סערה בכנס שוברים שתיקה: "ארגון לא לגיטימי"

פעילי "אם תרצו" הפגינו מחוץ לאולם באוניברסיטה העברית בו נאמו נציגי הארגון השנוי במחלוקת: "זה לא חופש ביטוי. אם שר הביטחון שלנו מגנה אותם אז גם הסטודנטים צריכים למחות"

שירית אביטן כהן | 22/12/2015 21:12
תגיות: אם תרצו, שוברים שתיקה
נציגי "שוברים שתיקה" שהוזמנו על ידי תאי מרצ ואופק-העבודה לנאום הערב (יום ג') באוניברסיטה העברית, זכו לקבלת פנים צוננת לאחר שפעילי "אם תרצו" הפגינו מחוץ לאולם בו התאספו מאות סטודנטים. "אנחנו אומרים כן לחופש הביטוי ולא להסתה", אמר חיים פרינס, פעיל "אם תרצו" שהשתתף בהפגנה. בשבוע הבא יופיעו מול הסטודנטים נציגי ארגון "האמת שלי", שהוקם כקונטרה ל"שוברים שתיקה".

עוד כותרות ב-nrg:
- נתניהו: "כל פעולות השב"כ - בפיקוח בתי המשפט"
- תנועת אומ"ץ לשקד: "להשעות את שי ניצן"
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

"אם תרצו" באירוע של "שוברים שתיקה":
 


פרינס הוסיף כי "אנחנו כאן כדי למחות על ארגון שתול שמגיע לדבר בעברית. ארגון שמכפיש את חיילי צה"ל מעל כל במה. הם יכולים להגיע לפה כי זו מדינה דמוקרטית, אבל זה לא ראוי. הארגון הזה לא לגיטימי ואם שר הביטחון שלנו מגנה אותם אז גם הסטודנטים צריכים למחות".
 
צילום: הדס פרוש/ פלאש 90
''איימו על חיינו''. ההרצאה של שוברים שתיקה, הערב צילום: הדס פרוש/ פלאש 90

את האירוע עצמו פתח יו״ר תא מרצ, ניר בן יהודה, אשר ביקש מהנוכחים לשמור על רוגע במהלך ההרצאה. לדבריו, ״המטרה של ההרצאה היא לשמוע על הפעילות ולשאול שאלות. אני שמח על כל מי שהגיע. בואו נשמור על שיח מכבד. בואו לא ניכנס לפינות של בוגד ושקרן״.

במהלך האירוע נשא דברים נדב איגלמן מ"שוברים שתיקה". במסגרת דבריו פנה איגלמן לפעילי "אם תרצו" וטען: "השבוע חציתם גבולות. איימו על חיינו והדברים צריכים להיאמר״. תוך כדי דבריו, עלו כעשרים סטודנטים פעילי תאי הימין לאולם, והניפו עוד ועוד דגלי ישראל כאקט מחאתי. הפעילים צעקו לעבר איגלמן: "אם אתה מרגיש אי נוחות עם הדגל, אתה מוזמן לצאת". יחד עם זאת איגלמן המשיך את דבריו.
 
צילום: הדס פרוש/ פלאש 90
''ארגון שתול''. עימות באוניברסיטה העברית צילום: הדס פרוש/ פלאש 90

בתחילה תיאר איגלמן את פעילותו כלוחם בשטחים וכיצד הצטרף לארגון לאחר שירותו הצבאי, במטרה להדריך סיורים בחברון. "אנחנו רוצים לייצר דיון על מחיר הכיבוש ושליטה על אוכלוסייה אזרחית במשך 50 שנה דרך החוויה שלנו כחיילים בשירות, דיון שנערך בארץ ובעולם", אמר. בנוסף סיפר על ילדותו בבית עם אוריינטציה שמאלנית בירושלים. "גדלתי באינתיפאדה השנייה וראיתי אוטובוסים מתפוצצים", אמר. "בגיל 15 זו פעם ראשונה שאני פוגש נער פלסטיני. דווקא במילאנו, דרך משלחת". בהמשך סיפר איגלמן גם על הגיוס לצה"ל לאחר שנת שירות, ומתוך תודעה ש״אנחנו נהיה החיילים הטובים במחסום".

איגלמן המשיך וסיפר על שירות צבאי שהחל באווירה טובה עד לקו הראשון בחברון בשנת 2008. ״אני מגיע לחברון וחוטף כאפה כי אני מבין שאני לא אהיה החייל הטוב", אמר. "אני נחשף לאלימות בפעם הראשונה: הפגנות אלימות של פלסטינים כלפינו, אבל עיקר הדברים הם הפגנות אלימות של מתנחלים נגד הפלסטינים. אומרים לנו: אין לכם סמכות. אם פלסטיני זורק אבנים על מתנחל, תעצרו אותו לחקירה. אבל אם מתנחל זורק אבנים על פלסטיני - מה שקורה כל הזמן - אין לנו מה לעשות. אני נחשף לכך שמדובר באלימות ממוסדת".
 
צילום: הדס פרוש/ פלאש 90
דגלי ישראל וצעקות. ההרצאה באוניברסיטה העברית צילום: הדס פרוש/ פלאש 90

איגלמן, שסיפר גם על ההליך של תפיסת בתים בקרב אוכלוסייה אזרחית, פירט על החיפושים שנהגו לערוך: "בבית הראשון מוציאים את הדברים מהארון בצורה מסודרת אבל בבית השני והשלישי כבר לא איכפת לנו ואנחנו עייפים והכול בבלגן. שוברים עציצים, שוברים קירות וקורעים ספות. אנחנו לפני הסוף מצלמים את כולם ועוברים לבית הבא". לדבריו, "לנו היה כתוב בדפי המשימה ׳לייצר תחושת נרדפות באוכלוסייה הפלסטינית כדי לבסס את שליטתנו בהם״.

בשלב מסוים החלו פעילי "אם תרצו" לצעוק לעבר אינגלמן."הבנו צא החוצה" קוראים הפעילים. "חייל ממורמר. גם אני הייתי שם, זה לא חופש הביטוי". הפעילים גם מוחאים כפיים במטרה לעצור את ההרצאה – אך מוצאים החוצה על ידי הסדרנים. הסדרנים הרבים שנוכחים באירוע תרמו לכך שלמרות שהקריאות הרבות שנשמעו במהלכו, ההפרעות לא צברו תאוצה ונותרו שוליות יחסית.
"למה לא הולכים למצ"ח?"

במהלך סרט שמוקרן בהרצאה, מחלקים פעילי תאי השמאל את ספר העדויות של "שוברים שתיקה", שזכה לגינויים מקיר לקיר. בגב הספר, ששמו "ככה נלחמנו בעזה 2014", נכתב: "אחרי שלושה שבועות בעזה הטוב והרע מתבלבל ואתה קצת מאבד את הצפון וזה נהיה כמו משחק מחשב ממש ממש מגניב ואמיתי".

לאחר הסרט אומר איגלמן: "בואו אנחנו כחברה ניקח אחריות על מה שקורה בשטחים, עשר דקות מאיתנו. החברה הישראלית ששלחה אותנו לשם צריכה להכיר את המציאות הזו כי זה נמצא בכל מקום סביבנו כחברה דמוקרטית. החובה המוסרית שלנו כחיילים ששירתו שם היא לספר לכם והחובה שלכם היא להקשיב".

בשלב השאלות לא מאפשרים סטודנטים מהשמאל לפעילי תאי הימין להשמיע את דעתם. כמעט כל שאלה שנשאלת, זוכה ל"קיטורים" מצד הקהל. הסטודנטים בקהל אמנם צועקים וקוראים קריאות בדבר חוסר איזון וסיפורים מגמתיים, אך נראה כי זה לא מטריד את נציגי שוברים שתיקה באולם. איגלמן מצדו טוען כי "אנו לא נפגשים עם ארגוני חרם על ישראל כי אנחנו נגד כיבוש ולא נגד ישראל שזה הבית שלי. אנחנו לא משתפים פעולה עם BDS".

אחד הסטודנטים שהשתתף באירוע טען כי העדויות של "שוברים שתיקה" נולדו לאחר שהחיילים לא הבינו את המשימות שהוטלו עליהם. "שוברים שתיקה הוא ארגון חשוב שקולו יישמע, אבל תלוי איפה. כי בסוף יוצאים נגדנו בחו״ל", אמר הסטודנט, שסיים בתהייה: "למה אתם לא הולכים למצ״ח עם העדויות האלו כדי לבדוק אם הן לא מסולפות?" יחד עם זאת, תשובות מפורשות ומספקות למתנגדי הארגון לא ניתנו במהלך הדיון.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך