דו"ח: ילדי חיפה לוקים בסרטן יותר מערים אחרות

מסמך שהכין ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות העלה כי בשל זיהום האוויר הנגרם מהמפעלים באזור מפרץ חיפה, עלה שיעור ילדי העיר שאובחנו כחולים בסרטן על זה של שאר האזורים. יונה יהב: "לשים קץ לאימפוטנטיות של הגופים המוסמכים"

יאיר קראוס | 14/4/2015 20:25
תגיות: חיפה,ילדים,סרטן,זיהום אוויר
עכשיו זה כבר מוכח בכתובים: המגורים באזור חיפה מביאים למחלות חמורות וחושפות ילדים לסרטן בגלל זיהום האוויר הגבוה הנפלט ממפעלי האזור במפרץ. ממסמך שהכין הפרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, לוועדת העררים של הוועדה הארצית לערעורים נגד תכנית להרחבת שטחי המפעלים המזהמים, עלה כי כמחצית ממקרי הסרטן שהתגלו בקרב ילדים בגילאי 0-14 - אובחנו כחולים כתוצאה מזיהום האוויר בנפת חיפה. כאשר להערכתו, מתוך 60 חולים - 30 הם כתוצאה ישירה מהזיהום.

עוד כותרות ב-nrg
-אובמה אישר: הסכם הגרעין יועמד לפיקוח הקונגרס
-נתניהו לפוטין: ישראל מתנגדת למכירת הטילים לאיראן
-כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

איסוף הנתונים נערך בין השנים 1998-2007, ועלה ממנו עוד כי מחלות הסרטן בנפת חיפה היו נפוצות ב-16 אחוזים יותר מאשר באזורים אחרים בישראל. כלומר, מתוך 4,860 מקרי סרטן, מעריכים במשרד הבריאות כי כ-780 הנם מקרים של תחלואה עודפת כתוצאה מחשיפה לזיהום האוויר.
 
צילום: אלכס רוזקובסקי
מפרץ חיפה. חומרים מסוכנים צילום: אלכס רוזקובסקי

אל המסקנות הללו הגיעו לאחר מחקר שבוצע בשיתוף הלמ"ס, שבו נערכה השוואה בין שיעורי סרטן כלליים ושיעורי סרטן לפי סוג בנפת חיפה בהשוואה לנפות האחרות בארץ. החוקרים עקבו במשך 10 שנים אחר משתתפי סקר הלמ"ס במחקר עוקב רטרוספקטיבי.

בעוד קבוצת ה"חשופים" הוגדרה כאנשים שגרו כל חייהם בישראל בנפת חיפה, ולא נמצא שהם חולים בסרטן עד שנת 1998. קבוצת ה"בלתי חשופים" נבחרה במדגם אקראי מכלל משתתפי סקר הלמ"ס מהנפות האחרות שלא נמצא כי הם חולים בסרטן עד שנת 1998 וביחס מספרי 1:1 בין "חשופים" ו"בלתי חשופים".

אוכלוסיית המחקר כללה 175,704 אנשים, שמתוכם נתגלו 8,034 מקרי סרטן במהלך 1998-2007 . כפי שעלה במחקר, נחשף כי 'החשיפה' לסרטן בכל קבוצות הגיל גבוהה בנפת חיפה בהשוואה לשאר חלקי הארץ וגבוהה באופן מובהק בכל קבוצות הגיל מלידה ועד גיל 74.

הנתונים המדאיגים שנחשפו במכתבו של פרופ' גרוטו הגיעו לידיהם של ארגוני הסביבה המתריעים מזה שנים על מציאות המוות לה נחשפים התושבים באזור חיפה. עם פרסומם עלתה אל מעל פני השטח מתיחות של ממש בין עיריית חיפה לבין משרד הבריאות ושאר משרדי הממשלה שלא פעלו לטענת החיפאים בנתונים החמורים שנחשפו והיו ידועים עוד בעבר.  
"לשים קץ לאימפוטנטיות"

"משרדי הממשלה שתפקידם להגן על תושבי הצפון הפקירו והכשילו כל ניסיון של הרשויות בנפה לשים סוף למפגעים. חשוב לזכור כי הכלים נמצאים בידי הממשלה ולא בידי העיריות. לאורך כל הדרך הנתונים מוסתרים מראשי הרשויות, מעכו ועד חדרה - והמשרד להגנת הסביבה מסרב לחלוק אתנו את רשימת המפעלים המזהמים ולחשוף את רמת הזיהום של כל אחד מהם", אמר הערב יונה יהב, ראש העירייה.
 

צילום ארכיון: אלכס רוזקובסקי
יונה יהב. האשמות קשות צילום ארכיון: אלכס רוזקובסקי

לדבריו, "יש לשים קץ לאימפוטנטיות של הגופים המוסמכים, העוסקים לצערנו בפרשנות וניתוח טבלאות במקום להילחם על בריאותם של תושבי הקריות, טבעון, עכו וחדרה".

יהב טען כי המידע שמפורסם תדירות בכלי התקשורת העוקבים אחר הזיהום הרב הנפלט לאוויר במפרץ חיפה מלמד את ראשי הערים באזור על הבעיה שכנראה ומנסים להסתיר אותה מפניהם: "באופן מדהים ומקומם לומדים תמיד ראשי הערים את הנתונים מכלי התקשורת, ולא מפקידי הממשלה. פעם זה משרד הבריאות שמעביר את הנתונים לעיתונאים ופעם זה המשרד להגנת הסביבה.

"אני מציע להם שיעסקו יותר בשמירה על הבריאות והסביבה, ופחות במרדף אחר הכותרות. למרות שאני ראש העיר חיפה יש בכוונתי להילחם בעבור כל הנפה ויישובי המפרץ, ולהמשיך לפעול ככל אשר יש בידי לסגירת מתקנים ומפעלים מזהמים".

אלה נווה, ממובילות קבוצת המאבק בפייסבוק: "אמהות ואבות מצילים את חיפה והקריות" טוענת בשיחה עם nrg כי גם עיריית חיפה שתמכה בהרחבת המפעלים המזהמים מסתתר כעת וטוענת כי היא הופתעה לגלות אחר המתכונן במתחם 'קרקעות הצפון': "עירית חיפה הסתירה את העובדה שיהיה במתחם גפם, למרות שהם ידעו את זה טוב, והם תמכו בהרחבת בתי הזקוק , התנגדויות שהגישו היו התנגדויות סרק. משרד הבריאות היחיד שעוזר לנו והם תוקפים אותו, זו חוצפה" אומרת נווה. לדבריה, "יונה יהב הכחיש שיש בעיה עם זיהום ומחלות כל השנים. חשוב לדעת שהוא חלק מרכזי בתוכניות החדשות ואישורן , והתממותו פשוט מקוממת".

"מאשרים את החששות"

בתוכנית "קרקעות הצפון", המדינה מעוניינת לרכז במרחק של כמה מאות מטרים בודדים משכונות מגורים 42 מיכלי ענק של נפט גולמי, תזקיקים ו-20,000 טון גפ"מ (גז פחממני מעובה נפיץ ביותר). בנוסף, מבקשת אישור להקים מתחם לתעשיות "מיוחדות" אשר לטענת הירוקים הינו מתן אפשרות חופשית להקים תעשיות מזהמות נוספות.

במשרד הבריאות שנלחמים בתוכנית המוצעת עוד הזהירו בחודש פברואר האחרון כי "‏עלול‏ להיווצר ‏מצב‏ בו‏ פועלות חוות ‏המיכלים ‏הקיימות ‏במקביל ‏לחווה ‏חדשה  ‏בקרקעות ‏הצפון,‏ ובכך ‏יוכפלו פליטות המזהמים מחוות המיכלים במפרץ חיפה ביחס למצב הקיים", כתב פרופ' גרוטו בחוות דעת שכתב.

לדבריו, "‏במצב ‏בו ‏לא‏ יפונו ‏החוות ‏הקיימות, ‏אין ‏לדעת ‏משרד ‏הבריאות ‏כל‏ הצדקה‏ לאישור ‏תכנית ‏קרקעות ‏הצפון ‏בכללה. אין‏ לאשר ‏עלייה ‏נוספת ‏בזיהום, ‏שיש ‏לה ‏השפעה ‏על ‏תחלואה ‏ברמות‏ שהן ‏מעל‏ למקובל‏ במדינות ‏העולם‏ המפותחות".

ח"כ דב חנין, שעמד בראש ועדת המשנה שעסקה בנושא סביבה ותכנון במפרץ חיפה בכנסת היוצאת אמר בתגובה לממצאי משרד הבריאות באשר לזיהום במפרץ כי: "הממצאים החמורים האלה מאשרים את החששות הקשים ביותר שהיו לנו. כמו שקבענו במסקנות ועדת המשנה, נדרש שינוי קיצוני וחד בהתנהלות לגבי תעשיות וחומרים מסוכנים במפרץ. הגיע הזמן להציב את טובת האזרחים לפני האינטרסים של בעלי הון. הגיע הזמן להפחית בנחישות את רמות הזיהומים במפרץ, ובוודאי שמדובר בתעשיות ובחומרים שאינם נדרשים באמת לכלכלה שלנו והיכן צריך למקם אותם. כדי להגן על בריאות וחיי התושבים במפרץ חייבים ליישם את מסקנות ועדת המשנה במלואן ובדחיפות".

ענבר שקד דליות, דוברת "מגמה ירוקה" מסרה בתגובה לדו"ח של פרופ' גרוטו כי "הדו"ח של משרד הבריאות מיישר קו עם מה שאנחנו טוענים כבר במשך שנים של מאבק. מדובר במחדל מתמשך של משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה ועיריית חיפה שלא נענים לדרישתנו להוצאת החומרים המסוכנים, למניעת תוכניות הרחבת בתי הזיקוק, קרקעות הצפון ונמל המפרץ ובכך מפקירים את חייהם של יותר מ-800 אלף תושבים. מחקרים זה כלי חשוב אבל במקרה הזה הגיע הזמן לעשות מעשה,  לא להסתפק במחקרים ולפעול במסגרת ועדות התכנון כדי לשים סוף לפצצה המתקתקת שנקראת בז"ן"

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...