מדוזות גדולות מאוד בחופי הארץ; חשש מצריבות

לפי דיווח של המכון לחקר ימים ואגמים מדוזות ממין "החוטית הנודדת" נצפו מאשקלון ועד אכזיב. במד"א ממליצים להצטייד מראש בחומץ ביתי ולהזעיק עזרה ראשונה במקרים קשים של נפיחות וחנק

יאיר קראוס | 22/6/2015 9:08
תגיות: מדוזות,קיץ
המכון לחקר ימים ואגמים בישראל מדווח על מדוזות מהמין "החוטית הנודדת", מזן גדול במיוחד, אשר נצפו לאורך החוף בארץ מאשקלון ועד אכזיב. בעת האחרונה מטלפנים מתרחצים מחופי חיפה והקריות למוקד מד"א ומבקשים הנחיות טיפוליות בעקבות מגע עם הפרשות המדוזה ותחושה של צריבה במקום.

כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

לאחרונה הוזעק צוות של מד"א להעניק טיפול בנער בן 16 אשר נצרב ברגלו ממדוזה בחיפה. הנער סבל מכאבים עזים ומתופעות נלוות לצריבה ועקב חומרת הצריבה הועבר לקבלת טיפול רפואי בבית החולים רמב"ם. ד"ר בלה גליל, מהמכון לחקר ימים ואגמים בישראל מדווחת כי המדוזות נמצאות מול חופי חיפה והקריות וכי כבר מתקבלים דיווחים על הימצאותן בחופים.

בשנה שעברה טיפלו צוותי מד"א בצעירה בת 18 שנצרבה ברגליה באופן משמעותי בעת שרחצה בחוף הים של חיפה ונזקקה גם היא לפינוי לבית חולים. מאותו החוף פונו לבית החולים רמב"ם גם אם ובנה בן החצי שנה שנצרבו בפלג גופם העליון וסבלו מכאבים עזים. במד"א מספרים כי המפגש עם המדוזה והריר שהיא מפרישה גורם לצריבה קלה עד חמורה, אך רק חלק קטן בלבד מן המתרחצים הללו זקוק לאשפוז כתוצאה מכך. לא צריך לבוא במגע ישיר עם המדוזה כדי לחוש צריבה, תאי הארס צורבים גם כאשר הם כבר לא על המדוזה עצמה.
 
צילום: אדי ישראל
הארס מסוכן גם במים. מדוזות על החוף צילום: אדי ישראל

הפרמדיק המפקח של מרחב כרמל, סמ"ג ארז גלר, מדגיש כי לרוב עקיצת המדוזה איננה מסוכנת ומלווה רק בכאב ונפיחות. "המפגש בין הרוחץ בים למדוזה איננו נעים, ולכן חשוב להצטייד מראש באמצעים מתאימים לטיפול, כמו בקבוקון חומץ ביתי על מנת לשטוף את מקום הצריבה, ומיד לאחר מכן לשטוף את המקום במי ברז רגילים וסבון.
 
nrg ניוזלטר דיוור יומי

"אם אין חומץ, ניתן להגיע למרפאה הקרובה בחוף להם ההכשרה והאמצעים הטיפוליים המתאימים או לשטוף את מקום הצריבה במי הים, רחוק ממקום המצאות המדוזות. יש לשים לב, כי שטיפת מקום הצריבה במים מתוקים ושפשופם בחול עלול לגרום להתבקעות התאים הארסיים ולהחמרתה של הצריבה".
 
במקרים חמורים בהם הצריבה מלווה בקשיי נשימה, נפיחות באזורים נרחבים בגוף, פריחה מפושטת, גרד וחנק באזור הגרון, יש להזעיק בדחיפות את מד"א בטלפון 101 כדי לפנות את הנפגע במהירות למתקן רפואי קרוב.
מנהל מד"א כרמל, מגן שמעון ביטון, קורא לציבור המתרחצים, הצעירים והבוגרים כאחד, להתנהג באופן חכם ברחצה בים ובכך להימנע מפגיעות מיותרות.

לדבריו "למרות היערכותם ומוכנותם של צוותי מד"א, על ציבור המתרחצים להבין שבים אורבות סכנות, לא רק צריבת מדוזה, אלא קיימת סכנת טביעה במים וכן גם מכת שמש והתייבשות. יש לרחוץ רק בחוף מוכרז עם שירותי הצלה, להימרח במקדם הגנה, לחבוש כובע ולשים לב לשתייה רבה של מים".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...