ד"ש מהעבר: פוענחה מגילה בת 1,500 שנה
הסוד של מגילה שרופה שנחשפה בבית כנסת בעין גדי לפני 45 שנה סוף סוף נחשף. בעזרת טכנולוגיה מתקדמת, הצליחו חוקרי המגילות לקרוא את תוכנה הנדיר, הכולל טקסט מספר 'ויקרא' בעברית
פוענחה המגילה הקדומה ביותר הכתובה בעברית אחרי מגילות מדבר יהודה (קומראן). הממצא הנדיר הוצג היום (ב') במסיבת עיתונאים בהשתתפות שרת התרבות והספורט, ח"כ מירי רגב, ומנהל רשות העתיקות, ישראל חסון. טכנולוגיות חדישות אפשרו לראשונה לקרוא את תוכנה של המגילה השרופה, שנמצאה לפני 45 שנה בחפירות ארכיאולוגיות בעין גדי. מדובר בקטע מראשית ספר "ויקרא" בן כ-1500 שנה.עוד כותרות ב-nrg:
מנהל מדרשה התחזה לגיבור צוק איתן והונה נשים
אתר הבגידות הבינלאומי אשלי מדיסון נפרץ
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
המגילה עשוית נייר קלף, נחשפה כבר בשנת 1970 בחפירות ארכיאולוגיות בבית הכנסת בעין גדי, בראשות ד"ר דן בר"ג ז"ל וד"ר ספי פורת, אך בשל מצבה המפוחם לא ניתן היה לגלות את צפונותיה. התפתחויות טכנולוגיות חדישות ומתקדמות, בהן משתמשות מעבדות מגילות מדבר יהודה ע"ש משפחת לונדר של רשות העתיקות, איפשרו לגלות הממצא החשוב. החוקרים חשפו שמדובר בחלק של מגילה המכילה את ראשיתו של ספר ויקרא וכתובה בעברית. המגילה מתוארכת לסוף המאה ה-6 לספירה, על פי בדיקות פחמן. נכון להיום, מדובר במגילה מהחומש הקדומה ביותר לאחר מגילות מדבר יהודה, אשר רובן מתוארכות לסוף ימי בית שני (המאה ה-1 לפנה"ס עד המאה הראשונה לספירה).
(צילום: בני פלבן)
לצורך שימור ותיעוד מגילות מדבר יהודה, משתפת רשות העתיקות פעולה עם מדענים מהארץ ומהעולם. לפני כשנה הציעה חברת מרקל טכנולוג'יס מישראל לסרוק קטעי מגילות ובתי תפילין המצויים ברשות, בסריקה תלת מימדית באמצעות מערכת מיקרו-CT שפיתחה. באותה ההזדמנות נסרק גם קטע מהמגילה מעין גדי. תוצרי הסריקה נשלחו לפרופסור ברנט סילס מאוניברסיטת קנטקי, אשר פיתח תוכנת הדמיה דיגיטלית שמאפשרת לפרוס וירטואלית את תצלום המגילה המפוחמת והמגולגלת, ומשחזרת את הכתוב. זו הפעם הראשונה שנמצא בחפירות ארכיאולוגיות ספר תורה בתוך בית כנסת עתיק, ובפרט בתוך ארון הקודש.

קטע המגילה כפי שהתקבל במעבדות מגילות מדבר יהודה
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
שרת התרבות והספורט, ח"כ מירי רגב, אמרה כי "הגילוי ההסטורי שניצב לפנינו מרתק וחשוב, ומלמד על הקשר העמוק של עם ישראל לארצו ולמולדתו. דווקא בימים בהם מנסים העמים השונים לאתגר את השאלה למי הזכות ההסטורית על הארץ הזו, גילוי כזה מעניק תשובה מוחצת וניצחת לכל המקטרגים. מיותר לציין כי אין אנו זקוקים לגילוי כזה או אחר כדי להצדיק את עצם קיומנו כאן וזכות האבות הניתנה לנו".
לדברי השרה מירי רגב, היא מתכוונת להשקיע בסוגיה של רשות העתיקות בשל חשיבותה לחשיפת הקשר של העם היהודי לארץ ישראל. "אני מתרגשת להיות פה היום. לראות את הקשר שלנו לאזור ים המלח ועין גדי המספר את סיפורה של הקהילה היהודית בעין גדי. אין ספק שרגבי האדמה שלנו צועקים סיפור", אמרה השרה רגב.
בתשובה לשאלה אם יוזמתה לקדם את פעילות רשות העתיקות תכלול גם את הר הבית אמרה: "נמצא פתרונות גם לסוגיית העתיקות בהר הבית. כל מה שקורה בהר הבית נעשה בתאום עם המשטרה ורשות העתיקות. חשוב לא לנהוג באלימות, ובוודאי לא בהר הבית והלוואי שנגיע למצב של שלום בינינו לבין הערבים, בו יהודים ומוסלמים יוכלו לעלות ביחד להר".
מנהל רשות העתיקות, ישראל חסון, אמר כי "הממצא משקף מורשת בת אלפי שנים, אשר לשמחתי פגשה בעת הזו את הנחישות המקצועית של עובדי רשות העתיקות, שמיצו את מלוא היכולות המדעיות הקיימות על מנת להעניק לעולם את הממצא המופלא".
לדברי ד"ר ספי פורת, מגלה המגילה בחפירות עין גדי בשנות ה-70, "פיענוח המגילה, שהייתה חידה עבורנו במשך 45 שנה, הוא מרגש ביותר. עין גדי היה כפר יהודי בתקופה הביזנטית (מאה ה-4 עד ה-7 לספירה), ולו בית כנסת עם רצפת פסיפס מהודרת וארון קודש. היישוב נשרף כולו, ואיש מתושביו לא חזר להתיישב בו שנית, או לחטט בחורבותיו כדי להציל רכוש יקר".
"בחפירות הארכיאולוגיות של בית הכנסת השרוף, מצאנו בנוסף למגילה המפוחמת גם מנורת 'שבעה קנים' מברונזה, את קופת הקהילה ובה כ-3,500 מטבעות, נרות שמן מזכוכית וחרס, וכלים לשמירת בשמים. אין לנו מידע על הסיבות לשריפה, אך ההשערות לסיבת החורבן נעות מפשיטה של בדואים מהאזור שממזרח לים המלח, ועד לסכסוכים עם השלטון הביזנטי".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg