי התהום בשפכים. הרשויות החליטו לנקוט צעדים קיצוניים כדי לפתור את הבעיה. הדרך: מדיניות של "בעל הבית השתגע" לסגירת הדירים
◄בואו להיות חברים של nrg ירוק גם בפייסבוק
השבוע הסתמן כי המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות, רשות המים ופרקליטות מחוז חיפה הצליחו לאחד כוחות ואולי להגיע סוף-סוף להסכמה על דרך פעולה קשה ויצירתית למיגור המפגעים הקשים.
על רקע ההמלצות שהגיש הצוות הבין-משרדי לפתרון הבעיה, ובבסיסן רעיון אפוקליפטי לשינוי הסטטוס קוו במגזר החרדי ולתיקון חוק החזיר, התגלעו בחודשים האחרונים מחלוקות קשות בין הגופים - כיצד למנוע את המפגעים הסביבתיים הקשים הנגרמים מעבירות מבלי להטיל עונשים מרתיעים בחוק.

תקציר החודשים האחרונים כולל בין היתר צו של רשות המים שמורה לנתק את המים בדירים וכן פנייה של המשרד להגנת הסביבה למשרדי ההוצאה לפועל בבקשה להחרים מהעבריינים את עדרי החזירים שבבעלותם. בהוצאה לפועל, אגב, ענו שאינם ערוכים לקלוט עשרות אלפי חזירים.
על-פי מומחים מהמשרד להגנת הסביבה, חזיר אחד מייצר כמות שפכים השווה לזו שמייצרים 7 בני אדם. ל-200 אלף חזירי הצפון יש פוטנציאל יצירת שפכים השווה לזה של 1.4 מיליון איש. שנים ארוכות נאבק המשרד להגנת הסביבה במפגעים הקשים שגורמים מרבית הדירים. חלקם מזרימים שפכים היישר לשטחים הפתוחים ולשדות החקלאיים הסמוכים, ומשם הם מחלחלים למי התהום.
אמנם דירים אחרים מעבירים את שפכיהם למתקני טיהור (מט"שים), אך בהיעדר טיפול מקדים המתקנים אינם מסוגלים לטפל בשפכים, שריכוז הרעלים בהם גבוה, ואחרי זמן קצר הם קורסים והביוב גולש ומחלחל למי התהום ששותים מהם תושבי הצפון.
במשרד להגנת הסביבה מסבירים כי מאז שנת 2006 הוגשו עשרות כתבי אישום נגד מגדלים שעברו על החוק, אולם רק שמונה מהם הורשעו ועונשיהם הסתכמו בקנסות של עשרות עד מאות אלפי שקלים. "העונש המקסימלי שניתן על עבירות זיהום מהסוגים הללו הוא שנת מאסר בפועל וקנס כבד. לצערנו, עד היום בתי המשפט לא הטילו עונשי מאסר שביכולתם להרתיע מאוד את העבריינים", אמרו במשרד.
לפני כ-3 חודשים, לראשונה בתולדות המדינה, הוציאה רשות המים צו שמורה על הפסקה של אספקת המים למגדלי חזירים, אך זה נתקל בהתנגדות מצד משרד החקלאות בטענה שמדובר בעבירה על חוק צער בעלי חיים שתביא בתוך שעות ספורות לתמותה מסיבית של חזירות מניקות ושל גוריהן.
"החזיר הוא צרכן מים גדול שזקוק לשיעור מים של 8% - 10% ממשקלו ביום. להפסקת האספקה יש השלכות מרחיקות לכת", הסביר ד"ר יובל הדני מהלשכה הווטרינרית של משרד החקלאות בגליל המערבי. "הסיכון הגבוה ביותר הוא אובדן חלב למניקות. בתוך שעות מרגע הפסקת האספקה הגורים נחלשים, ולעתים מצבם נעשה בלתי הפיך. נקבות בהיריון עלולות להפיל את עובריהן. מתחילים שינויים במערכת הדם ואז צצים סממנים קליניים כמו עוויתות בפנים, תגובות עצביות, הפרשת רוק מוגברת ובצקות בקרום המוח".
כך או כך, בית הדין למים בחיפה הוציא צו מניעה למהלך. מרשות המים נמסר כי היא מפעילה את סמכותה בתיאום עם המשרד להגנת הסביבה במיוחד כשיש סכנה או פגיעה חמורה במקורות המים. "גם משרד החקלאות הסתייג מביטול מיידי של הפסקת אספקת המים בשל החשש שהחזירים ימותו בצמא, אך רשות המים הבהירה שבמידת הצורך תיעשה ההפסקה בהדרגה במקביל לצמצום העדר ולהסרת המפגע", הסביר דובר רשות המים אורי שור.
למרות זאת, לפני כ-3 שבועות הוציאה רשות המים צו נוסף להפסקת האספקה של מים לדיר אחר בגליל, אולם בישיבה שנערכה השבוע הוחלט לבטלו. במהלך הישיבה ניסו משרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה, רשות המים ופרקליטות מחוז צפון לקבוע מתווה חדש הממחיש את מדיניות "בעל הבית השתגע": הרשויות "יתלבשו" על בעלי דיר אחד, "המצפצף ביותר על החוק", ויחלו בהליכים לסגירתו. הרעיון הוא למנוע את המשך תהליך הרבעת החזירים בדירים עד שהאחרון יגיע לגיל שחיטה.
המבצע יצריך לא רק אבטחה של כוחות משטרה גדולים, אלא גם פיקוח מחמיר הצפוי להימשך חודשים ארוכים, שבהם בעלי הדירים שיידחקו לקיר עלולים לנקוט צעדים קיצוניים.
מדובר במבצע לוגיסטי מורכב ביותר שמצריך שיתוף פעולה של גורמים נוספים, אשר אף הם יכולים לשים מקלות בגלגלים. אבל אם המבצע הזה ייצא אל הפועל, הוא עשוי לחולל סוף-סוף שינוי אמיתי בהיסטוריה האומללה של אזלת היד של הרשויות