פרקליט המדינה: "כשאין סכנה, אסור לנקוט אלימות כלפי מחבל"

שי ניצן העביר שיעור ל-4,000 תלמידים במסגרת המיזם "אקדמיה ברשת", ואמר: "ברגע שחולפת הסכנה והמחבל פצוע או אזוק, אסור לפגוע בו". על הריסת בתי מחבלים: "לא עונש, צעד לצורכי הרתעה"

שירית אביטן כהן | 30/11/2015 11:07
תגיות: משרד החינוך,שי ניצן
פרקליט המדינה שי ניצן העביר  הבוקר (יום ב') שיער לכ-4,000 תלמידים מ-150 בתי ספר ברחבי הארץ במסגרת המיזם "אקדמיה ברשת" של משרד החינוך. במסגרת השיעור בנושא "ביטחון המדינה וזכויות האדם" הסביר ניצן לתלמידים על הסוגיות הבוערות הבאות.

עוד כותרות ב-nrg:
בבית היהודי נושמים לרווחה: "למגל לא הייתה ברירה"
יעלון על מגל: "מתייחסים לנשים כאל חפץ"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

"המדינה חייבת לנקוט צעדים נגד גל הטרור", אמר ניצן בהתייחס להריסת בתי מחבלים. "אם היה פיגוע ואתה יודע איפה המחבל גר, עקרונית אפשר להרוס לו את הבית, גם אם גרים בו בני המשפחה שלו. זה לא עונש, אלא צעד לצורכי הרתעה", הוא הסביר.
  
צילום: פלאש 90
''הריסת בתים זה לא עונש''. פרקליט המדינה שי ניצן. צילום: פלאש 90

לדברי ניצן, "התפיסה של גורמי הביטחון היא שהריסת ביתו של אדם היא צעד מאוד מרתיע, זה דבר דרמטי והרצון הוא שאדם לפני שהוא עושה פיגוע יחשוב טוב-טוב. כשאנחנו בעיצומו של גל טרור, לפעמים נוקטים את הצעד הקשה הזה של הריסת בתים, ומדובר בצעד קיצוני שעושים אותו רק בנסיבות קיצוניות ונותנים למשפחה להגיש בקשה נגד ההריסה. מנסים לעשות את זה מידתי. מילת המפתח היא איזון מול ביטחון המדינה לזכויות האזרח". 

בהתייחסו לפיגועים האחרונים, שבחלקם אזרחים השתלטו על מחבלים, הבהיר ניצן: "ברגע שאין סכנה, אסור לנקוט אלימות כלפי המחבל גם אם ברור לך שהוא מחבל, כי החוק לא בידיים שלנו. גם אם אתה רוצה לכסח אותו ולשים לו כיסא בראש, אסור לכם כי ברגע שחולפת הסכנה והמחבל פצוע או אזוק, אסור לפגוע בו. זה לא ואן דאם שאנחנו עושים נקמה פה". עם זאת, הוא סייג ואמר: "אם אדם חשב שהוא פועל באמת ובתמים נגד אדם שהוא חשב שהוא מחבל, תעמוד לו הגנה". 

בין השאר, נשאל ניצן בשיעור על הדחת חברי כנסת המתבטאים נגד מדינת ישראל. "גם חברי הכנסת חייבים לפעול על פי החוק", הוא קבע. "בחוק כתוב שח"כ שהורשע בעבירה שיש עמה קלון והוא נידון למאסר, תופסק חברותו בכנסת. צריך לשמור על זכויות חברי הכנסת הערבים, שהם מיעוט. ומובן שאסור להם לעבור על החוק. חופש הביטוי הוא עיקרון יסוד, וחברי כנסת לא יכולים לפחד לייצג את הציבור שלהם ולהגיד דברים קשים ובוטים".
  
באשר להסתה, ולהבדיל - פגיעה בפרטיות - ברשתות החברתיות, הזהיר ניצן: "אף אחד מאיתנו לא רוצה להתחיל את החיים הבוגרים עם תיק פלילי. יש הסתה לאלימות והסתה לגזענות. וגם אם מישהו מצלם תמונה בעירום של חבר או חברה ומפיץ את זה ברשת, יכול להסתבך בתיק פלילי רציני. אנשים חושבים, 'יאללה, צחוקים וזה', אז כל אחד לפני שהוא שולח, תחשבו שנייה אחת נוספת אם זה במסגרת הנורמה, במסגרת חופש הביטוי".

ניצן משמש פרקליט המדינה מאז דצמבר 2013. בעבר הוא ספג ביקור קשה של גורמי ימין בשל טענות שלפיהן פעל לפגוע בהתנחלויות ובמתנחלים כאשר היה ממונה על אכיפת החוק ביהודה ושומרון.

במסגרת המיזם "אקדמיה ברשת" של שר החינוך נפתלי בנט מופיע בכל פעם מרצה אורח מתחום אחר בשיעור מקוון בפני תלמידים מרחבי הארץ. 

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...