ייכחד? הצבי הארץ ישראלי נמצא בסכנה קיומית
שלושה מיני הצבאים החיים בארץ הם בעלי מרכיב גנטי ייחודי המעמיד אותם בסכנת הכחדה בנוסף לסכנות צייד, טריפה ואיבוד בתי הגידול. על פי הערכות כ-2,000 צבאים בלבד נשארו בטבע
מחקר גנטי ראשון מסוגו קבע, כי שלושה מיני צבאים שונים בעלי מרכיב גנטי ייחודי רק לארץ - נתונים בסכנה קיומית. המחקר, שכלל את אוסף הדגימות הגנטיות הגדול ביותר של צבאים מכלל האזורים בארץ, אפשר לקבוע את בריאותם הגנטית מבחינת המגוון ובנוסף לבדוק את מעמדם ביחס לאוכלוסיות צבאים מאפריקה וערב הסעודית.עוד כותרות ב-nrg:
• ג'יי סטריט: הגדה המערבית – מחוץ למפת ישראל
• לירן דן, ראש מערך ההסברה הלאומי פרש מתפקידו
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
המחקר, שנערך בראשות ד"ר גילה כחילה בר-גל, מבית הספר לרפואה וטרינרית בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית, בשיתוף יחידת האכיפה של רשות הטבע והגנים התפרסם בעיתון המדעי PLOS ONE.

צבי ארצישראלי. ''ללא שמירה על גודל האוכלוסייה ומעבר בין אזורים שונים - המין ייכחד''
צילום: שאטרסטוק
החוקרים מצאו, כי הצבי הארץ ישראלי, הינו מין ייחודי לאזור ואינו מצוי במקומות אחרים בעולם, בניגוד למה שחשבו בעבר. מספירת הצבאים המתבצעת מידי שנה על ידי רשות הטבע והגנים מעריכים כי כיום חיים בישראל כ-2,000 פרטים של צבי ארץ ישראלי - האוכלוסייה הגדולה ביותר והיחידה של מין זה בעולם.
על אף מאמצי שמירת הטבע, בעשור האחרון גודלה של האוכלוסייה בישראל נמצא בירידה מתמדת כתוצאה מאיבוד בתי הגידול, טריפה (בעיקר כלבי פרא) וציד בלתי חוקי. בנוסף השונות הגנטית הקיימת כיום בקרב המין איננה גבוהה והאוכלוסייה נמצאת בנקודת מפנה קריטית. ללא שמירה על גודל אוכלוסייה בריא ומעבר צבאים בין אזורים שונים, בקרוב לא יהיו בארץ צבאים אלו והמין ייכחד.
לדברי ד"ר גילה כחילה בר-גל: הצבאים ששרדו את ההיסטוריה האנושית בארץ ישראל במהלך 11,000 שנה לא מצליחים לשרוד את הפעילות האנושית ב-30 השנים האחרונות ונמצאים בסכנה קיומית. האפיון הגנטי של מיני הצבאים בישראל מחדד את ייחודם והחשיבות בהגנתם למען שימור המין בארץ ובעולם. תוצאות המחקר משמשות לתכנון ממשק הצבאים וכבסיס לפתרון מקרי ציד וסחר בלתי חוקי, כחלק ממאמצי האכיפה לשמירת המין.
בנוסף לצבי הארץ ישראלי נחקרו גם אוכלוסיות צבי הנגב וצבי שיטים החיות בנגב ובערבה. ידוע כי צבי הנגב נפוץ לכל אורך צפון אפריקה, סיני והנגב אך תוצאות המחקר מלמדות על קיום פרופיל גנטי ייחודי בישראל. המידע הגנטי מצביע על התחלת ניתוק בין אוכלוסיית הנגב והערבה, ייתכן שכתוצאה של פעילות אנושית באזור. צבי השיטים, אוכלוסייה קטנה החיה בחי-בר יטבתה, נתונה בסכנת הכחדה ונעשים מאמצים רבים לשמר את המין. האפיון הגנטי מלמד על קיום שונות גנטית באוכלוסייה למרות גודלה המצומצם. קרוביו של מין זה מצויים באיי פאראסאן לחופי ערב הסעודית.
לדברי סגן מנהל וממונה אכיפה במחוז צפון ומי שעבד על המחקר מטעם הרשות גל אריאלי, מדובר במחקר חשוב שעוזר לאמוד את מספר הפרטים שנפגע באירועי צייד, לשייכם לאוכלוסיית הצבאים ולקשור ציידים לזירה מבחינה ראייתית במקרים בהם מוצאים ראיות חלקיות כגון קצוות שיער, או דם. "בזכות המחקר אנו יודעים להבדיל בין ה-DNA של הפרטים, אשר רובם נמצאים בסכנת הכחדה", מסכם אריאלי.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg