זיתים בצבע כחול כבר אכלתם? בקרוב אולי תוכלו

במכון וולקני עובדים במרץ על פיתוח זיתים בשלל צבעים - מאדום עד כחול. ענף הזית הוא הגדול ביותר מבין גידולי המטעים בישראל, ועד היום במכון וולקני שוחררו 5 זנים חדשים במשך 50 שנות מחקר

דליה מזורי | 9/12/2015 17:15
תגיות: זיתים,
יש כאלה שאוהבים אותו בטעם מר. יש כאלה שאוהבים את הטעם החריף  יותר, להרגיש את הצריבה בגרון. ורבים אחרים אוהבים את הטעמים האירופאים המתונים יותר. אבל כולם אוהבים את שמן הזית, בכיר גידולי ארץ ישראל.

עוד כותרות ב-nrg:
- 37 ח"כים חתמו: מתנגדים לפגישת נתניהו-טראמפ
- גיא לרר נחקר באזהרה במשטרה: "די מלחיץ"
- כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

במכון וולקני עוסקים בפיתוח וטיפוח זנים חדשים של זיתים בעיקר במטרה להגדיל את תפוקת השמן ואת גודל הפרי. אבל לא רק לטעם דואגים שם. מעכשיו דואגים גם לצבע. מירוק הזית המוכר דרך צבע לבן, אדום כתום ואפילו זית בצבע כחול.


 
צילום: מכון וולקני
מנסים לייצר זנים חדשים במכון. צילום: מכון וולקני


ד"ר בני אבידן, חוקר במכון למדעי הצמח במרכז וולקני ומנהל המחקר החקלאי, הסביר כי הצבע משתנה בתהליך ההבשלה והוא תלוי בסינתזה של האנטוציאן - הפיגמנט הגורם לפרי להיות שחור - לקראת הבשלה. עם זאת, קיימים זנים בודדים שצבעם הופך ללבן ולא שחור בהבשלה מלאה. במהלך המחקר נמצא כי בלוק בסינתזה של האנטוציאן בזנים אלו אחראי לכך. 

"אנחנו מנסים לאפיין את הבלוק הזה ולהחדיר תכונה זו לזני מאכל", אומר ד"ר אבידן, "מידת ההתבטאות של הגן האחראי לסינטיזת האנתוציאן עשויה לקבוע את עוצמת הצבע בפרי. אנחנו רוצים להגיע למצב שגם בהבשלה מלאה יהיו פירות עם מגוון צבעים בקשת שמאדום ,ורוד, כתום עד לאפילו כחול – צבעים שתלויים בריכוז של האנטוציאן", הסביר.
 
צילום: מכון וולקני
הגדול מבין גידולי המטעים. צילום: מכון וולקני

ענף הזית הוא הגדול ביותר מבין גידולי המטעים ועומד על 330 אלף דונם של שטח נטוע. עד היום 75% ממטעי הזיתים מטופלים בשיטות מסורתיות. טיפוח זנים חדשים במכון וולקני נמשך כבר מעל 50 שנה במהלכו שוחררו 5 זנים.

אחד הזנים החלוצים שיצאו מפרויקט ההשבחה שהחל פרופסור שמעון לביא הוא זן "ברנע" שמצטיין ביבול גבוה ותכולת שמן גבוהה – 22% בבית הבד. זהו הזן המוביל בארץ ומהמבוקשים בעולם. הוא ניטע על אלפי דונמים בכרמים חדשים שנוטעים כיום באוסטרליה, הודו, דרום אפריקה ועוד. בישראל הוא גדל בצורה מסחרית כבר 25 שנה ומהווה כ- 70% משטחי זני השמן הגדלים בממשק אינטנסיבי.

במכון וולקני המשיכו בתהליכי הפיתוח במטרה להכניס זנים בעלי תכולת שמן גבוהה ופרי גדול, וזנים שיהיו בעלי שתי תכונות אלו כך שתהיה אופציה לבחור בין שיווק לשמן או שיווק לכבישה.  

הכנסת זנים חדשים אורכת מעל 20 שנה. ד"ר אבידן הסביר, כי כל זן נבחן בשלושה שלבים: בשלב הראשון נבחנים הזריעים. סלקציה ראשונית נערכת במהלך 5 שנות ניבה לרוב על פי מדדי איכות פרי תכולת שמן ויחס ציפה - גלעין. מהמצטיינים נלקחים ייחורים לריבוי במטרה לגדל שלושה עצים על שורשיהם. בנוסף למדדי פרי נבחנים גם רמת יבול ואופי צימוח של העץ.

בתום 5 שנות יבול מרבים שוב את המצטיינים ובוחנים אותם בחלקות מסחריות בשלושה אזורים בארץ. עתה נמשכת הבחינה עוד 5 שנים בתנאי גידול שונים. רק לאחר מכן המצטיינים שבהם  מוכנים להפצה כזנים רשומים – לחקלאים בארץ ובעולם.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך