תעלומה בי-ם: האם חנות הספרים הוותיקה נסגרת?
שמועות ברחבי הבירה והאינטרנט סיפרו כי חנות הספרים המפורסמת של דוד שטיין תיסגר ואלפי הספרים שיוותרו בה יגרסו. כשהתגלה כי בפועל החנות הוותיקה נמכרה ותמשיך לפעול תחת בעלים והנהלה חדשה, נוצרה סערה. שטיין: "לא חשבתי שזה מה שיקרה"
לא בכל יום מצליחה חנות ספרים לעורר סערה כפי שעשתה חנות הספרים המפורסמת של דוד שטיין, הממוקמת ברח' קינג' ג'ורג' בירושלים. פוסט ויראלי בפייסבוק, תיאוריות קונספירציה, אכזבה, תקווה ו-80,000 ספרים שיחליפו בעלות בשבועות הקרובים, מלמדים שהסיפור על חנות ספרים עשוי להיות מעניין לא פחות מהספרים עצמם.עוד כותרות ב-nrg:
ינון מגל נחקר באזהרה בחשד להטרדה מינית
למרות פסק הדין לזדורוב – מכה קשה לפרקליטות
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
לפני יומיים פרסם גולש בשם צוריאל הורוביץ פוסט בעמוד הפייסבוק שלו, שזכה מאז לאלפי שיתופים. הפוסט תיאר את הסיפור הטרגי של דוד שטיין, בעליה המיתולוגי של חנות הספרים במרכז ירושלים בה נמכרים ספרי יד שניה.
סיפורו הטרגי של דוד שטיין - הפוסט של צוריאל הורוביץ
*** עדכון לסוף הסיפור: יום חמישי 18:19 ***https://www.facebook.com/Tsuriel.Horowitz/posts/983552925051162?fref=nf***...
Posted by Tsuriel Horowitz on יום שני 21 דצמבר 2015
"שטיין עובד בחנות שלו מבוקר עד ערב. הוא מכיר כל ספר ויודע באיזו גומחה הוא מתחבא. אם תיכנסו אליו לחנות, בכל שעה ביום, תמצאו אותו מסדר את הספרים שלו", כתב הורוביץ "בחנות של שטיין אפשר למצוא ספרים מכל הסוגים: מאשכול נבו לרבי מלובביץ', דרך יהודה עמיחי והארי פוטר, פרוזה, שירה, ספרי ילדים, יהדות ולועזית, ביוגרפיות ומדריכי טיולים".
מטרת הפוסט הייתה לגרום לגידול במכירות הספרים. הסיבה: מצב כלכלי קשה. הורוביץ תיאר כי במהלך ביקור שערך בחנותו של שטיין, הוא אמר לו שעליו לסגור את החנות: "אין מספיק לקוחות והשכירות גבוהה. אם לא יהיה שינוי מפתיע בימים הקרובים אני אאלץ למכור את כל הספרים לגריסה בנייר חדרה", כתב בפוסט, בו קרא לגולשים להגיע לחנות ולרכוש ספרים רבים ככל הניתן כדי למנוע את סגירתה.

הפוסט שותף על ידי למעלה מ-4,000 גולשים שהביעו תמיכה בשטיין. אלא שמהר מאוד החלו לעלות טענות בנוגע להכרזתו כי הספרים בחנות יימסרו יועמדו לגריסה.
"אז מסתבר שהפוסט קורע הלב על חנות הספרים הנסגרת והספרים הנגרסים של שטיין לא ממש מדויק. ליתר דיוק, מניפולטיבי ומטעה. אחותי, שנגע לליבה מצבו של אותו שטיין, באה להציל את הספרים מגריסה, ופגשה שם.. את הקונה החדש של החנות. שקנה אותה כבר לפני זמן מה, במחיר גלובלי על כל ספריה, על דעת זה שרוב הספרים שהיו שם יעברו לרשותו. מה שמנסה המוכר כרגע, זה למכור כמה שיותר ספרים לפני ההעברה בפועל. שזה בסדר, אבל הדרך בה עשה זאת - פרסום פוסט מניפולטיבי עם פרטים שקריים על 'הצלה של החנות ושל הספרים מגריסה' תוך ניצול טוב ליבו ותמימותו של הציבור ושל הקונה - זה ממש, ממש, לא בסדר", כתב גולשת בשם שפרה ארליך קופל בעמוד הפייסבוק שלה.
הפוסט קורע הלב "מניפולטיבי ומטעה" - הפוסט של שפרה ארליך קופל
אז מסתבר שהפוסט קורע הלב על חנות הספרים הנסגרת והספרים הנגרסים של שטיין לא ממש מדויק. ליתר דיוק, מניפולטיבי ומטעה. אני מ...
Posted by Shifra Erlich-kopel on יום שלישי 22 דצמבר 2015
כדי לבדוק את הטענות ניגשנו לחנותו של שטיין ברחוב קינג ג'ורג'. החנות עצמה נמצאת בתוך בניין מגורים, אולם כבר ברחוב ניתן להבחין בה, בזכות מדפי הספרים שמניח שטיין על המדרכה, בהם מוצעים ספרים למסירה או למכירה בסכומים מגוחכים.
החנות עצמה היא מתחם צפוף, בו מרוכזים כ-80,000 ספרים על מדפים גבוהים שביניהם מעברים צרים. בכל פינות החנות ניתן למצוא ערמות של ספרים שמונחות באופן אקראי על הרצפה. שיטת הקטלוג של החנות נמצאת אך ורק במוחו של שטיין עצמו, ומי שיחפש ספר מסויים יתקשה מאוד למצוא אותו לבדו. אך למרות זאת בשיטוט אקראי ניתן למצוא אוצרות ספרותיים של ממש, כמו מהדורה ראשונה של ספר שירי לאה גולדברג.
שטיין, בן 46 הוא יליד ירושלים. סבו, הרברט שטיין שייסד את חנות הספרים (שהייתה בתחילת דרכה בצד השני של הרחוב), עלה לישראל מפרנקפורט שבגרמניה בשנת 1933 והחל לעבוד כמחלק חלב ומים. בשלב מסויים הוא פתח דוכן עיתונים וספרים ביציאה מה"כנסת הישנה" (בית פרומין – א.ס.), המבנה ששימש כמשכנה הזמני של הכנסת עד לשנת 1966. "לפני שבן גוריון ומשה שרת היו רחובות, הם היו קונים ספרים אצל אבא שלי", אמר שטיין בשיחה עם nrg.

בשלב מאוחר יותר, פתח הסב חנות ספרים במורד הרחוב, בסמוך לבניין בית הכנסת הגדול. שטיין מתאר כי כילד בילה שעות ארוכות בחנות משום שהוריו עבדו עד שעה מאוחרת. "למעשה, גדלתי אצל סבא שלי. אהבתי לקרוא בזמנו בעיקר ספרי היסטוריה, וגם מדע בדיוני ותחומים אחרים", הוא סיפר.
לפני 26 שנים הקים שטיין את החנות במיקומה הנוכחי, והחל לנהלה. במהלך השנים צבר כמות מרשימה של ספרים איכותיים במגוון רחב ביותר של נושאים. אלא שלדבריו, חיבתו העמוקה לספרים והעובדה כי הוא "לא יודע להתנהל כלכלית", גרמה לכך שהוא נכנס לחובות עמוקים ונאלץ לסגור את החנות. "אני חולה בראש. קונה בלי הכרה. אני משלם ארנונה ושכירות גבוהות. קניתי מאנשים פרטיים בלי מע"מ ונאלצתי לשלם מע"מ כשמכרתי ללקוחות, אבל בכל זאת המשכתי לקנות עוד ועוד".
כשהוא נשאל על הסערה שקמה בעקבות הפוסט שפורסם על חנותו, סיפר שטיין כי לאחר שקיבל את ההחלטה הוא פנה לאחד מבאי החנות הקבועים וביקש ממנו לפרסם כי הוא מתכוון לקנות את החנות כדי לנסות ולהציל כמה שיותר ספרים.
"לא חשבתי שזה מה שיקרה. לא ידעתי שיש לזה כל כך הרבה כוח. חשבתי שיגיעו כמה אנשים שיקנו ספרים, ומאז לא מפסיקים להגיע", הוא אומר. "בהתחלה כשביקשתי לפרסם עוד לא היה קונה, היו רק מגעים לרכישה. רק אחרי שהפוסט עלה העסקה נסגרה". שטיין מודה כי ייתכן שהיה צריך להתנהל באופן "שקוף יותר". הוא מסביר כי לו עצמו אין פייסבוק (אותו הוא מכנה "פייסוש" –א.ס.) וכי לא ידע כיצד הרשת החברתית פועלת. לדבריו, אם היה יודע מראש על התהודה שלה יזכה סיפורו, ייתכן שלא היה נאלץ למכור את החנות.

"אם הייתי יודע את הכוח של הפייסוש, הייתי מיליארדר היום", אמר. בכניסה לחנות ישנה עדות נוספת לכוח הרב של הרשתות החברתיות: "לקוחות יקרים, שלום וברכה, בניגוד לפרסומים החנות לא תיסגר אלא תמשיך לעבוד כסדרה תחת בעלים והנהלה חדשה של מר אברהם כרמי הנכבד" נכתב על שלט שהודבק לדלת הכניסה. כרמי הוא מכרו של שטיין והאיש שרכש ממנו את החנות.
במהלך השיחה עמו, נכנסו לקוחות לחנות שהביעו צער רב על כך שהוא עוזב. "אין מספיק משוגעים כמונו לספרים", אמרה אחת המבקרות בחנות. תייר אמריקאי שהיה אף הוא בחנות שאל את שטיין "האם לא שמעת על שיטת הקטלוג האמריקאי?", בהתייחס לקושי למצוא ספרים לפי קטגוריות. הטלפון לא הפסיק לצלצל לאורך כל הריאיון, ושטיין הסביר כי לקוחות שמכירים את חנותו, לא מפסיקים להתעניין בגורלה.
ומה בנוגע לעתיד? שטיין עצמו אמר כי הוא שוקל לעזוב את ירושלים, בה גדל, ולפתוח חנות ספרים בכפר סבא, שם מתגורר בנו בן ה-8 עם אמו. הורוביץ, שכתב את הפוסט שחולל סערה, פרסם אתמול פוסט נוסף, בו תיאר כי נפגע משטיין והרגיש כי הוא "מעל באמונו", אך למרות זאת, טען, לא מדובר במניפולציה.
"בעיניים של שטיין, המצוי בחובות של עשרות אלפי שקלים, מפעל חייו וירושת משפחתו עוברים לידיים אחרות. ב-1 בינואר הוא יקום למציאות חדשה שאינו יודע איך יתמודד איתה. מבחינתו יש כאן מימד של חורבן קטן. נכון - כשסיפר לי שאם לא יבואו קונים החנות תיסגר, הוא לא סיפר לי את כל האמת. אבל להציג אותו כנוכל זה כשלעצמו עוול", כתב הורוביץ. למרות שהודה שהוטעה, המסר העיקרי מבחינתו, קשור דווקא לאמון.
"בסופו של דבר, ההכרעה אם לתת אמון או לא היא בחירה אישית. לפעמים זו בחירה קשה, היא עושה אותנו חשופים ורגישים יותר, אבל זו בחירה בדרך חיים, שאני מאמין בה ואמשיך להחזיק בה. כמעט 4,000 איש שיתפו, ובכך בחרו לתת אמון ולעזור לאדם לצאת ממצוקה, וזה מרגש. מאוד. גם אחרי מקרה כזה, אני מתפלל שאנשים ימשיכו לבחור באמון. את ההון החברתי היקר הזה אסור לנו לאבד".
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg