העליון יכריע מחר: זדורוב הוא רוצחה של תאיר ראדה?
תשע שנים אחרי רצח הנערה בבית הספר בקצרין יכריעו השופטים בערעורו של זדורוב, שהודה תחילה במעשה ושחזר אותו, אולם בהמשך חזר בו. מלבד העניין הציבורי, הפרשה עוררה סערה משפטית וביקורת על התנהלות הפרקליטות בתיק
פרשת רציחתה של הנערה תאיר ראדה צפויה להגיע מחר (יום ד') אל קצה, כשבית המשפט העליון יכריע בערעורו של רומן זדורוב, שהורשע בבית המשפט המחוזי בביצוע המעשה. פסק הדין יינתן תשע שנים לאחר הרצח, שזעזע את המדינה, והפך בהמשך לסאגה משפטית מורכבת שבמסגרתה הוטל דופי בעבודת הפרקליטות והמשטרה.עוד כותרות ב-nrg:
-מהדקים את הקשרים: נתניהו ופוטין שוחחו
-הטליבאן מחזק את שליטתו בדרום אפגניסטן
-כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
ראדה, תלמידת כיתה ח' בת 13, נרצחה ב-6 בדצמבר 2006 בבית הספר "נופי גולן" בקצרין שבו למדה. המשטרה והפרקליטות האשימו את זדורוב, יליד אוקראינה בן 37 שעלה לישראל ועבד כרצף בבית הספר. לפי הנטען נגדו בכתב האישום, זדורוב נכנס לתא השירותים בקומה השנייה של בית הספר בעקבותיה של הנערה. היא נאבקה בו, אולם הוא הצליח להיכנס לתא השירותים שבו הייתה, שיסף את גרונה וחתך אותה כמה פעמים נוספות בצווארה, בחזה, בפנים ובידיים.

ראדה התמוטטה במקום כשהיא מתבוססת בדמה. זדורוב נעל את דלת התא מבפנים, טיפס על גופה ויצא מהתא כדי לעכב את גילוי הגופה. לאחר מכן נכנס לשירותי הבנים בקומה הראשונה, ניקה את הסכין ואת הדם מעל גופו, החליף את בגדיו והמשיך בעבודתו כרגיל עד לסיום יום העבודה בשעה 17:30.
ראדה מתה מפצעיה זמן קצר אחרי המעשה מאיבוד דם. בכתב האישום נטען עוד כי לאחר הרצח שבר זדורוב את להב הסכין ששימש אותו והחליף אותו בלהב חדש. את הלהב המקורי ואת המכנסיים שלבש בזמן הרצח הוא החביא כדי לשבש את החקירה. בחקירתו הודה זדורוב בביצוע המעשה ואף שחזר אותו, אולם לאחר מכן חזר בו וטען כי הוא לא רצח את ראדה.
ב-14 בספטמבר 2010, כמעט ארבע שנים אחרי ביצוע המעשה, הרשיע בית המשפט המחוזי בנצרת את זדורוב בעבירות של רצח ושיבוש מהלכי חקירה. בראש ההרכב שקבע כי זדורוב אשם עמד השופט יצחק כהן, סגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, שעתיד לעמוד בפני הגשת כתב אישום בגין הטרדה מינית.
נוסף על כך, הוגשה חוות דעת מטעמה של ד"ר מאיה פורמן רזניק, מומחית לרפואה משפטית, שטענה כי סימני החתך על גופה של תאיר מלמדים שהוא לא בוצע על ידי סכין יפנית, כלי הרצח שציין זדורוב בהודאותיו במשטרה, אלא על ידי סכין משוננת. עדותה של פורמן רזניק עומדת כיום במרכזה של סערה במערכת במשפט הקשורה לאופן שבו התנהלה הפרקליטות בתיק. בתגובה לערעור, החליט בית המשפט העליון בהחלטה שהגדיר "חריגה", להשיב את התיק לעיון נוסף בפני בית המשפט המחוזי בנצרת.

נוסף על כך, הוגשה חוות דעת מטעמה של ד"ר מאיה פורמן רזניק, מומחית לרפואה משפטית, שטענה כי סימני החתך על גופה של תאיר מלמדים שהוא לא בוצע על ידי סכין יפנית, כלי הרצח שציין זדורוב בהודאותיו במשטרה, אלא על ידי סכין משוננת. עדותה של פורמן רזניק עומדת כיום במרכזה של סערה במערכת במשפט הקשורה לאופן שבו התנהלה הפרקליטות בתיק.
בפברואר 2014 הורשע זדורוב בשנית ברצח תאיר ראדה על ידי בית המשפט המחוזי בנצרת. השופטים ביקרו בחריפות את חוות דעתה של פורמן רזניק וקבעו כי ייתכן שהנערה אכן נדקרה על ידי סכין יפנית. עוד מתחו השופטים ביקורת על עדות המומחה האמריקאי בודזיאק וטענו כי עמדתו של רב-פקד ירון שור, מומחה ישראלי בעל שם עולמי לעקבות רגליים, היא מהימנה יותר. הם ציינו כי זדורוב העלה בחקירתו ובשחזור פרטים שלא היה יכול לדעת אלמלא שהה במקום בעת הרצח. השופטים גם ציינו כי זדורוב התוודה בפני מדובב משטרתי וכי במחשבו נמצאו סרטוני רצח ואונס.
משפחתה של ראדה טענה כבר בסמוך לרצח כי היא לא השתכנעה שזדורוב ביצע את הרצח. "הרוצח עדיין לא נתפס", אמרה האם אילנה ראדה לאחר ההרשעה השנייה. המשפחה גם פתחה בקמפיין תקשורתי שנועד לבסס את הטענה כי בחקירת המשטרה ובהתנהלות הפרקליטות נפלו פגמים קשים, שהובילו להרשעתו השגויה של זדורוב. הפרשה זכתה לסיקור תקשורתי נרחב ביותר – חריג ביחס למעשי רצח אחרים – והוא כלל פרסום תחקירים בכלי תקשורת מרכזיים שחלקם תמך בעמדת המשפחה. בשבוע הבא ישודר תחקיר הנוגע לפרשה בתוכנית "עובדה", והוא צפוי לחשוף ראיות חדשות בנוגע לתיק.
על אף שההליכים המשפטיים נמשכים זה עשור כמעט, העניין הציבורי בפרשת רצח תאיר ראדה לא פחת. ברשתות החברתיות הוקמו קבוצות העוסקות בתיאוריות שונות הקשורות לרצח. כך למשל, בקבוצת הפייסבוק "כל האמת על פרשת רצח תאיר ראדה ז"ל", שבה חברים כ-35 אלף גולשים, נטען באופן עקבי כי זדורוב אינו הרוצח.
תיק זדורוב חזר למוקד תשומת הלב הציבורית לפני כמה שבועות, והוא עומד כיום במוקד סערה במערכת המשפט. נציבת הביקורת על הפרקליטות הילה גרסטל הגישה לאחרונה דוח חמור במיוחד שבו נטען כי המדינה פעלה לטרפד את מינויה של פורמן רזניק, המומחית שתמכה בעמדת ההגנה בתיק ראדה, לתפקיד בכיר במכון לרפואה משפטית.
גרסטל טענה כי הפרקליטות ניסתה לשנות את תצהירו של ד"ר חן קוגל העומד בראש המכון, לאחר שתמך בד"ר מאיה פורמן רזניק. תצהיריו של קוגל ניתנו במסגרת תביעה שהגישה פורמן רזניק נגד הפרקליטות לבית הדין האזורי לעבודה. הוא עצמו גם העיד בפני בית המשפט העליון בדיון שנערך במסגרת הערעור השני שהוגש על ידי זדורוב ועורכי דינו, אביגדור פלדמן וד"ר אלקנה לייסט. בחוות דעתו הוא תמך בעמדתה של פורמן רזניק ואמר כי הרצח לא בוצע באמצעות סכין יפנית.

הניסיון לשנות את תצהירו של קוגל התפוצץ במהלך דיון בבית הדין לעבודה, בעקבות תביעה שהגישה פורמן רזניק נגד הניסיונות לעכב את מינויה לתפקיד בכיר במכון לרפואה משפטית. ד"ר קוגל, שנדרש להעיד בתיק, חשף במהלך הדיון כי הוא התבקש לשנות את תצהירו שתמך בפורמן רזניק על ידי בכירים בפרקליטות ובמשרד המשפטים.
בחודש מרץ השנה הסכימה הפרקליטות לאפשר לפורמן רזניק לעבוד במכון לרפואה משפטית, וזאת במסגרת ההליך שנוהל בפני עידית איצקוביץ, שופטת בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב. הפרקליטות פיצתה את פורמן רזניק בסכום של 27 אלף שקלים בעקבות ההליך המשפטי שניהלה נגדה והעיכוב בתחילת עבודתה במכון.
ביום ראשון השבוע התייחסה גרסטל לטענות שהעלה נגדה פרקליט המדינה שי ניצן, וביקרה בחריפות חריגה את התנהלותו בפרשה. בעקבות מכתבה קראה תנועת אומ"ץ להשעות את ניצן מתפקידו. עו"ד פלדמן, סנגורו של זדורוב בערעור הנוכחי, אמר ל-nrg כי ייתכן שממצאיה של גרסטל ישמשו אותו לצורך הגשת ערעור נוסף במקרה שהערעור יידחה.
תאיר ראדה, שהייתה קורבן לרצח מזעזע ומחריד, הפכה עם השנים גם לסמל של התנהלות רשויות האכיפה והשיפוט במדינה. הזמן הרב שחלף מאז הרצח, והטענות הרבות שהועלו נגד המשטרה והפרקליטות, רק העצימו את העניין הרב שגילה הציבור בתיק המורכב. גם אם פסק הדין ישים קץ לשאלת זהותו של רוצחה, שאלות רבות הקשורות להתנהלות הפרקליטות והמשטרה בתיק עלולות להישאר פתוחות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg