לא כל השפלה צריכה להוביל לירי

האיפוק הצה"לי, שמקורו ברצון למנוע שפיכות דמים, הוא מוצדק. אבל הימנעות מהכרעה בכל עימות מקומי משדרת חולשה שעלולה להוביל בסוף להתפשטות אלימות בסדרי גודל של אינתיפאדה

אמנון לורד | 4/1/2013 11:42 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר RSS
תגיות: ג'נין,יו"ש
התמונות האחרונות מג'נין מתחברות לצילומים קודמים מחברון ולדיווחים על היתקלות
כוח המסתערבים בכפר טמון. כדאי לעשות סדר. הכוח בכפר טמון פעל בסדר. הוא ביצע מעצר של חשוד בתכנון פיגוע. מה שקרה לאחר מכן לא היה תוצאה של פשלה ישראלית, אבל התמונות שהתפרסמו לאחרונה מהשטחים, שהמוטיב המרכזי שבהן הוא בריחה/נסיגה חפוזה מאזור חיכוך, מעוררות סימני שאלה.
פלסטינים על ג'יפ מג
פלסטינים על ג'יפ מג"ב בג'נין  צילום: פייסבוק
בשל קיומם של צילומים איכותיים מאזורי ההתרחשות הייתי נזהר מלהגיע למסקנות. מישהו רוצה לשדר לעם ישראל מסר באמצעות הצילומים. אלו יכולים להיות מפיקי תעמולה פלסטינים, שרוצים להשפיל את הציבור הישראלי ואת צה"ל; אלו יכולים להיות גם גורמים שרוצים להפעיל לחץ על צה"ל בדיוק מהסיבות ההפוכות: כדי להקצין את תגובות הצבא וכדי להציב את אלוף פיקוד המרכז ניצן אלון על המוקד.

מה שסדרת האירועים, כולל שריפת פילבוקס בבית לחם וחטיפת נשק בארם, אומרת זה ששורר בקרב כוחות צה"ל באיו"ש בלבול. בעלי הזיכרון הארוך נזכרים בהוראות הפתיחה באש המבולבלות של ימי הרמטכ"ל המנוח דן שומרון באינתיפאדה הראשונה לפני יותר מ-20 שנה. יש מי שרואה ניצני התחלה של אינתיפאדה ביהודה ושומרון. אחת הדרכים להרגיע את השטח היא פקודות מרסנות מאוד בפתיחה באש. במקרה שהיה אתמול בג'נין - למרות המראה הלא מלבב של ג'יפ הבורח מהשטח כשעל גגו חוגגים פלסטינים - טוב שזה בסך הכל נגמר בלי הרוגים. לא כל מה שנראה כהשפלה חייב להסתיים בלחיצה פזיזה על ההדק.
תולדה של מדיניות

במקביל למדיניות הריסון והאיפוק של צה"ל, שמשמעותה למעשה בלבול, נראה שהמשטרה הפלסטינית חדלה לשתף פעולה עם כוחות הביטחון. הם קיבלו איזה רישיון על תנאי להתנהג כמו מדינה, ולכן לכאורה אין סיבה שכוחותיהם יסייעו לצה"ל בלחימה בטרור. אם אנחנו יודעים שזה המצב, צה"ל חייב להפסיק לגלגל את הכדור הזה לדרג המדיני. כוחות הביטחון פעלו בעבר עצמאית, את זה הם יודעים לעשות הכי טוב, וכנראה שצריך לחזור לחשיבה שלא לוקחת בחשבון את הכוחות הפלסטינים.

המראות האלה

הם בסופו של דבר תולדה של מדיניות. בימיו של האלוף אבי מזרחי, לפני כשנתיים, כאשר הפלסטינים החלו במיני-אינתיפאדות בימי הנכבה והנכסה ב-2011, הם נתקלו בתגובה מיידית, קשה ואגרסיבית מצד צה"ל וכוחות הביטחון. לצערם של נביאי האינתיפאדה השלישית, זה עבד. פעילות צה"ל היום משדרת הימנעות. האיפוק, שמקורו ברצון למנוע שפיכות דמים, הוא מוצדק, אבל הימנעות מהכרעה בכל עימות מקומי משדרת חולשה, והיא שעלולה להוביל בסוף להתפשטות אלימות בסדרי גודל של אינתיפאדה.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

אמנון לורד

צילום: .

עיתונאי. עבד כעורך וכותב בעיתון "חדשות", לאחר מכן עבד כמבקר קולנוע בידיעות תקשורת. משמש כעורך בכיר ב"מקור ראשון". כתב מספר ספרים. האחרון: "רצח בין ידידים", ביוגרפיה פוליטית של אורי אבנרי

לכל הטורים של אמנון לורד

עוד ב''דעות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים