קשיי קליטה: יותר אתיופים סובלים ממחלות מעיים

מחקר חדש חושף ששכיחות מחלות המעיים בקרב בני הקהילה האתיופית היא גבוהה במיוחד. לטענת החוקרים, ייתכן שגורמים סביבתיים בישראל משפיעים על בני העדה ו"מעודדים" את התפרצות המחלה

דליה מזורי | 25/8/2015 16:05
תגיות: בני העדה האתיופית,מעיים
העולים מאתיופיה שמנסים להסתגל לאורח החיים המערבי, סובלים יותר ממחלות מעיים - כך עולה ממחקר חדש שנערך בבית החולים "שערי צדק" בירושלים. מהמחקר עולה, כי בקרב עולים מאתיופיה חלה עלייה בשכיחות מחלות מעי דלקתיות (IBD), ביחס לחלקם באוכלוסייה.

עוד כותרות ב-nrg:
- מסמכים מ-49' חושפים: רבין, דדו ובר לב סרבו פקודה
- רבנים נגד רבנים: עצומה חדשה נגד הסכם הגרעין
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

על פי נתונים שנמצאו לאחרונה, חיים בישראל כ-40,000 מטופלים הסובלים ממחלות מעי דלקתיות, בעוד שאתיופיה מחלות אלו נדירות ביותר. הממצאים שהתבררו במחקר, מעידים על השפעה של גורמים סביבתיים המחוללים מחלות אלו.
 
פלאש 90
גם בלי היסטוריה משפחתית. אילוסטרציה פלאש 90

ד"ר אריאלה שטרית, גסטרואנטרולוגית בכירה ומנהלת מרפאת מחלות מעי דלקתיות, ביצעה לראשונה, בשיתוף עם חוקרים ממספר בתי חולים בארץ, מחקר לבדיקת שכיחות מחלות המעי הדלקתיות בקרב עולים אתיופים ממוצא יהודי החיים בישראל. עד כה אובחנו בישראל כ-100 חולים חולי IBD מתוך כ-116,000 עולים מאתיופיה, אך טרם בוצע מחקר מסודר באוכלוסייה זו.

בספרות המקצועית אין קביעה ברורה באשר לגורמי המחלה, אך ההשערה היא, כי מדובר בשילוב של נטייה גנטית עם גורמים סביבתיים. בהתאם מסיקה שטרית כי העלייה החדה בהופעת מחלות מעי דלקתיות בקרב העולים מאתיופיה, מעידה על כך שגורמים סביבתיים הם הגורמים להתפתחות מחלות מעי דלקתיות.

ד"ר שטרית ושותפיה למחקר תיעדו מדדים פיזיולוגיים של מושאי המחקר, היקף המחלה, סגנון חיים, תרופות, סיפור משפחתי - וכן נבדק מועד הופעת המחלה ביחס לעליה ארצה. הממצאים הושוו לנתוני קבוצת מטופלים מייצגת ממוצא אשכנזי.
 
nrg ניוזלטר דיוור יומי

הממצא המרכזי שעלה מהמחקר היה שלאף אחד מהמטופלים האתיופים לא הייתה היסטוריה משפחתית של מחלות מעיים, בהשוואה ל-32% מהמטופלים ממוצא אשכנזי. בנוסף, לנבדקים האתיופים היו פחות תופעות אקסטרא-אינטסטינליות (מחוץ למעי), והמחלה לא הופיעה אצלם לפני ששהו בארץ תקופה של בין 8-12 שנים.

"הממצאים שלנו תומכים בהשערה כי גורמים סביבתיים תורמים לאטיולוגיה של המחלה", מסבירה ד"ר שטרית. "אנו מנסים לפענח גורמים אלה: הם עשויים להיות קשורים בשינוי רמת החיים של החולה ובאימוץ אורח החיים המערבי בארץ. ייתכן כי הם קשורים בתזונה, במתן אנטיביוטיקה או בחיסונים מסוימים שעשויים להיות בעלי השפעה שלילית סביבתית על חיידקי המעיים, ובכך להוביל להופעת מחלות מעי דלקתיות ומחלות אוטואימוניות אחרות".

בימים אלה מתקיים מחקר המשך הכולל בין היתר נטילת בדיקות דם לצורך אפיון גנטי, ובדיקת מדדים פיזיולוגיים נוספים בקבוצת המטופלים. את הממצאים משווים החוקרים לשתי קבוצות בקרה: קרובי משפחה בריאים מדרגה ראשונה וקבוצת אנשים בריאים ממוצא אתיופי, שרק עלו ארצה ונמצאים במרכזי קליטה.

בשערי צדק פועל מרכז מצוינות לאבחון וטפול במחלות מעי דלקתיות במסגרת המערך הגסטרו-כירורגי, בניהול פרופ' ערן גולדין.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...