תושבי הונג קונג נגד שטיפת מוח סינית

כוונתה של הממשלה להכניס לבתי הספר מערך שיעור עם סיסמאות מטעם בייג'ינג עוררה מחאה. בהנהגה דחו הטענות: גורלנו קשור בסין

אלכסיס לאי | 30/7/2012 13:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
התוכניות לאמץ את תוכנית החינוך האזרחית הסינית במערכי השיעור של בתי הספר הציבוריים בהונג קונג עוררו מחאות בקרב התושבים, אשר טוענים כי זה דומה ל"שטיפת מוח" שנועדה להשפיע על מוחות הצעירים באמצעות תעמולה.

לפי מארגני המחאה, יותר מ-90 אלף בני אדם יצאו לרחובות אתמול בערב כדי למחות נגד הכנסתו של נושא "החינוך המוסרי והלאומי". במשטרה העריכו את מספר המפגינים על 32 אלף בני אדם.
 
"אנחנו לא רוצים שהדור הבא של תושבי הונג קונג יהיה קורבן לשטיפת מוח". הפגנה נגד תוכנית החינוך הלאומי. צילום: אי-פי
 
בעוד התוכן האמיתי של מערך השיעור עדיין לא נקבע, הקווים המנחים בחוברת שחולקה בבתי הספר על ידי מרכז שירותי החינוך הלאומי של הממשלה הציתו מיד את המחלוקת.

החוברת, שקיבלה את הכותרת "המודל הסיני", כוללת הצהרות פרובוקטיבית, לפיהן המפלגה השלטת בסין היא "פרוגרסיבית, בלתי אנוכית ומאוחדת".

היא גם ביקרה את המערכות הרב מפלגתיות בטענה שהן גורמות אסון למדינות כמו ארצות הברית. החוברת גם לא מזכירה אירועים מרכזיים שרבים רואים כחלק מרכזי מההיסטוריה הסינית, כמו הטבח בכיכר טיאננמן ב-1989.

מורים, הורים ותלמידים רבים פירשו את החוברת בתוך בסיס למערך שיעור של חינוך לאומי, אשר יוכנס לבתי הספר היסודיים בספטמבר ולחטיבות הביניים בשנת הלימודים שלאחר מכן.

"אנחנו לא רוצים שהדור הבא של תושבי הונג קונג יהיה קורבן לשטיפת מוח", אמר ג'ושוע וונג, בן 15, מקבוצת תלמידי חטיבות ביניים שסייעו לארגן את המחאה אתמול יחד עם קבוצת הורים לדאגה בחינוך הלאומי והאיגוד המקצועי של המורים.
"צריך לחשוב על עתיד הונג קונג"

"זה בלתי אפשרי לשטוף את המוח", אמר וונג צ'י מאן, אשר מתאם את מרכז שירותי החינוך הלאומי. "לתושבי הונג קונג עדיין יש גישה למידע רב. כל חינוך נועד, במידה מסוימת, לבצע שטיפת מוח. אני חושב שהביטוי 'שטיפת מוח' שלילי מדי. הוא מזכיר מעט את 'התפוז המכני'".

"אי אפשר להפריד את עתידה של הונג קונג ואת עתידה של סין", הוא הוסיף. "אנחנו לעולם לא נהיה עצמאים, אז אנחנו צריכים ללמוד באותה דרך כמו סין. מורים צריכים להוביל את הילדים שלנו לחשוב לגבי עתיד הונג קונג".

וונג המשיך להסביר שתהיה גמישות מסוימת בנוגע ליישום החינוך הלאומי. לדוגמה, בתי ספר יוכלו לבחור שיהיו בהם שיעורים מסוימים בכיתה או לשלב "חינוך לאומי" בתור נושא נרחב.



"חשוב להדגיש שהגישה של הממשלה מאפשרת אוטונומיה רבה מצד בתי הספר כדי ללמד את מערך השיעור", אמר פיטר צ'ונג, פרופסור במחלקה לפוליטיקה ולמנהל ציבורי באוניברסיטת הונג קונג. "לכן בתי הספר יצטרכו ללמד מה שהם רוצים ללמד עם התייחסות לקווים המנחים האלה".

"כמה מהמבקרים רוצים שידונו בסוגיות ספציפיות, אבל הגישה של הממשלה לא מונעת דיון בנושאים ספציפיים", אמר צ'ונג. "אני לא חושב שהממשלה באמת תפקח על החינוך של הנושא הזה". הוא העריך כי "תהיה דרך פלורליסטית באופן החינוך לגבי אותו נושא".
 




מאיימים להחרים את הלימודים

המחלוקת הגיעה בעקבות הפגנות גדולות בחודשיים האחרונים שהדגישו את המתיחות לגבי השפעתה של הממשלה המרכזית של סין על ענייניה של הונג קונג ועל החירויות של התושבים. ב-4 ביוני נערכה עצרת הזיכרון השנתית לציון הטבח בכיכר טיאננמן, ולפי המארגנים השתתפו 180 אלף בני אדם. למרות שהמשטרה דיווחה על כ-85 אלף משתתפים, עדיין מדובר ביותר מהנתון של 15 אלף בשנה שעברה.

בהפגנה השנתית ב-1 ביולי לציון חזרתה של הונג קונג לריבונות סינית, יצאו 400 אלף בני אדם לרחובות כדי למחות נגד המושל לונג צ'אן-יינג, שלאחרונה מונה על ידי חבר אלקטורים של 1,200 דמויות משפיעות מהונג הונג ובאישור של בייג'ינג. הזעם הציבורי גם התגבר בשל המוות החשוד של לי וונגיאנג, ממתנגדי טיאננמן. מדובר במחאה הגדולה ביותר מאז שכ-500 אלף בני אדם הפגינו באותו תאריך בשנת 2003.

"ההפגנות והדאגות לגבי החינוך הלאומי משקפות את החרדה המתמשכת של תושבי הונג קונג מהפוליטיקה של מדינת האם ומההשפעה הגוברת שלה על ענייני הונג קונג", אמר פרופסור צ'ונג.

הוא הוסיף כי הזעם על סוגיית החינוך הלאומי משתקף בחרדות שרק הואצו בשל הממשלה החדשה, שלדברי צ'ונג "אינה זוכה ללגיטימציה בעיני תושבים רבים". "בלי ספק, לונג משקף רקע שנוטה יותר לעבר בייג'ינג. אם מערך השיעור היה מוכנס על ידי משטר ניטרלי יותר, הטיפול בסוגיה היה כנראה אחר".

צ'ונג אמר שהכנסתו של נושא החינוך הלאומי לא צריך להפתיע, מאחר שהממשלה הציגה את תוכניותיה לשנים רבות. מחלקת החינוך השיקה התייעצות ציבורית של ארבעה חודשים במאי 2011, והממשלה מתכננת לפתח תוכנית מוסרית ולאומית שכבר נכללה בנאומו של המושל הקודם באוקטובר 2010. "זה לא סוד – זה מעלה את השאלה מדוע חלק מהמפגינים ומהמארגנים לא שמו לב לזה קודם לכן", אמר.

וונג השיב כי הפעילים מחו נגד הסוגיה בשנה האחרונה, וכי ההפגנה אתמול סיכמה את התסכולים לגבי חוסר פעולתה של הממשלה. הוא אמר כי קבוצת התלמידים גייסה יותר מ-5,000 מתנדבים ותמשיך ללחוץ על הממשלה לבטל את תוכנית החינוך הלאומי.

אם הממשלה לא תפעל עד 3 בספטמבר, הזהיר וונג כי התלמידים יחרימו את הלימודים והמורים יחרימו את תוכנית הלימודים בכיתות שלהם.

הכתבה פורסמה לראשונה ברשת CNN.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

כתב זר

מיטב הבלוגים של כתבי CNN מרחבי העולם אשר יביאו את הסיפורים הקטנים מאחורי הכותרות הגדולות.

לכל הכתבות של כתב זר

עוד ב''כתב זר''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים