עובדים במשמרות? אתם בסיכון לחלות בסוכרת
הביטוח לאומי הכיר בכך שאזרח שעבד 20 שנה במשמרות, חלה בעקבות זאת במחלת הסוכרת: "עבודה במשמרות, יום ולילה לסירוגין, משבשת את יכולת האיזון של הגוף"
עובדים במשמרות? אתם עלולים לחלות בסוכרת. כך קובעים מחקרים, וכך הכיר גם, לאחרונה, הביטוח הלאומי. מחלת הסוכרת, בין המחלות הנפוצות בעולם, עלולה להופיע מסיבות תורשתיות, הרגלי תזונה קלוקלים חוסר בפעילות גופנית ועוד. מחקרים חדשים גילו, שישנה לכך סיבה נוספת: אי הקפדה על שעות שינה סדורות.עוד כותרות ב-nrg:
- תותחי מים וגז מדמיע: עימותים בגבול הונגריה
- 'פסיכופטיות': הרשימה המשותפת נגד מעצר עלאן
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
אחת ההשערות היא ,שבשעות הלילה יורדת הרגישות לאינסולין בהשוואה לשעות היום, מה שעלול להוביל לסוכרת. לאחרונה הכיר הביטוח הלאומי בפעם הראשונה בחולה סוכרת שהמחלה הופיעה אצלו תוך כדי עבודה במשמרות.

עבודה במשמרות משבשת את הסדר יום. אילוסטרציה
שאטרסטוק
כיום רופאים רבים קושרים גם בין חוסר הקפדה על שעות שינה סדורות להתפתחות המחלה, מאפיין הנוגע למי שעובדים במשמרות. מחקרים שנערכו באחרונה הביאו הוכחות מצטברות לקיומו של קשר סיבתי בין עבודה במשמרות לבין תחלואה בסוכרת.
מסתבר, שהפרות והפרעות לשעון הביולוגי, המתרחשות לאורך שנים, משפיעות על תגובת אינסולין לסוכר, מחמירות את העמידות לסוכר וגורמות להפרעות באיזון רמות סוכר אינסולין וגלוקגון. אלה, יחד עם הרעב העודף, גורמים להשמנת יתר ובמצטבר מובילים להופעה של הפרעות מטבוליות משמעותיות אשר באות לידי ביטוי בתופעות כגון סוכרת וסיבוכיה.
במעקב של 8 שנים אחרי 2860 גברים בבית חרושת ביפן הגיעו למסקנה, כי עבודת משמרות מעלה פי 2 את הסיכון לחלות בסוכרת. במעקב אחר אחיות שעבדו במשמרות נמצא כי היקף התחלואה בסוכרת – אחרי 15 שנות עבודה – עלה ב- 5.6%.
אפרים (שם בדוי), נהג מכלית דלק בן 66, עובד בעבודת משמרות מזה 20 שנה. בעקבות עבודת המשמרות ארוכת השנים השתבשו סדרי החיים שלו, הוא סבל מהפרעות בשינה, עייפות רבה במהלך שעות היום ואי סדר בארוחות: הוא אכל בצורה לא מסודרת ובשעות שונות.
בעקבות אורך החיים הזה, חלה ב- 2013 בסוכרת. הוא פנה לביטוח לאומי במטרה שיכיר במחלת הסוכרת שלו כפגיעה בעבודה. לאחר מספר חודשים הביטוח הלאומי הכיר במחלת הסוכרת כמחלה שהתפרצה עקב עבודתו במשמרות, ואף החמירה משום כך וזיכה את אפרים בקצבה חודשית.
על פי מנכ"לית המרכז למימוש זכויות רפואיות, לבנת פורן, ישנם עובדים במשמרות שאינם מודעים לכך שיתכן ויש קשר בין אופי עבודתם לבין מחלות שהופיעו אצלם, בניהן סוכרת, השמנה, שומנים בדם והפרעות מטבוליות שונות. רופא מומחה העוסק בתחום יוכל להעריך את הקשר הסיבתי בין האחד לשני ולכן מי שסובל מבעיה רפואית ושוקל לגשת לביטוח הלאומי מוטב שיצטייד בחוות דעת רפואית.

אנשים לא מודעים לקשר. לבנת פורן
צילום: רענן כהן
על פי דוקטור דיני אורקין, מנהלת המחלקה הרפואית במרכז למימוש זכויות רפואיות, הפגיעה במחזוריות הטבעית של עשויה להוביל בסופו של דבר להתפתחותה של הסוכרת. "השעון המחזורי הטבעי שלנו מאזן את המחזור היומיומי בן 24 השעות", אמרה, "משך שעות האור והחושך, והשינוי ביניהן, משפיעים הפעילויות ההורמונליות והתפקודיות של הגוף. עבודה במשמרות, יום ולילה לסירוגין, משבשת את יכולת האיזון של הגוף לסנכרן את מעגלי הערות והשינה ואת מועדי הארוחות. כתוצאה מכך, נפגעת הפעילות המטבולית של הגוף, ועלולה להתפתח עמידות של דופן התאים לאינסולין, תוך שיבוש הפרשות ההורמונליות נוספות שאינן הולמות את צרכי הפעילות הגופנית".
אחת ההשערות היא שבשעות הלילה יורדת הרגישות לאינסולין בהשוואה לשעות היום, השנייה היא שחוסר שינה משפיע לרעה על מטבוליזם של פחמימות והשלישית שהחשיפה של עובדי המשמרות לקרני UV נמוכה, ולכן נפגעת יכולת ייצור ויטמין D ורמות נמוכות של ויטמין D אף הן מעודדות התפתחות של סוכרת.
מחלת הסֻוכֶּרֶת היא מחלה מטבולית המהווה הפרעה במערכת חילוף החומרים וגורמת לריכוז גבוה של גלוקוז בדם ובשתן. היא תועדה עוד בשנת 100 לפנה"ס, ביוון העתיקה, כשאז היא כונתה מחלת ה- "שתן מתוק" (Diabetes mellitus). בסוף מאה ה- 19 התגלה כי המחלה נובעת מתפקוד לקוי של פעולת הלבלב ביצור האינסולין, ובהמשך התגלו גם דרכי התנהגות אנושיות מסוימות שמעודדות תפקוד לקוי של הלבלב.
השמנה, חוסר בפעילות גופנית, לחץ נפשי ותזונה לא מאוזנת, כל אלה פוגעים בתפקודו של הלבלב וכפועל יוצא מכך, מביאים להגדלת הפוטנציאל להתפתחות המחלה הסוכרתית.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg